Hoelang duurt de beroepsinschakelingstijd?
Als je na je studies niet meteen een job vindt, ontvang je nog niet direct een werkloosheidsuitkering. Je moet eerst een beroepsinschakelingstijd doorlopen.
Als je niet ingeschreven bent als werkzoekende heb je geen recht op een inschakelingsuitkering. Hoe sneller je bovendien bent ingeschreven, hoe sneller je aanspraak kunt maken op een inschakelingsuitkering. Deze uitkering wordt enkel gegeven aan schoolverlaters die jonger zijn dan 25 en nog niet (voldoende) gewerkt hebben.
Concreet start je beroepsinschakelingstijd (de vroegere 'wachttijd') op het moment dat je je inschrijft als werkzoekende. Die beroepsinschakelingstijd duurt 12 maanden. Ben je na een jaar nog niet aan het werk? Dan kan je een inschakelingsuitkering krijgen.
Lees ook: Hoe kan ik me als werkzoekende inschrijven?
Als ingeschreven werkzoekende krijg je bovendien jobaanbiedingen op jouw maat toegestuurd. Bij de VDAB kun je gratis (online) opleidingen, workshops en webinars volgen, en sollicitatiebegeleiding krijgen. Indien je de trein neemt om naar een sollicitatiegesprek te gaan, heb je onder bepaalde voorwaarden trouwens recht op een gratis treinticket.
Zelfs als je verwacht snel werk te vinden na je eindexamens, is het verstandig om je in te schrijven als werkzoekende. Vanaf het moment dat je een job hebt gevonden, kan je je ook weer uitschrijven. Na een bepaalde tijd word je dan sowieso automatisch uitgeschreven.
Gemotiveerd blijven als werkzoekende: 10 tips
Als je je niet inschrijft als werkzoekende, kun je ook bepaalde sociale rechten kwijtspelen (zoals ziekteverzekering, Groeipakket of kinderbijslag, werkloosheidsuitkering).
Extra: Klaar voor je eerste job! (E-gids)
(lm) - Bronnen: VDAB/Vlaanderen.be
6 juli 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Als je na je studies niet meteen een job vindt, ontvang je nog niet direct een werkloosheidsuitkering. Je moet eerst een beroepsinschakelingstijd doorlopen.
Zolang je studeert, ben je tot je 25ste verzekerd door de ziekte- en invaliditeitsverzekering van je ouders. Maar blijft dit zo wanneer je werkzoekende bent?
Heeft het volgen van een opleiding tijdens die beroepsinschakelingstijd invloed op de duur ervan?
Afgestudeerd! Je zet je eerste stappen op de arbeidsmarkt. Maar… waar moet je allemaal rekening mee houden? Onze FAQ bundelt de antwoorden op al jouw vragen...
Als je een bepaalde job wil moet je die vaak eerst op interimbasis doen. Toch zijn er enkele stappen die je kans op een vast contrast vergroten.
Zelfs in de huidige tijden met veel vacatures, blijft het als jongere geen goed idee om zonder diploma of kwalificatie op zoek te gaan naar een job.
Ga jij binnenkort voor de eerste keer op sollicitatiegesprek? Maar zit je nog met heel wat vragen en twijfels? Geen zorgen!
Heb je eindelijk dat felbegeerde diploma in handen? Proficiat! Maar je maakt best eerst werk van de administratieve rompslomp die op je ligt te wachten.
Of je nu opnieuw op de arbeidsmarkt terecht komt, of dat je op zoek gaat naar je eerste job, het proces van het zoeken naar werk kan soms ontmoedigend zijn.