Collega's
Vorige

1 van 599

Volgende
Volgend artikel:

Te warm of te koud? Temperatuur op kantoor twistpunt onder collega’s

Waarom je nooit voor een ‘oude vriend’ mag werken

werkende vrienden
WFAOM – 'working for an old mate' – klinkt voor velen als een professionele droom. Werken voor iemand die je vanbinnen en vanbuiten kent én je accepteert zoals je bent, dat kan toch alleen maar meevallen? Helaas is de werkelijkheid vaak wat minder rooskleurig. Wij geven je vier redenen waarom je niet in de WFAOM-val mag trappen.

Relatiedynamiek

Op vrijdag een functioneringsgesprek met je manager, en twee dagen later met diezelfde persoon – dan weliswaar in de rol van vriend – gezellig brunchen op een zonnige zondagvoormiddag. Dat ene akkefietje op het werk zal ongetwijfeld de revue passeren, gevolgd door een luchtige ‘geef me het zout eens door’ en ‘hoe gaat het met de kinderen?’. Heel eerlijk? Zoiets werkt niet.

De relatiedynamiek die jullie voorheen hadden, zal volledig veranderen. Vriendschap gaat namelijk uit van gelijkheid, terwijl werkrelaties staan voor hiërarchie. In jullie nieuwe rollen van ‘baas’ en ‘ondergeschikte’ is het praktisch onmogelijk om dezelfde losse gesprekken te voeren en flauwe grappen met elkaar uit te halen.

Lees ook: Werken voor een vriend? Opgelet voor deze valkuilen

Bovendien weet jouw vriend nu ook tot op de cent hoeveel jij verdient. Dat veroorzaakt spanningen. En daar gaat een vriendschap aan kapot. Heb jij het ervoor over om een vriend te verliezen in ruil voor een job onder het bewind van een leidinggevende waarmee je het goed kan (of kon) vinden?

Belangenvermenging

Onaangename telefoontjes plegen, werknemers ontslaan, prestaties evalueren, mensen aanspreken op ongepast gedrag ... Het behoort allemaal tot het takenpakket van een manager. Het is nooit aangenaam om de slechtnieuwsbrenger te zijn, laat staan wanneer iemand die je nauw aan het hart ligt tegenover je staat.

Helaas is er op de werkvloer geen plaats voor vriendjespolitiek: ook die oude kameraad moet op het matje geroepen worden wanneer hij of zij de functie niet naar behoren uitvoert. Vervelend, en niet meteen gunstig voor jullie privérelatie. Het is net die belangenvermenging die leidinggevenden er vaak van weerhoudt om die ene werknemer te voorzien van de nodige negatieve feedback. En dat is allesbehalve professioneel.

Ontdek: Uit het oog, uit het hart? Minder vriendschap op de werkvloer

Prestatiedruk

Je kent je baas al van in de kleuterklas. Hij of zij heeft je misschien zelfs al eens na een zware avond naar huis gebracht. Of je een bezoekje gebracht toen je ziek in bed lag. Je baas heeft je meegemaakt tijdens je hoogtepunten, maar ook toen je in de diepste dalen zat. Dan hoef je toch geen goede indruk meer te maken, toch?

Da’s net het grote gevaar van WFAOM: er bestaat geen honeymoon phase waarin zowel de werknemer als de leidinggevende een positief beeld van zichzelf probeert neer te zetten. Nochtans is prestatiedruk af en toe wel nodig om telkens opnieuw gemotiveerd aan de werkdag te beginnen.

Lees ook: Heb jij vertrouwen in jouw leidinggevende?

Functiegeschiktheid

Stel jezelf eens deze confronterende, maar broodnodige vraag: ben je écht geschikt voor de job, of lijkt het je gewoon wel wat omdat je onder de laagdrempelige vleugels van je oude vriend terecht komt? Beschik je eigenlijk wel over de juiste vaardigheden? Pas je in het profiel dat het bedrijf zoekt?

Laat je niet misleiden door de verleidelijke werknemer-leidinggevenderelatie: werkgeluk bekom je niet alleen door aangename collega’s, maar ook door het behalen van werkdoelen.

Webinar: Wat kan je zélf doen voor jouw werkgeluk?
Webinar Werkgeluk: Wat kan je zelf doen?

(ZINNIG) - Bron: LinkedIn

29 september 2023
Anderen bekeken ook