Workaholics
Vorige

1 van 151

Volgende
Volgend artikel:

Wat winnen mijn collega's bij overwerk?

Waarom meer dan 40 uur werken zinloos is

Werk je meer dan veertig uur per week, dan word je niet alleen moe maar ook minder productief. Wie meer dan elf uur per dag werkt, loopt bovendien dubbel zoveel risico op een depressie als collega’s die het bij de normale acht uur houden.
#

8 vs. 10 uur

De 40-urenweek werd oorspronkelijk als standaard geaccepteerd omdat bedrijfsleiders ervan overtuigd waren dat het de productiviteit van werknemers zou verhogen. Tientallen studies toonden de voorbije decennia immers aan dat industriële arbeiders op één dag ongeveer acht uren productief kunnen werken. In een 10-urendag kon er volgens deze studies nauwelijks méér worden geproduceerd dan in een 8-urendag.

> 11 uur

Mensen die meer dan elf uur per dag werken, maken trouwens twee keer zoveel kans op een depressie als werknemers die de normale zeven of acht uur presteren. Dat bleek onlangs uit een onderzoek van het Finnish Institute of Occupational Health en het University College London.

Eindsprint

Wie af en toe moet overwerken - bijvoorbeeld in aanloop naar een belangrijke deadline - hoeft niet meteen voor zijn gezondheid te vrezen. Op korte termijn kan een eindsprint van 60 of zelfs 70 uur per week veel resultaat opleveren. Dat is op langere termijn echter niet vol te houden.

Door de werktijd met 50 procent te verlengen, zou men volgens verschillende studies de output met slechts 25 à 30 procent vergroten.

(mo) 

3 april 2012
Anderen bekeken ook