Hoe breek je het ijs tijdens een sollicitatiegesprek?
Een eerste indruk valt en staat met een krachtige openingszin waarmee je de toon zet. We geven je enkele tips om het ijs te breken tijdens een sollicitatie!
Het grote voordeel van de zomerperiode is dat je doorgaans meer tijd hebt. Ben je bijvoorbeeld nog aan de slag en kijk je uit naar iets nieuws, dan zal de werkdruk mogelijk wat minder zijn en kun je makkelijker een dagje vrij vragen. De zomer is ook een ideale periode om passief te solliciteren: als je tijdens je vrije tijd een evenement bijwoont, is het perfect gepast om te vermelden dat je op zoek bent naar een baan.
Die extra tijd geldt ook voor de partij aan de andere kant van de tafel bij het sollicitatiegesprek. “De mensen die verantwoordelijk zijn voor de werving hebben dan vaak wat meer tijd om de sollicitaties, cv's en sollicitatiebrieven door te nemen,” aldus Thibaut Gollentz van selectiebedrijf Hays.
Vaak is het ook een kwestie van vooruitwerken en geduld oefenen. Want in de zomerperiode kan het gebeuren dat je sollicitatie ondergesneeuwd raakt in de mailbox. Het personeel is zelf natuurlijk ook met vakantie. Of toch op z’n minst iemand die meebeslist over je sollicitatie.
Lees ook: Gebruik de zomer om een job te vinden
Ook in de zomer blijven veel sectoren actief, zoals toerisme of vrije tijd. Veel bedrijven willen daarnaast in september operationeel zijn en daarom worden in de zomerperiode nieuwe vacatures geplaatst. Aangezien het gemiddelde aanwervingsproces tegenwoordig twee tot zes weken kan duren, begint de aanwerving voor de maand september dus al in de zomer.
Daar komt nog bij dat veel Belgische bedrijven voor het derde kwartaal aanwervingsplannen hebben. “Uit onze recente barometer blijkt dat bijna één op de twee ondervraagde werkgevers in België van plan is om hun personeelsbestand tegen eind september uit te breiden,” weet Sébastien Delfosse, managing director van uitzendgroep ManpowerGroup BeLux. Ook bij HR-bedrijf SD Worx zien ze de aanwervingsplannen dit kwartaal toenemen, en dan met name bij Belgische kmo’s.
Ontdek: Hoelang duurt een sollicitatieprocedure?
Tegenover jouw sollicitatie-zomeroffensief staat dat er in het algemeen minder ‘concurrenten’ zijn die voor jouw baan solliciteren. Veel mensen zetten hun zoektocht ‘on hold’ en gaan na de zomerperiode pas weer verder met solliciteren.
Uit onderzoek dat selectiebureau Robert Half onlangs deed, bleek dat de Belg voornamelijk in januari, februari en mei op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging. In die drie maanden wordt zowat een derde van alle cv’s verstuurd. “Vaak als goed voornemen aan het begin van het jaar,” zo klonk het. In de zomer zijn we opvallend minder actief aan het solliciteren.
Online solliciteren: tips & tricks
Er zijn in de zomer minder files, wat een hoop stress vermindert. En ook op het werk zelf gaat het er vaak wat relaxter en gemoedelijker aan toe, en dat geldt eveneens voor sollicitatiegesprekken. Dit betekent niet dat je in je zomer- of vakantiekledij (slippers incluis) je toekomstige werkplaats moet binnenwandelen. In de meeste gevallen is er airco op de locatie waar je het gesprek hebt, dus is de hitte niet iets om je echt zorgen over te maken.
Ten slotte ook deze vakantietip: geef je beschikbaarheid mee, merkt Thibaut Gollentz op. “Dit is vooral nodig als je van plan bent om zelf even op vakantie te gaan.” Want je mag dan wel solliciteren in de zomer, je kan natuurlijk zélf ook vakantie nemen.
Eerste hulp bij jouw sollicitatiegesprek: voor, tijdens en na
(William Visterin)
8 juli 2024Een eerste indruk valt en staat met een krachtige openingszin waarmee je de toon zet. We geven je enkele tips om het ijs te breken tijdens een sollicitatie!
To jobhop or not to jobhop? We lijsten de pro’s en cons voor je op!
Als kandidaat heb je doorgaans meerdere sollicitaties tegelijk lopen, al dan niet bij concurrerende organisaties. Maar moet je dat ook laten weten?
Zou jij je vandaag nog altijd kandidaat stellen voor de job die je nu uitoefent?
Je sollicitatiebrief schrijven kan een zware klus zijn. De verleiding om de hulp in te roepen van ChatGPT is groot. Maar maakt het je brief ook beter?
Familie, vrienden of jezelf: iedereen zal zich afvragen hoe dat jobinterview ging. Moeilijk te zeggen vaak, al zijn er signalen die je het beste doen vermoeden.
Stel, je solliciteert voor een job. Hoelang moet je dan wachten voor de betreffende werkgever een beslissing neemt?
Vind je niet meteen je droomjob terug in het huidige vacatureaanbod? Wat houdt je tegen om spontaan te solliciteren bij bedrijven die je wel ziet zitten?
Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je van de recruiter heel wat vragen op je afgevuurd. Natuurlijk mag en kan jij zelf ook vragen stellen!