12 to do’s alvorens je ontslag te geven
De manier waarop je vertrekt, heeft wel degelijk gevolgen. Zelfs financiële.
De Verenigde Staten zijn al een tijd in de ban van de zogenaamde ‘grote ontslaggolf’. Typ in Google 'great resignation' en je krijgt miljoenen zoekresultaten. De strijd om jobs in te vullen en goede werknemers te behouden, wordt er een steeds grotere uitdaging.
Een voorbeeld dat in dit kader wel eens opduikt, zijn de meer dan honderd vuilnisophalers in New York die vorig jaar zo’n 300.000 dollar (265.000 euro) verdienden. Dit als gevolg van een tekort aan deze noodzakelijke beroepsgroep, samen met de vele overuren die ze moesten kloppen.
Lees ook: Zelf je ontslag indienen (E-gids)
Als werkgever mensen aan je binden, is meer dan alleen loon bieden. Het zakenblad Inc maakt in dit kader melding van een onderzoek van Predictive Index bij tweeduizend respondenten. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de Amerikaanse werknemers het voorbije jaar overwoog om van job te veranderen en – al even opvallend – dat maar liefst 63 % van de werknemers met een (naar eigen zeggen) slechte manager erover nadenkt om het komende jaar te vertrekken.
De relatie met de baas is een belangrijke reden voor ontslag. Uit eerder onderzoek van e-learning marktplaats Udemy uit 2018 bleek dat bijna de helft van de ondervraagde werknemers ontslag had genomen vanwege een slechte manager, terwijl haast twee derde meende dat hun manager niet de juiste managementtraining had gehad.
Helemaal nieuw is die conclusie niet. Naar aanleiding van de bekende State of the American Workplace-studie van Gallup, stelde CEO Jim Clifton al dat de grootste beslissing voor je job en carrière die voor je manager is.
“Als je de verkeerde persoon manager maakt, zal niets die slechte beslissing rechtzetten. Ook geen loon of andere voordelen – niets”, klinkt het. Het is de conclusie die Clifton trok uit tientallen jaren van onderzoek en interviews met tientallen miljoenen werknemers. En een bevestiging van een oude leuze op werkgebied: people join companies but leave managers.
Een betere band met je baas: 5 tips
(William Visterin)
12 januari 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De manier waarop je vertrekt, heeft wel degelijk gevolgen. Zelfs financiële.
Is je baas een tiran maar doe je je werk écht graag? Dan heb je twee opties: of je neemt ontslag en zoekt een nieuwe job, of je vecht terug.
Iedereen vraagt zich vroeg of laat weleens af of het niet beter is om gewoon ontslag te nemen. De redenen zijn legio...
De meeste werknemers stellen hun baas uiteindelijk voor een voldongen feit: ze hebben een nieuwe job gevonden en vertrekken. Maar het kan ook anders!
Scheiden doet lijden, ook als je op het werk ontslagen wordt. Toch hoeft het geen emotionele rollercoaster te zijn want zelfs van een ontslag kun je een positieve ervaring maken!
Om de relatie met je eigen leidinggevende in te schatten, bieden deze drie eenvoudige vragen houvast.
Krijg je regelmatig blozende wangen op het werk omdat je leidinggevende zich weer eens van zijn of haar beste kant laat zien?
Je bent niet meer gelukkig in je huidige job en denkt eraan om andere oorden op te zoeken. Maar zou je dat wel doen?
Crisissen zoals de coronapandemie vormen een lakmoesproef voor leidinggevenden. Want de ergste baas is vaak degene die je simpelweg niet ziet of hoort...