Vergaderen
Vorige

1 van 145

Volgende
Volgend artikel:

Hoe moet ik een vergadering leiden?

Waarom videomeetings zo uitputtend zijn

uitgeput door videomeeting
In tijden van corona, waarin heel wat mensen aan telewerk doen, zorgen videomeetings voor verbinding. Maar eerlijk gezegd kan zo’n virtuele vergadering je ook helemaal uitputten. Gelukkig kun je die vermoeidheid aanpakken met enkele simpele trucjes!

Je hebt het de voorbije maanden vast al meegemaakt: je scherm loopt vast, er klinkt een rare echo en verschillende hoofden staren je aan. Of het nu gaat om een brainstorm, een één-op-één meeting of een gezellige babbel met vrienden en familie, zo’n videogesprek is helemaal niet zo ontspannend als het lijkt.

Onbehaaglijk gevoel

Een videogesprek vraagt meer focus dan een gewoon gesprek. Je moet veel harder werken om de non-verbale signalen te verwerken. Denk maar aan de gezichtsuitdrukkingen, de toon en de lichaamstaal. En dat kost nu eenmaal energie. Bovendien zorgen de stiltes, die in een gewoon gesprek perfect normaal zijn, tijdens een videogesprek voor een onbehaaglijk gevoel. Zelfs al ligt het simpelweg aan de technologie. Een vertraging van slechts 1,2 seconden zorgt er al snel voor dat je de ander minder vriendelijk of minder gefocust vindt, terwijl dat hoogstwaarschijnlijk in het echte leven niet het geval zou zijn.

Een andere stressfactor is dat je je zeer bewust bent van het feit dat je wordt bekeken. Het voelt alsof je op een podium staat, wat de sociale druk doet toenemen en waardoor je alsmaar beter wilt presteren. Behoorlijk zenuwslopend. Zeker als je jezelf ook continu ziet op je eigen scherm. Want dat is best confronterend.

Confrontatie met de werkelijkheid

Maar de vermoeidheid is niet enkel en alleen toe te schrijven aan het scherm. Als je niet anders kunt dan videochatten, word je door die videomeetings herinnerd aan het feit dat je je collega’s, je vrienden en je familie tijdelijk bent verloren. Vandaag de dag is de pandemie de grote boosdoener, maar ook als je ernstig ziek bent of voor lange tijd in het buitenland woont, word je in videomeetings elke keer opnieuw geconfronteerd met de afstand tussen jezelf en de mensen die je normaal gezien bijna dagelijks ziet.

Wat maakt het nog vermoeiend? Dat het leven doorgaans netjes opgedeeld is: op een doordeweekse dag ga je naar het werk, ’s avonds spring je nog even binnen bij je ouders en in het weekend spreek je af met vrienden. Nu ontmoet je iedereen op één plek: het internet. De grens tussen al die verschillende aspecten van het leven vervaagt, waardoor je kwetsbaarder wordt voor negatieve gevoelens.

Nog een grote valkuil: veel mensen nemen, als ze thuis aan het werk zijn, veel minder tijd om echt tot rust te komen. Als de kinderen in bed liggen, gaat de laptop vaak nog even open. Je begint ’s morgens wat vroeger om in alle stilte te kunnen werken. Logisch, al mag je de lat voor jezelf ook niet té hoog leggen. Op tijd en stond een pauze, en een duidelijke overgang tussen werktijd en gezinstijd is in tijden als deze belangrijker dan ooit.

5 tips voor meer energie

Wat kun je doen om die vermoeidheid van al die videomeetings tegen te gaan? Enkele tips:

  1. Plan zeker niet meer meetings in dan echt noodzakelijk is. Misschien kun je dingen bespreken door simpelweg bestanden met elkaar te delen?

  2. Durf je camera ook eens uit te schakelen, of zet je laptop aan de kant zodat je niet recht in de lens moet kijken. Zo voelt het eerder alsof je onderdeel van een groep bent, in plaats van dat je in je eentje op een groot podium staat.

  3. Neem tijdens een videomeeting de tijd om bij te praten over andere dingen dan het werk. Vraag wat je collega’s hebben gedaan in het weekend, of vertel over die nieuwe plek in de buurt die je net hebt ontdekt. De boog moet niet altijd gespannen staan.

  4. Heb je de ene videomeeting na de andere? Neem dan tussendoor even de tijd om je uit te rekken, iets te drinken of een korte maar krachtige work-out te doen.

  5. Ga de ouderwetse toer op: schrijf eens een brief! Het is een mooie herinnering, zeker als je een fijne boodschap te melden hebt.

Lees ook onze praktische e-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

(dt/em) - Bron: BBC

7 augustus 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook