Mooie mensen verdienen meer ... maar waarom?
Intelligentie en talent zijn niet altijd doorslaggevende factoren om succes te hebben. Een aantrekkelijk uiterlijk is in deze landen nog steeds belangrijk...
Mensen worden beoordeeld op hun uiterlijk. Hoewel intelligentie en talent ervoor zorgen dat een job goed wordt uitgevoerd, zijn het nog steeds de meest aantrekkelijke mensen die met de hoogste lonen en functies gaan lopen. Hoe komt dat?
Cultureel
Volgens een Duits onderzoek is de oorzaak cultureel. Zo wordt er vooral in Duitsland en China gelet op het uiterlijk. Groot-Brittannië, de VS en Brazilië zijn over het algemeen objectiever en minder ontvankelijk voor het fenomeen. Waarom?
In landen als Duitsland en China worden mooie mensen als socialer, productiever en bekwamer aanzien. Al wordt vaak aangetoond dat dat net niet zo is. Een ander onderzoek wees er namelijk op dat fysiek aantrekkelijke mensen minder aangenaam zijn in de omgang.
Dat laatste kan Duitse werkgevers duidelijk niet deren. Onderzoekers merkten dat mooie mensen sneller werden aangenomen en dat hun loon tot 20% hoger lag dan dat van hun minder bekoorlijke collega’s.
Zelfzeker
Een andere factor is het feit dat aantrekkelijke mensen vaak meer zelfvertrouwen hebben en dat natuurlijk uitstralen. Dat zelfvertrouwen zorgt ervoor dat ze sneller risico’s durven nemen en voor nieuwe functies solliciteren, waarna ze sneller uitgenodigd worden voor kennismakingsgesprekken dan minder aantrekkelijke kandidaten. Hun carrière ontwikkelt zich hierdoor sneller dan die van hun minder mooie collega’s.
Bewijs? De onderzoekers legden de deelnemers aan hun enquête een aantal foto’s van arbeiders en topmanagers voor, waarna ze er de meest aantrekkelijke mensen moesten uithalen. Zo bleek dat de helft van de topmanagers als “mooi” werd bestempeld, terwijl maar 25% van de arbeiders als aantrekkelijk werd gezien.
Jong geleerd...
Hoewel het fenomeen zich scherp aftekent op de arbeidsmarkt, begint het favoriseren op basis van het uiterlijk al veel vroeger. Leerkrachten zouden meer aandacht geven aan mooie leerlingen en hen voortrekken. Door deze voorkeursbehandeling zouden deze leerlingen en studenten gemotiveerder zijn om deel te nemen aan lessen en andere schoolactiviteiten. Eva Sierminska, economiste en onderzoekster, waarschuwt dat dat reeds de basis legt voor het latere voordeel op de arbeidsmarkt.
(sjv) – Bron : Express.be
5 oktober 2015