Wanneer moet ik mijn moederschapsverlof opnemen?
Je moet minstens één week opnemen voor de bevalling, namelijk de laatste week voor de vermoedelijke bevallingsdatum.
Tijdens je moederschapsrust ontvang je immers een uitkering van het ziekenfonds ter vervanging van je loon of werkloosheidsuitkering. Deze moederschapsuitkering dien je zelf aan te vragen bij je ziekenfonds.
Vóór de geboorte bezorg je aan je ziekenfonds een doktersattest dat de vermoedelijke bevallingsdatum en de begindatum van het moederschapsverlof vermeldt. Dit medisch getuigschrift bezorg je best vanaf de zevende week die aan de bevalling voorafgaat, en ten laatste op het moment dat je je prenataal verlof opneemt.
Het ziekenfonds stuurt je dan een ‘inlichtingenblad uitkeringen’. Dit formulier moet je zo snel mogelijk ingevuld terugbezorgen. Op basis van dit inlichtingenblad uitkeringen berekent het ziekenfonds dan het bedrag van je moederschapsuitkering.
CHECK: Krijg ik een uitkering tijdens mijn moederschapsverlof?
Na de geboorte bezorg je het ziekenfonds zo snel mogelijk een uittreksel van de geboorteakte of een medisch getuigschrift dat de geboorte bevestigt. De geboorteakte krijg je van de dienst burgerlijke stand van jouw gemeente wanneer je de geboorte van je baby gaat aangeven. Op basis van het uittreksel/getuigschrift berekent het ziekenfonds dan de exacte duur van de moederschapsrust en schrijft het je kindje in als persoon ten laste.
Lees ook: Hoelang duurt mijn moederschapsverlof?
Ten slotte moet je binnen de 8 dagen na het einde van de moederschapsrust een getuigschrift van werkhervatting, ingevuld door je werkgever, terugbezorgen aan het ziekenfonds.
Extra: Wat verandert er voor mij na de geboorte van mijn kind?
(lm) - Bronnen: RIZIV/Securex
7 januari 2022Je moet minstens één week opnemen voor de bevalling, namelijk de laatste week voor de vermoedelijke bevallingsdatum.
Je gaat of bent bevallen, proficiat! Dan heb je recht op moederschapsverlof. Op al jouw vragen geven wij met plezier een antwoord in deze FAQ.
Je bent zwanger? Proficiat! Maar welke gevolgen heeft dit allemaal voor je werk? We beantwoorden al jouw vragen in deze FAQ.
Welke bescherming krijg ik tijdens de periode van mijn moederschapsverlof?
Zwangerschapsverlof duurt vijftien weken. Ook voor de zwangere dames die in de laatste weken vóór de geboorte tijdelijk werkloos zijn.
Tijdens je moederschapsverlof ontvang je geen loon van je werkgever. Je krijgt wel een uitkering van het ziekenfonds.
Denk je dat je ontslagen bent omdat je zwanger bent? Jobat zet de gevolgen op een rij.
Je werkgever moet zorgen dat jij veilig en gezond kan werken tijdens je zwangerschap. In beroepen waar die garantie er niet is, mag je vaak meteen thuisblijven.
Als je tijdskrediet wilt opnemen, moet je je werkgever daar schriftelijk en op voorhand van op de hoogte brengen.