10 geboden voor online meetings
Meetings vinden massaal op afstand plaats. Maar hoe pak je zulke online vergaderingen het best aan?
Je hebt het de voorbije maanden vast al meegemaakt: je scherm loopt vast, er klinkt een rare echo en verschillende hoofden staren je aan. Of het nu gaat om een brainstorm, een één-op-één meeting of een gezellige babbel met vrienden en familie, zo’n videogesprek is helemaal niet zo ontspannend als het lijkt.
Een videogesprek vraagt meer focus dan een gewoon gesprek. Je moet veel harder werken om de non-verbale signalen te verwerken. Denk maar aan de gezichtsuitdrukkingen, de toon en de lichaamstaal. En dat kost nu eenmaal energie. Bovendien zorgen de stiltes, die in een gewoon gesprek perfect normaal zijn, tijdens een videogesprek voor een onbehaaglijk gevoel. Zelfs al ligt het simpelweg aan de technologie. Een vertraging van slechts 1,2 seconden zorgt er al snel voor dat je de ander minder vriendelijk of minder gefocust vindt, terwijl dat hoogstwaarschijnlijk in het echte leven niet het geval zou zijn.
Een andere stressfactor is dat je je zeer bewust bent van het feit dat je wordt bekeken. Het voelt alsof je op een podium staat, wat de sociale druk doet toenemen en waardoor je alsmaar beter wilt presteren. Behoorlijk zenuwslopend. Zeker als je jezelf ook continu ziet op je eigen scherm. Want dat is best confronterend.
Maar de vermoeidheid is niet enkel en alleen toe te schrijven aan het scherm. Als je niet anders kunt dan videochatten, word je door die videomeetings herinnerd aan het feit dat je je collega’s, je vrienden en je familie tijdelijk bent verloren. Vandaag de dag is de pandemie de grote boosdoener, maar ook als je ernstig ziek bent of voor lange tijd in het buitenland woont, word je in videomeetings elke keer opnieuw geconfronteerd met de afstand tussen jezelf en de mensen die je normaal gezien bijna dagelijks ziet.
Wat maakt het nog vermoeiend? Dat het leven doorgaans netjes opgedeeld is: op een doordeweekse dag ga je naar het werk, ’s avonds spring je nog even binnen bij je ouders en in het weekend spreek je af met vrienden. Nu ontmoet je iedereen op één plek: het internet. De grens tussen al die verschillende aspecten van het leven vervaagt, waardoor je kwetsbaarder wordt voor negatieve gevoelens.
Nog een grote valkuil: veel mensen nemen, als ze thuis aan het werk zijn, veel minder tijd om echt tot rust te komen. Als de kinderen in bed liggen, gaat de laptop vaak nog even open. Je begint ’s morgens wat vroeger om in alle stilte te kunnen werken. Logisch, al mag je de lat voor jezelf ook niet té hoog leggen. Op tijd en stond een pauze, en een duidelijke overgang tussen werktijd en gezinstijd is in tijden als deze belangrijker dan ooit.
Wat kun je doen om die vermoeidheid van al die videomeetings tegen te gaan? Enkele tips:
Lees ook onze praktische e-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
(dt/em) - Bron: BBC
7 augustus 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Meetings vinden massaal op afstand plaats. Maar hoe pak je zulke online vergaderingen het best aan?
Vergaderen op afstand (vanuit je thuiskantoor, bijvoorbeeld) kan heel handig zijn, maar dan moet wel alles goed verlopen. Daarom deze tips...
We werken steeds vaker van thuis. Maar wat zijn de regels? Hoe ben je minstens even productief als op je werk? En wat met ergonomie én je gezondheid?
Volgens onderzoek zijn er 3 types van thuiswerkers te onderscheiden… Welk type ben jij? En hoe ga je dan best te werk?
Zowel werknemers als werkgevers zien een overwegend positief effect van thuiswerken op de productiviteit.
Van thuis uit werken heeft zijn voordelen. Je kan zelfs meetings doen in je pyjama. Maar hoe onderhoud je de connectie met je collega’s?
Gonnie Klein Rouweler is de directeur van de International Butler Academy. Met haar etiquettetips kun jij ook je voordeel doen.
Wil jij je carrière een vliegende start geven? Dan kan je vanaf 1 september een premie ontvangen. Als je kiest voor een knelpuntberoep tenminste.
We vroegen aan een 52-jarige ICT-consulent bij de lokale politie hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...