Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

Waarom je jezelf nooit mag wegcijferen

"Vaak richt iemand met minder zelfvertrouwen de aandacht eerder op wat nog niet goed is, wat nog niet af is. Dat is geen helpende kijk. Het ondermijnt." (Inge Ketels, coach Bureau Stroom)
Jezelf wegcijferen, veel voor anderen doen, niet opkomen voor jezelf en je grenzen, anderen ‘pleasen’ ... het komt allemaal heel regelmatig voor. Zeker als je onder druk staat. Je wilt het graag goed doen en hoopt zo beter gezien én gewaardeerd te worden. Maar dat is géén goed idee!
jezelf wegcijferen
"Vaak richt iemand met minder zelfvertrouwen de aandacht eerder op wat nog niet goed is, wat nog niet af is. Dat is geen helpende kijk. Het ondermijnt." (Inge Ketels, coach Bureau Stroom)

“Doorgaans werkt wegcijferen meer tégen je, dan voor je”, vertelt loopbaancoach Annelies Quaegebeur van A-Lissome. “Je komt niet toe aan wat belangrijk voor je is. Het heeft een negatieve impact op je carrière. Je kan minder doen waar je echt goed in bent en dit heeft gevolgen voor je relaties en gezin, maar mogelijk ook op je eigenwaarde.”

Wanneer weet je dat je jezelf te veel aan het wegcijferen bent? “Als je meer voor je leidinggevende, collega’s of omgeving in het touw bent, dan je eigen programma volgt. En als dat wegcijferen je nog meer stress en onrust oplevert”, zegt coach Inge Ketels van Bureau Stroom, die mensen begeleidt om meer te halen uit zichzelf via meer zelfvertrouwen en innerlijk leiderschap.

3 tips voor meer succes ... 

1. Kijken naar wat wél goed gaat

“Vaak heeft te veel wegcijferen te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen”, aldus Inge Ketels. “Dat hangt samen met iemands mindset: hoe iemand kijkt naar zichzelf, de eigen prestaties en het werk. Vaak richt iemand met minder zelfvertrouwen de aandacht eerder op wat nog niet goed is, wat nog niet af is. Dat is geen helpende kijk. Het ondermijnt. De eigen zienswijze is (te) kritisch. Eén van de sleutels om je zelfvertrouwen te vergroten is dan ook om te leren kijken naar wat wél goed gaat. Jezelf daarvoor te leren waarderen. Zo breng je balans tussen een kritische kijk en waarderen, waardoor je productiever en prettiger in je leven kan staan.”

2. Zorgen voor je eigen ‘onderhoud’

We vinden het normaal om tijd, energie en geld te steken in het wekelijkse onderhoud van ons huis, en af en toe een nieuwe inrichting, tapijt of bloemetje. We vinden het evident om de auto te laten onderhouden, geld uit te geven aan vakantie, te investeren in onze kinderen. Maar investeer jij in je mentaal en emotioneel onderhoud? Dat brengt op. “Het maakt mirakels mogelijk. Een ander perspectief, een bredere kijk, tools die je helpen … veranderen je in het moment en maken dingen mogelijk die ervoor niet mogelijk leken”, weet coach Inge Ketels.

3. Je echte potentieel komt naar buiten als je kan ontspannen

We draven altijd maar door. “To-do lijstjes worden steeds langer. We leven met druk en deadlines. De erbij horende adrenaline kan het idee geven goed bezig te zijn. Toch kan ook het gevoel de kop op steken iets te missen. Te veel voorbij lopen aan wat essentieel is. Geleefd worden. Niet echt gelukkig zijn. Rust vinden in jezelf is essentieel. Om je levenskwaliteit te vergroten, om controle te krijgen over de situatie én je denken, om helderder en meer gefocust te zijn”, zegt loopbaancoach Annelies Quaegebeur.

Inge Ketels vult aan: “Zorg voor jezelf en leer een goede tool aan om te ontspannen, zodanig dat je dit op elk moment kan inzetten. Hartcoherentie is zo een tool. Heb je een stressopstoot, voel je het koken in een lastige vergadering, heb je het moeilijk om de werkknop om te draaien … Je kan hartcoherentie overal gebruiken. Het is wetenschappelijk onderbouwd, met bewezen resultaat. Geen zweverige tips. Je kan leren leven vanuit je hart. Je merkt dan snel een verbetering in levenskwaliteit. Het is het beste wat je voor jezelf en je omgeving kan doen. Leren leven vanuit je hart heeft te maken met het genereren van positieve, hartgevoelde emoties. Dit heeft een effect op harmonie in je zenuwstelsel, helder denken, open staan, meer overzicht hebben, veerkrachtiger zijn en meer vertrouwen ervaren. Ook qua gezondheid: je bloeddruk normaliseert, je maakt vitaliteitshormonen aan. Klachten van moeheid, zorgen maken, angstig zijn, spanning verminderen. Kortom: je levenskwaliteit vergroot.”

Door deze 3 tips kan je makkelijker vanuit rust je grenzen trekken, opkomen voor jezelf en je richten op wat voor jou belangrijk is. Zo kan je meer stralen en je potentieel tot uiting laten komen. Je wilt het graag goed doen en hoopt zo beter gezien en gewaardeerd te worden. Maar jezelf te veel wegcijferen, is géén goed idee.

(mr) - Meer info: www.a-lissome.be / www.bureaustroom.be 

28 september 2016
Anderen bekeken ook