Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 217

Volgende
Volgend artikel:

Kan ik zomaar een maand vakantie nemen?

Waarom mensen met 'onbeperkt verlof' uiteindelijk minder verlof nemen...

Onbeperkt verlof minder verlof
Steeds meer grote bedrijven voeren onbeperkt betaalde vakantie in. Het geeft werknemers meer vrijheid en verantwoordelijkheden. In plaats van een aantal vaste betaalde vakantiedagen per jaar geeft het bedrijf je oneindig veel betaalde verlofdagen. Klinkt als een droom die uitkomt? Maar hoe zit dat in de praktijk?

Zoveel vakantie als je wil?

Het onbeperkt verlof, ook wel open verlof genoemd, is overgevlogen vanuit de Verenigde Staten. Het fenomeen doet zich vooral voor bij grote bedrijven zoals Netflix en LinkedIn. In plaats van de vastgelegde verlofperiode, kies je daar zelf wanneer en hoe vaak je met vakantie gaat. Deze onbeperkte vakantiedagen dien je op voorhand aan te vragen bij je leidinggevende.

Het doel van het onbeperkt verlof is het welzijn van werknemers verbeteren. Zo hebben overwerkte werknemers de vrijheid om tijdens drukke momenten even tot rust te komen. Het zou voor een betere werk-privébalans zorgen.

Onbeperkt verlof voor iedereen! Als je zelf (een beetje) baas wordt

Niet ideaal

Toch blijkt het onbeperkt verlof niet iedereens grote droom. Volgens een onderzoek nemen werknemers met onbeperkte vakantiedagen juist minder vakantie op. Dat heeft te maken met de norm rond vakantie in een bedrijf.

We zijn bang om meer vakantie op te nemen dan andere collega’s. Dat schuldgevoel zorgt ervoor dat werknemers met onbeperkte vakantiedagen bijna nooit verlof nemen. Hierdoor werd de oneindige verlofregel in sommige bedrijven zelfs al geschrapt.

Onbeperkt verlof mogen nemen: werkt dat wel?

De kleine lettertjes

Bedrijven moedigen hun werknemers dus best aan om ook effectief vakantiedagen op te nemen wanneer ze daar nood aan hebben. Wanneer medewerkers meer dagen willen opnemen dan sociaal aanvaard is, voelt dat al snel ongepast aan.

Daarnaast verkiezen werknemers zelf andere voordelen boven het onbeperkt verlof. De optie om thuis te werken bijvoorbeeld, blijft voor de meeste mensen het belangrijkste voordeel. Flexibiliteit staat dus met stip op nummer één.

Flexibel(er) werken: 9 juridische mogelijkheden

Geen oplossing

Veel ondernemingen voeren de onbeperkte verlofregeling in om de hoge werkdruk te bestrijden. Maar de oorzaak van die druk ligt meestal aan de bedrijfscultuur. Als het bedrijf een cultuur heeft van lange uren en veel overwerken, dan gaat het onbeperkt verlof de werkdruk enkel verhogen. Dat is dus zeker geen oplossing.

Het onbeperkt verlof voer je dus enkel in wanneer het past bij de bedrijfscultuur. Alleen zo creëer je een écht evenwicht tussen werk en privé.

Extra: 10 tips voor een goede bedrijfscultuur

(es/em) - Bron: BBC

24 juni 2022
Anderen bekeken ook