Waaruit bestaat het vakantiegeld?
Hoe ziet jouw vakantiegeld eruit?
De vakantiedagen worden verworven op basis van de prestaties geleverd tijdens het vorige jaar (het ‘vakantiedienstjaar’). Het is dan ook de werkgever bij wie deze prestaties geleverd werden die instaat voor de betaling van het bijhorende vakantiegeld.
Wanneer een werknemer uit dienst gaat, kan hij zijn vakantiedagen niet meer opnemen bij die werkgever. De werkgever moet dan het vakantiegeld dat de werknemer door de prestaties in zijn onderneming verworven heeft, uitbetalen. Dit is het zogenaamde vertrekvakantiegeld.
Niet alleen bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst moet er vertrekvakantiegeld uitbetaald worden, dat is zo wanneer de werknemer om gelijk welke reden de opgebouwde vakantierechten niet (meer) kan uitoefenen: bijvoorbeeld als de werkgever met de werknemer een nieuwe arbeidsovereenkomst sluit met een lagere gemiddelde wekelijkse arbeidsduur. Ook zij kunnen aardig schrikken van hun loonbrief van mei of juni.
Wanneer de werknemer zijn wettelijke vakantiedagen opneemt, zal hij van zijn huidige werkgever ‘enkel vakantiegeld’ ontvangen (dit is de doorbetaling van zijn loon tijdens de vakantiedagen) en daarbovenop nog een ‘dubbel vakantiegeld’ wanneer hij zijn hoofdvakantie opneemt.
Als de werknemer (een deel van) dit vakantiegeld al in de vorm van vertrekvakantiegeld ontvangen heeft, moet er een regularisatie gebeuren, zodat er geen dubbele betaling zou zijn. Deze regularisatie gebeurt op het moment van de betaling van het dubbel vakantiegeld, meestal mei of juni.
De regularisatie gebeurt door van de som van het maandloon en het dubbel vakantiegeld dat de werkgever aan de werknemer betaalt, het bedrag aan vertrekvakantiegeld dat de werknemer reeds ontvangen heeft, af te trekken.
Het kan dus dat een werknemer na deze berekening geen vakantiegeld meer uitbetaald krijgt of zelfs een maand geen loon ontvangt.
Dit hangt af van:
(mr)
31 mei 2012Hoe ziet jouw vakantiegeld eruit?
Een leuke vakantie plannen kost geld. Vakantiegeld is dan ook mooi meegenomen, zou je denken. Toch gaan de extra centen veelal elders naartoe.
In een gemiddeld gezin brengt de man het meeste geld in het laatje, maar vrouwen hebben daarom niet minder te zeggen over wat er met dat geld moet gebeuren.
Wanneer een werkgever failliet gaat, betekent dit niet automatisch dat er een einde komt aan zijn verplichtingen...
De meeste mensen krijgen in mei of juni een aardig bedrag extra bij hun loon, het zogenaamde (dubbel) vakantiegeld.
Wat gebeurt er met de vakantiedagen die je nog staan hebt wanneer je van job verandert of vertrekt? Die krijg je gewoon uitbetaald.
Opgelet! Wie tijdskrediet neemt, krijgt zijn vakantiegeld meteen op de rekening gestort. Maar enkele maanden later moet je het mooi weer terugstorten.
Hoe breng je best slecht nieuws of ontslag? Gebruik deze 4 stappen om de schade te beperken.
Niet elke collega vindt het fijn om na de werkuren gemaild of gebeld te worden. En dat heeft veel te maken met iemands persoonlijkheid.