Hoe als starter onderhandelen over je loon?
Een nee heb je, een ja kun je krijgen en dat geldt ook bij solliciteren. Maar kan je als starter het onderste uit de kan halen tijdens je loononderhandeling?
Bij rekruteerders en loopbaancoaches duikt vaak de 8-18-48-vuistregel op. Die geldt voor hoe lang je ergens aan de slag blijft. Hierbij staat 8 maanden voor de grens: toekomstige werkgevers beschouwen een job waar je minder dan 8 maanden werkt als negatief op je cv. Er zijn wel uitzonderingen op die regel van 8. Want mogelijk was het sowieso een tijdelijk project of contract. En het kan ook dat je pech had en deel was van een grootschalige ontslagronde bij de organisatie.
E-GIDS: Klaar voor je eerste job!
18 maanden is aanvaardbaar. Dit tweede deel van de vuistregel staat voor de sociaal aanvaardbare duurtijd bij een job. In anderhalf jaar heb je bijvoorbeeld niet alleen je proefperiode maar ook je eerste evaluatie doorstaan. De volgende grens is 48 maanden of vier jaar dat je ergens aan de slag bent. Daar krijg je normaal gezien alle krediet voor. Zeker als je dan bent opgeklommen of verbeterd in je job.
Voor starters is die 48 maanden wel een belangrijke grens voor een eerste job. Want uit het Salariskompas van Jobat blijkt dat van alle werknemers het loon bij diegenen met 4 tot 5 jaar ervaring het sterkst stijgt. Het gaat hierbij om een loonstijging van 14% op één jaar tijd. Maar voor zo’n loonstijging heb je als starter meestal een (flinke) promotie nodig bij die eerste werkgever. Of een andere job bij een nieuwe werkgever.
Lees ook: Waarom jobhoppen voor jongeren een goede strategie kan zijn
Sommige rekruteerders en loopbaancoaches hanteren nog een nieuwe grens in de vuistregel: die van zes jaar of 72 maanden. Die volgt op de grens van 48 maanden. Want als je niet voldoende bent gegroeid in je job, dan is het een kwestie van in de volgende twee jaar een stap vooruit te kunnen zetten.
72 maanden is dan het punt waarop het echt duidelijk wordt of je al dan niet bent geëvolueerd in je job of bij je werkgever. Heb je promotie gemaakt of interessante projecten aangepakt, dan moet dat tegen dan echt wel blijken. Waardoor we dus spreken van de 8-18-48-72-vuistregel, als leidraad voor jouw job.
Je eerste job FAQ: wat moet je weten?
(William Visterin)
28 juni 2024Een nee heb je, een ja kun je krijgen en dat geldt ook bij solliciteren. Maar kan je als starter het onderste uit de kan halen tijdens je loononderhandeling?
Er bestaan heel wat vooroordelen over overheidsdienst FOD Financiën. De FOD wil het tegendeel bewijzen en profileert zich als mensgerichte organisatie.
Heb je net je diploma verzilverd of verruil je de schoolbanken voor het ‘echte leven’ op de arbeidsmarkt? Hoeveel zal je dan verdienen?
Veel bedrijven focussen op het aanwerven van medewerkers. Maar soms zijn die kort na hun start weer weg. Hoe moeten bedrijven jonge starters aan boord houden?
Af en toe van job veranderen kan je leven beter maken. Maar loont het wel de moeite om voortdurend te jobhoppen voor een hoger loon?
Jongeren raken vandaag meestal nog vrij vlot aan hun eerste job. Al maken sommigen een opmerkelijke keuze.
Jobinhoud staat voor Gen Z bovenaan, gevolgd door het loon en de sfeer op het werk...
Ze zeggen weleens dat jobhoppen de doodsteek voor je carrière kan betekenen, maar wat als je té lang in één job blijft? Is dat beter?
De term jobhoppen - vaak switchen van job - heeft een negatieve bijklank. “Maar voor jonge starters wegen de nadelen ervan niet op tegen de voordelen.”