Waarom te hard werken geen zin heeft

Veel mensen werken zich kapot en hebben geen tijd om te zorgen dat al dat werk zichtbaar wordt voor hun baas of hun netwerk. Helaas: dan zijn al die overuren voor niets geweest.
#

Half werk afleveren, doe je niet. Delegeren is lastig. Als een collega het niet uit zichzelf doet, dan doe jij het wel. Dan weet je tenminste zeker dat het gedaan is zoals jij het wil. Herkenbaar?

Maar voortdurend te hard werken schaadt je carrière. Het bewijs … 

Harder werken is het slechtste carrière-advies dat je kan krijgen

Harder werken om promotie te krijgen, heeft geen zin. Je moet beseffen wat je waard bent voor het bedrijf. Als je geen vertrouwen hebt in je marktwaarde en er niet van overtuigd bent dat je doet wat er van je verwacht wordt, dan heeft het totaal geen zin om extra uren te gaan kloppen. Want je wordt dan toch niet opgemerkt door het management, en die promotie of opslag kan je dan vergeten.

Wie opklimt op de hiërarchische ladder en promotie maakt of opslag krijgt, zit echt niet dag en nacht te zweten achter zijn bureau. Neen, die personen weten hoe ‘het’ werkt. Ze weten hoe het bedrijf in elkaar zit, ze netwerken, weten wie de beslissingsnemers zijn, kunnen wat ze doen zichtbaar maken, … Kortom, ze vergroten stap voor stap hun invloed. Ze leren van de belangrijke personen in het bedrijf en creëren de perceptie dat het bedrijf hen nodig heeft.

Je ziek werken om indruk te proberen maken, is zinloos

Je werkt hard en bent loyaal, maar je voelt dat je je functie ontgroeid bent. Nog harder werken om opgemerkt te worden, is dan absoluut de foute strategie. Voordat je het weet, ben je opgebrand en heb je een burn-out. Dan kent iedereen je, maar om de foute reden.

Een burn-out geeft geen al te beste indruk aan je management. Je bazen zullen niet onder de indruk zijn, en zullen je geen complimenten geven voor al de overuren die je gedaan hebt. Ze zullen bezorgd zijn om je burn-out, en je wordt een last eerder dan een troef. Je toonde aan dat je je functie niet aankon, want je hebt jezelf voorbij gehold en overwerkt. Vergeet dan maar dat je meer verantwoordelijkheid zal krijgen. Ook al zijn er goede redenen waarom je in een burn-out sukkelde.

Je hebt rustpunten nodig

“Er is niks tegen hard werken. Zeker niet”, vertelt Johan D'Haeseleer, hij coacht werknemers en zelfstandigen om efficiënter te werken.

“Er is wel iets tegen altijd hard werken. En altijd hard werken is een groot probleem voor kenniswerkers, managers en ondernemers. De effecten van altijd hard werken, merk je alleen op lange termijn (ziekte, burn-out, demotivatie, …).”

Elk systeem heeft een rustpunt. Je tuin gaat in een rustpunt, kijk maar naar de winter. Een sportteam heeft een rustperiode nodig, daarom dat er seizoenen bestaan. Je spieren hebben ook rust nodig na een inspanning ....

“Zonder rustpunt verlies je wat je opgebouwd hebt. Voorzie dus regelmatig tijd voor jouw rustpunt(en), waarna je opnieuw productiever aan de slag kan.”

Structureel overwerken geeft een fout signaal en werkt contraproductief

Vermijd het gevoel en de perceptie dat je bedolven wordt onder het werk, en altijd druk bezig bent. De mensen die promotie krijgen, voelen zich net op hun gemak in hun job, anders hebben ze geen tijd om te netwerken en kunnen ze hun bazen er nooit van overtuigen dat ze een hoger niveau aankunnen.

Probeer uit te zoeken of al die extra uren kloppen, je ook extra zichtbaarheid zal geven naar je management toe. Of ben je gewoon extra aan het werken voor ‘niets’? Als die extra uren niét doen, je geen schade berokkent, waarom doe je ze dan? Natuurlijk moet je soms extra werken om een deadline te halen of moet je in het weekend eens je werkmails checken en enkele mails versturen. Maar kies die momenten uit, structureel overwerken heeft geen zin.

Je grenzen aangeven is zinvoller dan harder werken

Als je baas verwacht dat je elke week 50 uur werkt in plaats van de afgesproken 38 uur, dan kan je gerust subtiel (en constructief) duidelijk maken dat je dat niet pikt. Tenzij je natuurlijk extra beloond wordt voor die overuren (een vage langetermijnbelofte van je baas telt niet). Als je je werk goed doet, heb je marktwaarde opgebouwd, en zal je baas echt wel naar je luisteren. Want als je vertrekt heeft hij een probleem, en extra werk.

Je grenzen aangeven, levert respect op. Je baas gaat je niet ontslaan omdat je eens op tafel klopt. Als je niet om de haverklap staat uit te huilen bij je meerdere, levert op je strepen staan meer op dan als een bezetene extra uren te kloppen zonder dat je dat werk zichtbaar maakt.

(mr) 

21 februari 2014
Anderen bekeken ook