Thuiswerken in post-coronatijd: 6 voordelen
Nu we met zijn allen ‘verbannen’ zijn tot ons kot, is thuiswerk de nieuwe norm. Maar wat als de crisis helemaal voorbij is? De voordelen zijn legio...
Ben je iemand die elk gaatje tijd opgevuld wilt hebben? Dan kan het zijn dat je naast je hoofdbezigheden ook nog allerlei nevenbezigheden tussendoor begint te ondernemen. Hierdoor kom je vaak met een tijdstekort, terwijl je eigenlijk gewoon je tijd zo nuttig mogelijk wilt besteden. Overweeg elke kleine extra taak en vraag jezelf af je er wel echt de tijd voor hebt en of je het niet kan laten liggen tot er wat meer ruimte in je schema zit. Filter prioriteiten en opvultaken. Je zal uiteindelijk meer gedaan krijgen.
Zorg dat je een schema hebt en dat je weet wat wanneer prioriteit moet krijgen. Hou je afspraken goed bij en maak er een gewoonte van om de avond voordien je planning te overlopen, zodat je kan voorbereiden wat voorbereid moet worden. Overloop 's morgens nog eens zodat je dagplanning fris in je hoofd zit en heb je een extra drukke dag, kijk dan 's middags nog eens of je niets vergeten bent. Zet desnoods een herinnering in je laptop of stel een extra alarm in op je smartphone.
In dezelfde lijn als punt 1. Zorg voor ruimte in je planning. Heb je een deadline om 10 uur? Reken er dan op dat je klaar bent vóór 10 uur en niet om 10 uur. Hierdoor heb je een beetje speling. Hetzelfde geldt voor afspraken. Heb je een sollicitatiegesprek om 13 uur? Reken er dan op dat treinen vertraging kunnen hebben, busaansluitingen gemist kunnen worden en dat files en wegomleidingen bestaan. Plan voor jezelf de afspraken en deadlines dus een beetje vroeger in dan het werkelijk overeengekomen tijdstip. Jij vertrekt met een gerust hart, hoeft je niet te haasten, en je vrienden, medewerkers of zakenrelaties hoeven niet nodeloos op je te wachten.
Een last-minute afspraak kan voorvallen, maar kan je prioriteiten en je planning in de war sturen. Is het wel noodzakelijk om die nieuwe afspraak er nu nog bij te nemen of kan het toch wachten? Weeg af en stel je planning bij waar nodig. Neem contact op met je andere afspraken als je vergadering of samenkomst met hen in gedrang komt en laat hen op zijn minst weten dat het mogelijk is dat je later zal zijn en geef een schatting van je vertraging of een nieuw tijdstip mee als dat mogelijk is.
Wanneer je een afspraak maakt of toezegt, ga je vaak automatisch uit van ideale omstandigheden. Geen file, geen verkeerslichten, geen vertragingen, … De dag zoals die idealiter zou verlopen. Maar de wet van Murphy hindert menig mens en de kans is groot (als je een laatkomer bent), dat je al wel eens met die wet in aanraking gekomen bent. “Damn you, Murphy!”
In plaats van je trajecttijd uit te rekenen aan de hand van de ideale situatie, hou rekening met wat er mis kan gaan. Het is niet omdat je ooit een traject in 15 minuten kon afleggen en er al de andere keren 45 minuten over hebt gedaan, dat het je deze keer wel in 15 minuten gaat lukken... Zo span je een valstrik voor jezelf. Ga uit van een minder ideale situatie, zo ben je minder teleurgesteld als je er wat langer over doet (en je afspraak ook).
Neem een trein vroeger, ga tanken voor je de oprit naar de autosnelweg oprijdt, leg je outfit klaar, laad apparaten op voorhand op, ga de uren van het openbaar vervoer na op een realtime app, zodat je de vertragingen kan zien... Doe desnoods een tegenvoorstel als een datum eigenlijk niet volledig haalbaar is en verzet je afspraak naar een later moment of vroeger moment. Zo heb je extra tijd en hoef je jezelf niet in het zweet te rennen om ergens op tijd te raken. Je gezelschap zal je dankbaar zijn.
Extra: 5 grote misvattingen over altijd te laat zijn
(sjv) – Bron: Man Man
15 februari 2018Nu we met zijn allen ‘verbannen’ zijn tot ons kot, is thuiswerk de nieuwe norm. Maar wat als de crisis helemaal voorbij is? De voordelen zijn legio...
’s Morgens begint de dagelijkse rat race, en meestal nog veel te vroeg ook. Zijn er dan geen manieren om vrolijk de dag aan te vatten? Toch wel.
“Door de schooluren en de files kom ik bijna elke ochtend te laat op het werk. Welke sancties kan mijn werkgever mij hiervoor geven?”
Als werknemers te laat aankomen op hun werk, dan houden ze meestal de echte reden verborgen.Welke zijn de meest gebruikte en slechtste excuses?
Vindt een notoire laatkomer zijn tijd belangrijker dan de jouwe? Of is het gewoon nonchalance? Vijf misverstanden op een rij.
Greep je net naast die felbegeerde promotie, of heb je het gevoel dat je carrière in het slop zit? Misschien heb jij jezelf wel gedwarsboomd?
Wat als... elke werkweek aanvoelt als een strijd? Wanneer is het écht tijd om te veranderen van werk?
Met ruim 40 knelpuntberoepen is de bouwsector een knelpuntsector op zich...
Op diverse vlakken hebben werkgevers en (potentiële) werknemers een andere kijk. Er gaapt met andere woorden een kloof tussen werkgever en kandidaat...