Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 270

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Waarom stoppen al die rijken niet gewoon met werken?

Ook in de filmklassieker The Wolf of Wall Street stopt hoofdrolspeler niet met ondernemen als hij daar de kans toe krijgt.
Wat doe je als je ettelijke miljoenen of miljarden op je bankrekening hebt staan? Vrij vertaald: de schaapjes op het droge hebt liggen. Dan stop je toch gewoon met werken? Wel, de meesten doen dat eigenlijk niet. Waarom toch?

Het was een sleutelscène in de cultfilm ‘The Wolf of Wall Street’ met Leonardo DiCaprio in de rol van Jordan Belfort. Belfort heeft de Amerikaanse beurswaakhond op de hielen zitten en zijn bankrekening is goed gespekt. Maar toch kan hij het niet laten om zijn bedrijf over te laten, wat hij dan ook aankondigt in een bevlogen speech (‘The show goes on’). Maar in de film is dat ook het begin van het einde.

Zuckerberg

Tussen Hollywood en (het echte) Wall Street of Silicon Valley is er nog wel een groot verschil, maar feit is dat veel ondernemers maar moeilijk kunnen stoppen met zakendoen. Ook al hebben ze hun vorig bedrijf (of bedrijven) voor (heel) veel geld verkocht. Of hebben ze zoveel geld verdiend dat hun nageslacht in principe nooit meer hoeft te werken, maar zelf doen ze dat nog wel. Facebookstichter Mark Zuckerberg is daar het schoolvoorbeeld van. Hij heeft een geschat vermogen van 70 miljard dollar, maar toch blijft hij doorgaan.

De krant The New York Times ging recent op zoek naar de redenen (waarom er zo veel miljardairs zijn en waarom deze superrijken alleen geïnteresseerd lijken in het steeds verder uitbreiden van hun eigen fortuin. En die redenen lijken erg divers. Hoe meer geld men bezit, hoe meer men gemotiveerd blijkt om er nog meer te verdienen.

Mark Zuckerberg

Voor sommigen van die superrijken blijkt geld verdienen ook hun belangrijkste reden van bestaan: velen kunnen gewoonweg niet stoppen omdat het hun zingeving zou wegnemen. Of ze zien het als een soort van verslaving of roes, net als alcohol. En ten slotte staat ook deze reden voorop: vergelijken met andere rijken. Want rijk zijn is relatief. Rijken kennen nu eenmaal veel rijken die rijker zijn dan zijzelf.

Akkermans

Hoe zit dat dichter bij huis? Onlangs werd aan ondernemer/investeerder Michel Akkermans gevraagd waarom hij bleef doorgaan. De zakenman had met het opgestreken geld (van tientallen miljoenen) van zijn vorige succesbedrijf gewoon op de Bahama’s kunnen gaan rentenieren. Al klonk het antwoord heel gevat op die vraag: “Ik vind het als vader van twee kinderen geen geweldig voorbeeld om de hele dag in een strandstoel te gaan zitten.”

Michel Akkermans

Michel Akkermans is vandaag erg actief in en met een aantal bedrijven. Maar hij hanteerde bij die nieuwe projecten telkens wel één regel: het moest voor hem aangenaam blijven, ook met de mensen waarmee hij ging samenwerken. Dat deed de slogan die een tijd in zijn kantoor hing, ook uitschijnen: ‘No jerks allowed’. Je kunt dan nog wel blijven doorgaan, maar de omstandigheden natuurlijk dus ook wel een beetje naar je hand zetten.

Waarom miljonair/miljardairs niet gewoon stoppen met werken?

1. Hoe meer geld, hoe meer motivatie

Veel rijken kunnen gewoonweg niet stoppen omdat het hun zingeving zou wegnemen.

2. Er is altijd iemand rijker dan jijzelf

De maatstaf is vaak niet zozeer wat we zelf bezitten, maar wat andere bezitten.

3. Geld is een drug

Wie een miljoen (of miljard) heeft, zal dat snel willen verdubbelen om zich top te blijven voelen. Dan maal vijf, daarna maal tien, …

4. Bang voor doemscenario

Mede door de kredietcrisis zijn veel rijken bang voor de (totale) instorting van de economie. Vele superrijken bereiden zich voor op het zogenaamde einde der tijden. Een voorbeeld daarvan is de grootschalige aankoop van gronden en landhuizen in verre landen als Nieuw-Zeeland.


(William Visterin) - Bron: MARK Magazine & The New York Times

14 januari 2020
Anderen bekeken ook