Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 204

Volgende
Volgend artikel:

10 oorlogstactieken om die job te veroveren

Waarom vind ik zo moeilijk een job onder mijn niveau?

Hilde heeft altijd in managementsfuncties gewerkt. Nu zoekt ze iets dichter bij huis en is ze bereid op een lager niveau aan de slag te gaan. Dit blijkt niet evident.
#

De vraag van Hilde (43): "Ik heb jaren op directieniveau gewerkt. Nu zoek ik een gelijkaardige job dicht bij huis. Maar waar ik woon, in Limburg, wemelt het van de kmo's. Daarom solliciteer ik nu ook 'onder' mijn niveau, maar wel nog altijd voor leidinggevende functies zoals personeelsdirecteur. Ik merk nu dat rekruteerders liever kiezen voor een kandidaat met ervaring in dat domein. Soms krijg ik ook ronduit te horen dat ik overgekwalificeerd ben. Hoe kan ik hen overtuigen?"

"Bedrijven zoeken in de eerste plaats de juiste match, iemand die het best in het plaatje past", legt hr-consultant Lieve Pennewaert van DIP Consulting uit. "Sommige werkgevers volgen de logica dat je in een carrière steeds een stapje hogerop zet. Als je voor een job onder je niveau gaat, is de vraag dan ook dikwijls: ga je dat werk wel interessant genoeg vinden? Is dit een bewuste keuze of gebruik je die 'lagere' job als een opstapje om toch weer op directieniveau terecht te komen?"

Andere loonsverwachtingen

"Tja, je weet natuurlijk nooit of je een job interessant genoeg gaat vinden tot je eraan begint. Voor mij maakt de titel eigenlijk niet zoveel uit, als ik maar ruimte krijg om initiatief te nemen", reageert Hilde. "Maar stel dat een werkgever jou aanneemt als personeelsmanager in plaats van iemand die al ervaring heeft in die functie. Dan duurt het voor hem ook langer eer je in de job bent ingewerkt. Dat kost het bedrijf tijd en ook geld", merkt Lieve op. "Bovendien valt te verwachten dat iemand die onder zijn ervaringsniveau solliciteert andere loonsverwachtingen heeft, zelfs al geef hij aan te willen inleveren. Een werkgever staat toch immers ook stil bij de inpasbaarheid van een nieuwe medewerker in salarisstructuur en remuneratiebeleid van zijn organisatie."

'Benadruk in je cv je competenties, niet je functietitels'

Tegen al die vooroordelen moet Hilde dus zien op te boksen. Daartoe heeft ze ook haar cv grondig onder handen genomen. "In mijn loopbaan ben ik veel bezig geweest met reorganisaties en herstructureringen. Nu solliciteer ik vaak voor leidinggevende functies binnen de social profit. Ik heb gemerkt dat het daar afschrikt om het te hebben over zo'n hard verhaal. Daarom heb ik mijn cv aangepast en de echt zware reorganisatietoestanden eruit gehaald."

Het is een goed idee om je cv op maat van de jobaanbieding en de werkgever te maken, vindt Lieve. "Zeker als je voor een verandering in je loopbaan gaat. Als je voor een ander type functie onder je niveau solliciteert is het belangrijk om je relevante realisaties in de verf te zetten. Niet dat je dingen mag verzwijgen natuurlijk, je moet altijd eerlijk blijven, maar je kan het accent wel anders leggen. Veeleer je competenties en relevante ervaringen dan je functietitels in de verf zetten bijvoorbeeld."

Evolutie naar nieuwe soort carrière

Toch staan sommige bedrijven er best wel voor open dat je wat gas terug neemt. "Veel hangt af van de bedrijfscultuur en het loopbaan- en ontwikkelingsbeleid van de organisatie. Onze ervaring leert dat heel wat bedrijven medewerkers stimuleren om een andere uitdaging aan te gaan. Je kan bijvoorbeeld van een leidinggevende functie naar een technische functie overstappen om je technische kennis te verdiepen en vervolgens weer als leidinggevende voortgaan. We evolueren ook naar een nieuw concept van carrière waarbij het veel meer aanvaard en zelfs gestimuleerd wordt om af en toe eens te veranderen en misschien zelfs op een ander ervaringsniveau te gaan werken."

Maar is het struikelblok ook niet dat maar weinige bazen iemand onder hen werken hebben die misschien hogere kwalificaties heeft dan henzelf? Lieve Pennewaert is het hier niet mee eens. "Heel wat managers worden geëvalueerd op hoe goed hun teamleden het doen. Zij hebben er dus alle belang bij de beste mensen in huis te hebben."

9 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook