Hoe je uiterlijk inzetten voor je carrière?
Er is niks mis mee om carrière te maken door te flirten, je uitdagend te kleden en met je heupen te wiegen, vindt de Britse sociologe Catherine Hakim.
Mensen worden beoordeeld op hun uiterlijk. Hoewel intelligentie en talent ervoor zorgen dat een job goed wordt uitgevoerd, zijn het nog steeds de meest aantrekkelijke mensen die met de hoogste lonen en functies gaan lopen. Hoe komt dat?
Volgens een Duits onderzoek is de oorzaak cultureel. Zo wordt er vooral in Duitsland en China gelet op het uiterlijk. Groot-Brittannië, de VS en Brazilië zijn over het algemeen objectiever en minder ontvankelijk voor het fenomeen. Waarom?
In landen als Duitsland en China worden mooie mensen als socialer, productiever en bekwamer aanzien. Al wordt vaak aangetoond dat dat net niet zo is. Een ander onderzoek wees er namelijk op dat fysiek aantrekkelijke mensen minder aangenaam zijn in de omgang.
Dat laatste kan Duitse werkgevers duidelijk niet deren. Onderzoekers merkten dat mooie mensen sneller werden aangenomen en dat hun loon tot 20% hoger lag dan dat van hun minder bekoorlijke collega’s.
Een andere factor is het feit dat aantrekkelijke mensen vaak meer zelfvertrouwen hebben en dat natuurlijk uitstralen. Dat zelfvertrouwen zorgt ervoor dat ze sneller risico’s durven nemen en voor nieuwe functies solliciteren, waarna ze sneller uitgenodigd worden voor kennismakingsgesprekken dan minder aantrekkelijke kandidaten. Hun carrière ontwikkelt zich hierdoor sneller dan die van hun minder mooie collega’s.
Bewijs? De onderzoekers legden de deelnemers aan hun enquête een aantal foto’s van arbeiders en topmanagers voor, waarna ze er de meest aantrekkelijke mensen moesten uithalen. Zo bleek dat de helft van de topmanagers als “mooi” werd bestempeld, terwijl maar 25% van de arbeiders als aantrekkelijk werd gezien.
Hoewel het fenomeen zich scherp aftekent op de arbeidsmarkt, begint het favoriseren op basis van het uiterlijk al veel vroeger. Leerkrachten zouden meer aandacht geven aan mooie leerlingen en hen voortrekken. Door deze voorkeursbehandeling zouden deze leerlingen en studenten gemotiveerder zijn om deel te nemen aan lessen en andere schoolactiviteiten. Eva Sierminska, economiste en onderzoekster, waarschuwt dat dat reeds de basis legt voor het latere voordeel op de arbeidsmarkt.
(sjv) – Bron : Express.be
5 oktober 2015Er is niks mis mee om carrière te maken door te flirten, je uitdagend te kleden en met je heupen te wiegen, vindt de Britse sociologe Catherine Hakim.
Iedere dag spoken er wel duizenden verschillende gedachten door je hoofd. Je kan het vergelijken met een mp3-speler of radio in je hoofd, die op een bepaalde zender is ingesteld. Maar heb je er al eens bij stilgestaan op welke zender je precies bent afgestemd? Wat voor soort gedachten je hebt?
Aantrekkelijke sollicitantes voegen beter geen foto bij hun cv. De - vaak vrouwelijke - personeelsverantwoordelijken knappen daar immers op af, zo blijkt...
Vier van de tien werkgevers denken dat werkzoekenden met slechte tanden benadeeld worden bij het solliciteren.
Uiterlijk kan bepalend zijn voor de carrière van vrouwen. Willen ze carrière maken, dan spelen ze beter al hun troeven uit: mooi wezen en vooral: flirten.
Iedereen is uniek, en toch glijden we zo dikwijls af naar middelmatigheid. Nochtans is opvallen en succesvol zijn niet zo moeilijk: wees gewoon jezelf.
Aantrekkelijke mensen zijn succesvoller, aldus Catherine Hakim, die een boek schreef over erotisch kapitaal. Iets dat iedereen heeft, maar vaak niet benut.
Het aantal werknemers in ons land met psychische klachten is de voorbije 5 jaar stevig toegenomen. Hoe kan je de signalen van een (mentaal) probleem opmerken?
Een goede balans tussen werk en privé: het is een streefdoel voor veel bedrijven en werkgevers, maar niet altijd even makkelijk in de praktijk. Bij AFAS trachten ze het daarom op een andere manier aan te pakken.