Zes 1-minuut routines die je dag een superstart geven
Een ochtendroutine kan je helpen om je dag goed op te starten, en het goede nieuws: het hoeft géén uren te duren.
Ochtendstond heeft niet altijd goud in de mond. Heel wat werknemers moeten in de voormiddag nog wat “op gang komen” vooraleer ze de beste versie van zichzelf kunnen zijn. Dat is niet zo onlogisch: studies wijzen uit dat ons bioritme effectief een invloed heeft op bepaalde aspecten van onze cognitieve prestaties en verstandelijke vermogens.
Zo zijn we er meestal pas tegen 10u helemaal klaar voor om optimaal te presteren. Tussen 14u en 16u volgt in de meeste gevallen de middagdip, met dank aan de lunchpauze. Vervolgens komt een tweede piek vanaf 16u tot 22u ’s avonds… of tot het einde van de werkdag.
Wie uitgebreide of complexe werkmails in z’n mailbox krijgt die een even uitgebreid of complex antwoord verwachten, spaart die mails best op tot hij of zij “op gang gekomen is”. Zo kun je je met een optimale mindset focussen op de gevraagde feedback.
Mails die makkelijk te beantwoorden zijn, grosso modo het merendeel van de werkmails, kunnen dan weer wel tijdens de middagdip beantwoord worden.
Ontdek... 9 snelle tips tegen een overvolle mailbox
Toch is er een kleine nuance. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat onze energiepieken en -dalen genetisch bepaald zijn. Je kunt dus evengoed een vroege vogel, avondmens of nachtuil zijn maar ook een “dutterstype” of een “namiddagtype”. Ook je leeftijd kan een rol spelen: jongere mensen komen overdag vaak trager op gang terwijl oudere collega’s vaak ’s ochtends al hun professionele piek kennen.
Vroege vogel vs. nachtraaf: Wie is het meest succesvol?
Hoe dan ook scheidt je best het professionele kaf van het koren om je werk zo efficiënt en optimaal mogelijk te kunnen inplannen. De (werk)tijd vliegt snel, gebruik hem wel.
Welke e-mailvogel ben jij? Doe de test!
(fd/mr)
19 april 2021Een ochtendroutine kan je helpen om je dag goed op te starten, en het goede nieuws: het hoeft géén uren te duren.
Onze smartphone is onze metgezel. We staan ermee op. En gaan ermee slapen. Het toestel is erg nuttig … maar gijzelt ons ook.
Heb je eindelijk je droomjob te pakken? Dan stel je best zo snel mogelijk wat orde op zaken. Vergeet zeker ook geen mailtje te sturen naar je toekomstige baas ...
Wil je graag wat meer structuur brengen in je werk? Dan hebben wij een aantal praktische tips waarmee jij je werkdag succesvol kan plannen.
Berichten die maar blijven binnenstromen zorgen voor heel wat stress. Maar maak je geen zorgen, want met een paar slimme mailboxtips ben je daar zo weer van verlost.
Op de elektronische snelweg heeft iedereen z'n eigen stijl. De een schrijft ‘geachte’, terwijl de ander kiest voor het nonchalante ‘hé’. Maar wat is het beste?
Raak jij ’s morgens maar moeilijk uit je bed? Je bent niet de enige. Een toffe ochtendroutine kan je ochtenden al vergemakkelijken.
Ochtend- of avondmens, dat zit in onze genen. Topmanagers en artsen bijvoorbeeld zijn meestal vroege vogels. Kan je als avondmens een topcarrière vergeten?
Je collega lijkt wel geboren met een 'ik-werk-dubbel-zo-efficiënt'-gen, maar de waarheid is -gelukkig voor iedereen - heel makkelijk te verklaren ...