Speciale werkstatuten
Vorige

1 van 66

Volgende
Volgend artikel:

Een flexi-job: alle voor- én nadelen op een rij

Waarom prostitutie het oudste beroep ter wereld is

Wie was er eerst: de jager of de prostituee? Als we de legende moeten geloven, dan is het dat laatste. Maar hoelang bestaat prostitutie eigenlijk al? Daarvoor moeten terug in de tijd, tot zesduizend jaar voor Christus.

‘Prostitutie is het oudste beroep ter wereld.’ Een uitspraak die meestal al gniffelend of vergoelijkend wordt gedaan om duidelijk te maken dat het al eeuwenlang bestaat en nooit zal verdwijnen. Een uitdrukking mag je natuurlijk niet te letterlijk nemen, maar wat als we dat voor één keer wel doen? Is prostitutie ook écht het oudste beroep?

Het meest logische antwoord op de vraag wat het oudste beroep is, dat is ‘landbouwer’ of ‘jager’. Want vroeger moesten mensen eten om te overleven. Al zijn er ook een paar grappenmakers die voet bij stuk houden dat de kleermaker er nog voor de jager en de landbouwer was. De reden? Simpel: Adam en Eva werden naakt uit het paradijs gegooid en om een paar lichaamsdelen te verhullen, moesten er natuurlijk snel wat lapjes genaaid worden.

Meat-for-sex-theorie

Het is zeker niet makkelijk om het oudste beroep te achterhalen, want wat is een beroep precies? En wat is prostitutie? Van bonobo’s – die schattige mensapen – is al langer bekend dat ze eten ruilen voor seks. Dat was de oervorm van prostitutie. Zelfs chimpansees en makaakjes geven vlees aan vruchtbare vrouwtjes, in de hoop dat ze daar iets voor terugkrijgen. Seks weliswaar. Het zou dus niet onlogisch zijn dat de prostitutie die wij kennen, ontstaan is zoals de ‘prostitutie’ bij de apen.

Daarvoor moeten we wel even terugkeren in de tijd. Zesduizend jaar voor Christus ontstond een rijk in het Midden-Oosten – wat later Mesopotamië genoemd – dat gesticht werd door de Sumeriërs. Mesopotamië blijkt niet alleen de bakermat voor de latere beschaving te zijn, maar ook die van prostitutie.

Tempelprostitutie

De Sumeriërs adoreerden namelijk Isjtar, dé vruchtbaarheidsgodin van liefde en seks. De priesteressen in de vele tempels van toen boden hun lichamen aan voor ‘rituele handelingen’, en dat allemaal om Isjtar te eren. Mannen konden op die manier hun godin eren, en zonder dat ze het zelf waarschijnlijk beseften, werd het beroep van prostituee geboren.

Niet alleen in Mesopotamië werd prostitutie een ding, want ook in heel wat andere gebieden gingen vrouwen in tempels de heilige erotische dienstplicht vervullen. Toen waren mama’s en papa’s zelfs nog trots als hun dochter dat deed …

Hoererij

Waar het vroeger een eer was, kreeg prostitutie een slechte bijklank toen de christenen het in Europa voor het zeggen kregen. Hoererij was ordinair, een schande voor de hele familie. In het begin werden ‘vrouwenhuizen’ nog wel toegestaan in de middeleeuwse steden, maar in de zestiende eeuw kwam daar een definitief einde aan. Prostitutie werd verboden, en veel bordelen sloten de deuren. Al verdween het beroep van prostituee natuurlijk niet, en de kans is klein dat dat ooit zal gebeuren.

(dt/em) - Bron: KIJK

11 december 2019
Anderen bekeken ook