Mag je baas vragen naar je reisbestemming?
Aan medewerkers vragen waar ze op vakantie gaan, is geen inbreuk op de privacy, want kadert momenteel binnen een risicobeoordeling rond het welzijnsbeleid.
Meestal is het omgekeerde het geval: in de laatste weken voor je verlof heb je een overvolle agenda. Want je probeert om alles nog af te werken. De ultieme boodschap: bol rustig uit voor je verlof.
Al deze zaken geven rust in je hoofd voor, tijdens en na je verlof.
Extra: 10 tips om optimaal te genieten van je vakantie
Het klinkt vreemd, maar om van een ontspannende vakantie te genieten hou je toch maar beter vast aan structuur. Je lichaam houdt nu eenmaal van voorspelbaarheid. Plan je eerste vrije dagen dus niet propvol.
Vertrek je meteen na je laatste werkdag met het vliegtuig op vakantie, slaap de eerste dag dan gerust uit. Als jij dat wil, de andere dagen natuurlijk ook. Plan wel een bezoek of een activiteit zodat je niet in een zwart gat valt. Reis je met de auto, geef jezelf dan enkele dagen de tijd om te acclimatiseren aan de vakantie voordat je vertrekt. Dan kruip je frisser achter het stuur.
Ontdek: Stressloos op vakantie vertrekken
De ideale duur van je vakantie? Drie opeenvolgende weken geniet de voorkeur om helemaal te ontspannen. De eerste week is om te ontladen en in de volgende twee weken kun je opnieuw helemaal opladen. Niet alle jobs en alle situaties laten dit toe. Zeker niet in de huidige pandemie. In deze omstandigheden is het net beter om korte vakanties te nemen. Je weet immers niet hoe de situatie in België of elders evolueert. Ook dat kan stress met zich meebrengen.
Ook tijdens korte vakanties kun je opladen, op voorwaarde dat je jezelf niet overbelast doorheen het jaar. Daar knelt net het schoentje waardoor de meesten slechts half opgeladen terug gaan werken en opnieuw overbelast geraken. Losse vrije momenten door het jaar zijn dan ook zinvol. Een snipperdag, een verlengd weekend of een gewoon weekend met activiteiten die op vakantie lijken.
Hoe stressbestendig ben jij? Doe de test!
Mensen zijn meer dan ooit verbonden met hun werk waardoor het veel moeilijker is om die te scheiden. Laat je laptop dus zéker thuis. Door de aanhoudende pandemie zijn we meer verbonden met het werk dan met familie en vrienden. Ook daardoor kunnen we niet helemaal opladen. Door het gebrek aan sociale contacten, zijn we als het ware aan het verwelken. Geef jezelf dus voldoende water en spreek af met mensen. Maar hou je zeker aan de geldende maatregelen …
Lees ook: 7 tips om je batterijen weer op te laden
(gg/em) - Bron: Het Nieuwsblad
13 augustus 2021Aan medewerkers vragen waar ze op vakantie gaan, is geen inbreuk op de privacy, want kadert momenteel binnen een risicobeoordeling rond het welzijnsbeleid.
Valt je verlof in het water door de coronacrisis? Wij serveren je enkele tips. 100 % coronaproof!
Met de vakantie voor de deur is het een goed idee om eens digitaal af te kicken. Zo’n offline pauze doet deugd! Enkele tips...
Vakantie is heilig voor bijna de helft van de Belgen. 48 procent sluit het werk dan buiten, waarmee we strikter zijn dan de Nederlanders en de Britten ...
Voor veel werknemers was de Grote Vakantie dit jaar de Grote Staycation thuis aan de laptop, als gevolg van de Coronacrisis. Hoe blijf je gemotiveerd?
Voor velen onder ons is de behoefte aan vakantie sterker dan ooit. Maar het is natuurlijk pas vakantie als je echt relaxt en zoveel mogelijk ‘deconnecteert’.
Het aantal vakantiedagen wil wel eens verschillen naargelang je statuut of de sector waarin je werkt. Waar zijn ze gul en waar eerder zuinig met vakantiedagen?
Ondanks het coronavirus nemen werknemers even vaak vakantie tijdens de zomermaanden juli en augustus als de voorbije jaren.
Wat doe je als je het aantal wettelijke vakantiedagen voor het einde van het jaar nog niet hebt kunnen opnemen?