Hoe productief zijn thuiswerkers?
Thuiswerken wordt stilaan het nieuwe normaal. Maar als telewerker moet je ook tijdens je huiselijke workation deadlines halen. Zijn thuiswerkers even productief als op kantoor?
Onderzoek van psychologieprofessor David Meyer wijst uit dat we zelfs door heel korte afleidingen zowat 40% van onze productiviteit verliezen. “In plaats van onze aandacht bij één taak te houden, steken we energie in het verleggen van onze aandacht van de ene naar de andere taak. Dat is jammer want onze energie is beperkt, en we hebben die voor zoveel andere dingen nodig”, stelt Anneleen De Lille in haar boek Minder werken, meer doen.
Facts: Multitasking: 6 noodzakelijke weetjes
In veel gevallen kan multitasking, volgens haar, zelfs gevaarlijk zijn. “Tijdens de spits op de autosnelweg kun je toch maar beter je focus op de weg houden.”
De verklaring waarom we dan toch zo vaak multitasken, zit in ons lichaam. “Elke keer dat we afgeleid worden, komt er een beetje dopamine vrij in onze hersenen. Dat zorgt net als chocolade voor een gevoel van geluk”, stelt De Lille. “Maar net als bij chocolade ebt dat geluksgevoel heel snel weer weg. Daarom willen we steeds meer afleiding.”
Multitasken lijkt overigens in de mode, denk aan het regelmatig scrollen op onze smartphone tijdens een meeting of presentatie. Maar het houdt bepaalde zaken tegen. “Zo hoor ik veel leeftijdsgenoten van mij stellen dat ze er niet meer in slagen om een boek te lezen. Vaak zeggen ze dat ze geen tijd hebben. Dat is natuurlijk niet de ware reden. De echte reden is dat we moeite hebben om ons te concentreren”, oppert Anneleen De Lille.
Tips: 5 tips om sneller nieuwe dingen te leren
Het is niet alleen zo dat we worden onderbroken, we zijn zelf ook meer geneigd tot onderbrekingen. Onderzoek van Gloria Mark, een Amerikaanse psycholoog die het boek Attention Span schreef, toont zelfs aan dat we 44 procent van de onderbrekingen zelf initiëren. “Dat gebeurt dan door even onze gsm te checken, onze mails te openen of iets te zeggen tegen een collega.”
Het probleem is dat je niet zomaar van de ene op de andere minuut in een toestand van flow belanden. “Je hebt daar tijd voor nodig, ongeveer 25 minuten”, meent De Lille. Maar wat doe je dan met die taken die van zichzelf korter duren dan 25 minuten? Denk aan een mail beantwoorden, een telefoontje plegen, een post op sociale media zetten. Voor elk van die korte taken moet je je focus immers verleggen van het ene naar het andere domein.
De oplossing zit volgens Anneleen De Lille in taken batchen of bundelen. “Je mails op een vast moment beantwoorden, alle telefoontjes op één ochtend per week zetten, je sociale media-posts voor een maand vooruit plannen. Zo win je niet alleen tijd, maar zul je tijdens het afhandelen van deze kleine taakjes ook flow ervaren.”
Lees ook: Hoe werk je geconcentreerd in een open kantoorlandschap
(wv) - Minder werken, meer doen - maak gericht keuzes en bewaak je grenzen, zeg nee tegen ongezonde stress, krijg meer grip op je leven en je werk - Anneleen De Lille, Lannoo, 200 blz. ISBN: 9789401486453
11 augustus 2023Thuiswerken wordt stilaan het nieuwe normaal. Maar als telewerker moet je ook tijdens je huiselijke workation deadlines halen. Zijn thuiswerkers even productief als op kantoor?
Heb je als telewerker een baaldag en lukt het niet zo goed om productief en efficiënt te werken? Stop dan meteen met werken…
Paradoxaal genoeg blijkt dat hoe minder uren je werkt, hoe meer je gedaan krijgt! Op één voorwaarde toch: dat je je werk echt graag doet.
Onze tijd is kostbaar. Toch krijgen we dagelijks te maken met ‘tijdrovers’ die onze productiviteit nekken. Een overzicht...
Covid-19 zou onze manier van werken grondig veranderen, dachten we… Maar klopt dat wel? Hoe zal werken in de toekomst er écht uitzien?
Laat niets of niemand jouw tijd afpakken, maar laat het zeker zelf niet wegglippen. Enkele tips om jouw tijd terug op te eisen voor jezelf.
Moeite met organiseren? Het helpt om efficiënter te werken. Deze tips helpen je om jezelf beter te organiseren. Kies degene uit die voor jou werken.
Zorgt jouw uitstelgedrag voor frustratie en ergernis bij je collega’s of baas? No stress, het zit in onze genen … Deze trucjes helpen je om actie te ondernemen!
Als het op werken aankomt, is je productiviteit elke dag weer anders. Maar wanneer zijn we collectief het productiefst?