7 knelpuntberoepen die met geld te maken hebben
In de lijst van knelpuntberoepen duiken ook flink wat jobs op uit de bank- en financiële wereld. We zetten zeven hardnekkige knelpuntberoepen op een rijtje.
Officieel spreken we over de payroll advisor of de gespecialiseerde sectorspecifieke personeelsmedewerker. Dit profiel is werkzaam op een personeelsafdeling van een organisatie of in een sociaal secretariaat. Vooral bij die laatste blijkt het knelpunt het grootst.
Interesse in een job als payroll advisor? Bekijk het huidige vacatureaanbod!
Payroll-medewerkers moeten zowel de wetgeving als de eigenheid van een sector goed onder de knie hebben. De complexiteit van de job zorgt soms voor een groot verloop.
Volgens arbeidsbemiddelaar VDAB was de nood aan dit profiel de laatste jaren nog nooit zo hoog. Dat blijkt, als we kijken naar de voorbije vijf jaar, uit het aantal vacatures (dat stelselmatig stijgt) in combinatie met het aantal werkzoekenden voor deze functie (dat daalt).
Ook in andere landen is er een gelijkaardig tekort, stelt Eva Boschman, recruiter bij het Nederlandse Strictly People. “Vaak wordt alleen contact met zo’n salarisadministrateur opgenomen als er vragen of problemen zijn. Er zullen niet snel medewerkers aankloppen voor een compliment.”
Lees ook: 7 knelpuntberoepen die met geld te maken hebben
Volgens Boschman is payroll advisor of salarisadministrateur een ontzettend belangrijk, maar ondankbaar beroep. “Zonder de salarisadministrateur wordt het erg lastig medewerkers uit te betalen, en daarmee is de rol noodzakelijk voor elk bedrijf. Toch wordt dit niet vaak zo erkend. Salarisadministratie gebeurt achter de schermen.”
Om het beroep wat meer in de verf en in de bloemetjes te zetten verkiest de organisatie van Boschman de Salarisprofessional van het Jaar. “Want dit beroep verdient het om meer erkenning en waardering te krijgen.”
Verdien jij genoeg? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
(William Visterin)
15 maart 2023In de lijst van knelpuntberoepen duiken ook flink wat jobs op uit de bank- en financiële wereld. We zetten zeven hardnekkige knelpuntberoepen op een rijtje.
Pas afgestudeerd? Dan wil je wellicht héél graag weten welk salaris je mag verwachten in je eerste job binnen de meest courante business support functies.
Payroll en rekrutering zijn de twee meest gezochte HR-jobs in ons land. Samen zijn deze profielen goed voor bijna de helft van alle jobs in HR.
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Financiële jobs als verzekeringsadviseurs waren al een knelpuntberoep. Maar op de lijst vinden we nu ook de specialisten in kredieten en vermogensbeheer.
In de bouwsector is haast elke job een knelpuntberoep. En daar zijn er recent nog twee nieuwe bijgekomen: de rioollegger en de bodemonderzoeker.
Volgt de loonfiche de maaltijdcheque op? Terwijl vóór de pandemie 22% van de werkgevers de loonbrief digitaal stuurde, is dat aantal intussen verdubbeld.
België heeft op twee landen na de meest complexe salarisadministratie ter wereld. Alleen in Frankrijk en Italië is de loonberekening nog ingewikkelder.
Misschien is ook jouw werkgever met je gezondheid en welzijn begaan, en wil hij je een bedrijfsfiets cadeau doen? Dat kan!