Go for happy
Vorige

1 van 735

Volgende
Volgend artikel:

Hoe ambassadeurs het verschil maken

Waarom we af en toe ‘neen’ moeten zeggen

GFH15_Neen
In de bekende thriller 'In een donker, donker bos', het succesdebuut van auteur Ruth Ware, wordt ene Nora uitgenodigd voor het vrijgezellenfeest van haar verre vriendin Clare, die ze al tien jaar niet gezien heeft. Nora twijfelt erg, maar gaat uiteindelijk toch. Het feestje loopt faliekant af met een (zelf)moord en ongeval. Of hoe je soms maar beter ‘neen’ zegt.

Ook op het werk gaan we in op vragen die we beter zouden klasseren. “Als je geen neen kunt zeggen tegen anderen, ga je regelmatig over je eigen grenzen heen”, zo vat de Nederlandse bewustzijnscoach Sabina van Roest de kwestie samen. Je kunt immers niet iedereen tevredenstellen. “En dat hoeft ook helemaal niet.”

Waarom neen zeggen?

Neen zeggen op het werk begint al met taken weigeren die eigenlijk niet voor jou bestemd zijn of waar je je niet goed bij voelt. “Zet een stap terug en kijk of een taak, meeting of verplichting aansluit bij je eigen prioriteiten en waarden”, oppert Annelies Quaegebeur, loopbaan- en burn-outcoach bij A-Lissome. Recent schrijf ze een e-book over dit onderwerp.

Vaak lukt het je niet meer – ondanks je efficiënte aanpak – om je deadlines te halen en ligt er gewoon te veel werk op je bord. Of je kunt je steeds moeilijker concentreren, maakt vaker fouten of ziet je energie en werkplezier verminderen. Grenzen stellen, ook naar anderen toe, is in zulke situaties cruciaal, vindt Quaegebeur. “Het kan leiden tot een betere mentale gezondheid en algehele tevredenheid op het werk.”

Lees ook: 4 manieren om duidelijk je grenzen te stellen op het werk

Durf neen zeggen

Het is niet dat we het niet geleerd hebben. “Als klein kind hebben we een fase dat we ‘neen’ zeggen tegen alles. En nadien als puber ook vaak”, stelt ze. Maar gek genoeg lukt ons dat moeilijker in een professionele context. Je hebt schrik om anderen op te zadelen met werk of om oncollegiaal over te komen. “Als jij ‘neen’ zegt tegen iemand, dan loop je risico op schade in de relatie met die persoon”, stelt ze. “Daar wil je brein je voor beschermen waardoor je netjes ‘ja’ zegt.”

Maar eigenlijk, vindt de coach, moet je het ook gewoon omkeren: ‘neen zeggen tegen de ander’ is eigenlijk ‘ja zeggen tegen jezelf’. “Je relaties zullen alleen versterken wanneer jij duidelijker aangeeft wat voor jou een ‘ja’ is, en op welke voorwaarden.”

CHECK: De 10 efficiëntste manieren om nee te zeggen

Voorzie tijd voor de belangrijkste taken

Terwijl je bepaalde jobs afwijst of on hold zet, zijn er natuurlijk nog opdrachten die je wél moet uitvoeren, terwijl je vaak de druk voelt om voortdurend te multitasken om alles gedaan te krijgen. “Blokkeer daarom blokken tijd in je agenda om je belangrijkste taken uit te voeren, liefst in één ruk”, raadt ze aan.

Het kan daarom efficiënter zijn om je agenda te blokkeren. “Bijvoorbeeld om op bepaalde tijden van de dag op e-mails te reageren en op andere momenten andere taken uit te voeren. Beter dat dan heen en weer te moeten schakelen tussen de twee. Daarom schakel je beter e-mail- en andere meldingen uit.”

Reserveer, zo besluit ze, ten slotte ook tijd voor jezelf in je agenda. “Als je een drukke werkweek hebt, kun je overdag pauzes voorzien, of een paar avonden markeren als ontspanning. Het is bovendien een handige herinnering om ook af en toe te relaxen. Ook dat is ‘ja’ zeggen tegen jezelf.”

Lees meer: 7 timemanagement hacks voor op je werk

Gooi de ballast overboord

Loopt je agenda aardig vol? Of ben je toe aan een efficiëntieoefening? Bekijk eerst je persoonlijke en zakelijke agenda’s voor de komende weken en vraag jezelf af:

  • Wat hoeft helemaal niet te gebeuren? Ofwel: wat kan ik laten vallen.
  • Wat hoeft er nu niet te gebeuren? Ofwel: wat kan ik uitstellen naar later.
  • Wat hoef ik niet te doen? Ofwel: je delegeert de opdracht naar iemand anders die even of zelfs meer geschikt is.
  • Kan ik het op een andere manier doen? Kan die meeting van een uur geen korte e-mailupdate worden?
Ontdek: 6 tips om 'nee' te zeggen tegen extra werk

Tips om neen te zeggen

Hoe je dan precies het best neen kan zeggen en waar je rekening mee moet houden? Enkele tips...

1. Besef dat je altijd de keuze hebt

Je antwoordt op een vraag tot medewerking. “Onthoud dat de vrager eigenlijk moet verwachten dat dat wel degelijk een mogelijk antwoord is. Anders zouden ze je zeggen dat je iets moet doen, en het niet vragen”, stelt Annelies Quaegebeur.

2.Geef jezelf tijd voor een denkpauze

Heb jij de neiging om onder druk snel ja te zeggen? Of overvalt iemand je met een verzoek? Geef jezelf dan een denkpauze en zeg dat je er later op terugkomt.

3. Soms kan het snel

Weet je meteen dat iets niet lukt of kan: zeg het dan meteen. Natuurlijk kun je achteraf nog annuleren en mag je best van gedacht veranderen. “Maar regelmatig achteraf annuleren, kan er ook op wijzen dat je jezelf te veel stretcht”, oppert Quaegebeur.

4. Keep it simple

Vaak zijn we geneigd om onze afwijzing uitgebreid te argumenteren. Maar het gebeurt beter duidelijk (en respectvol). “Neen zeggen mag ook zonder lange uitleg, een verklaring of excuus”, aldus Sabina van Roest.

5. Denk mee

Soms voel je je genoodzaakt om bij je afwijzing toch te helpen in de zin van: ik kan zelf niet, maar ken iemand die meer geschikt is. “Zo help je mee aan een oplossing, terwijl je tegelijkertijd je grenzen bewaakt.”

6. Oefening baart kunst

Het vergt oefening om je op je gemak te voelen als je neen zegt. “Begin bijvoorbeeld met evenementen of projecten te weigeren die je in je persoonlijke leven niet wilt doen, zoals zetelen in de ouderraad”, raadt Quaegebeur aan. “En start daarna met vaker ‘neen’ te zeggen op het werk.”

Extra: Je krijgt meer 'ja' als je 'nee' kan zeggen

(William Visterin) - Bron: Go for happy! Magazine

8 november 2024
Anderen bekeken ook