Waarom luie mensen minder gelukkig zijn
"Na een dag luieren in de zetel, voelt u zich niet relaxed en uitgerust. Nee, u voelt zich schuldig en een beetje een loser" (Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie Universiteit Gent en hoofd onderzoeksgroep VIGOR)
Je bent liever lui dan moe? Weet dan dat luie mensen over het algemeen ongelukkiger zijn. Professor Frederik Anseel vertelt hoe dat komt ...
"Na een dag luieren in de zetel, voelt u zich niet relaxed en uitgerust. Nee, u voelt zich schuldig en een beetje een loser" (Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie Universiteit Gent en hoofd onderzoeksgroep VIGOR)
Ik schrijf dit op een regenachtige zondag in november. En eigenlijk schrijf ik liever niet op een regenachtige zondag in november. Op een regenachtige zondag in november lig ik liever onderuitgezakt onder een dekentje - snacks binnen handbereik - te kijken naar het veldrijden op televisie. On second thought, schrap die regenachtige zondag in november maar. Eigenlijk lig ik tout court liefst onder een dekentje te kijken naar het veldrijden. Ik ben namelijk van nature nogal lui (u hebt er geen idee van, u zou eens moeten komen kijken).
Maar ik ben niet alleen. Wij zijn allemaal nogal lui aangelegd. Als het even kan, maken we ons liever niet moe en kiezen we voor de gemakkelijkste weg. Maar dat maakt ons niet erg gelukkig. Na een dag luieren in de zetel, voelt u zich niet relaxed en uitgerust. Nee, u voelt zich schuldig en een beetje een loser. Ik weet het, ik weet het, ik klink bijna als een katholieke priester van op de kansel: ‘Ledigheid is des duivels oorkussen’. Maar het is waar. Want nu ook wetenschappelijk bewezen.
Liever lui dan moe
In een ingenieuze reeks experimenten, gepubliceerd in Psychological Science, liet Christopher Hsee van de University of Chicago mensen de keuze om een ingevulde vragenlijst direct af te geven aan een assistent en vervolgens een kwartiertje te wachten op het einde van het onderzoek of om de ingevulde vragenlijst zelf af te leveren op een locatie die op een kwartier wandelen gelegen was. Zoals u al vermoedde, kiest de meerderheid van de deelnemers voor de ‘luie’ optie om gewoon een kwartiertje te wachten. Wanneer de deelnemers na afloop van het onderzoek echter wordt gevraagd hoe gelukkig ze zich voelen, dan blijkt dat de mensen die 15 minuten hadden gewandeld, zich aanzienlijk beter voelden. Ook als mensen niet zelf konden kiezen, maar verplicht werden om ofwel 15 minuten te wachten ofwel 15 minuten te wandelen, bleken de actieve mensen achteraf veel gelukkiger.
U vermoedt misschien dat het iets te maken heeft met lichaamsbeweging die ons beter doet voelen. Daarom werd het onderzoek hernomen, maar mensen bleven gewoon zitten en werden gevraagd om het design van een aantal modieuze sieraden te beoordelen. De deelnemers kregen echter te veel tijd. Je kon kiezen om die tijd gewoon uit te zitten of om de sieraden zelf uit elkaar te halen en opnieuw in elkaar te knutselen. Opnieuw hetzelfde resultaat: mensen die zich actief bezig wisten te houden, voelden zich achteraf beter dan mensen die gewoon wat zaten te lummelen. Het goede nieuws is dat we diep vanbinnen ook wel beseffen dat al dat geluier ons niet erg gelukkig maakt. We hebben gewoon een kleine aanleiding nodig om onszelf wijs te maken dat een inspanning toch wel zinvol is. In de studies bleek een nietszeggende aanmoediging al genoeg om ons aan het werk te zetten.
U begrijpt, hier past slechts één conclusie: Aan het werk!
(Frederik Anseel) - Meer info: www.vigorinnovation.com
30 november 2010