Ziekte
Vorige

1 van 148

Volgende
Volgend artikel:

De deur van het Loopbaanhuis staat altijd open

Waarom je beter nu al denkt aan een griepvaccin

‘t Is weer zo ver: de winter is in aantocht en heeft zijn vriendje “de griep” meegebracht. Je voelt je rot, snotteren, misselijkheid en koorts alom én je moet je afwezig melden op het werk... Gelukkig is dat dit jaar niet nodig, want je kan er tijdig iets aan veranderen!

Elk jaar worden 1 op 10 mensen geveld door de griep. En dat onze ‘vriend’ zich snel verspreidt eens hij zich op de werkvloer heeft getoond, moeten we je vast niet vertellen. Gelukkig werd er een simpele en effectieve oplossing bedacht: vaccinatie. Maar wat doet dat nu eigenlijk, zo’n vaccin, en wanneer moet je het laten doen?

Voorkomen is beter dan genezen

Meestal genees je vanzelf wel na enkele dagen, al is het een erg onprettige ervaring. Voor 65-plussers, chronisch zieken, zwangere vrouwen of mensen met een verzwakt immuunsysteem is de griep wél gevaarlijk en kan deze ernstige gevolgen hebben. Zij laten zich best elk jaar vaccineren.

Jaarlijks is de beste periode om te vaccineren tussen midden oktober en midden november, het vaccin begint namelijk pas te werken na twee weken. Daarna beschermt het je gedurende één winterperiode. En wat dat nu precies kost? Meestal tussen de 10 en de 12 euro per vaccin. Weinig geld, voor een zorgeloze winter.

Hoe dat gebeurt, is dankzij de griep zelf. Jep, het vaccin bevat stukjes griep, dode stukjes griep weliswaar. Doordat deze stukjes griep in je lichaam komen, kan je afweersysteem antistoffen aanmaken en het virus neutraliseren. Voor alle duidelijkheid: je wordt er dus niet ziek van, maar je lichaam bouwt wel een betere weerstand op tegen het virus. En als niet ziek worden op zich al niet overtuigend genoeg was, dan kunnen deze voordelen je misschien wel overtuigen...

Je houdt de bal aan het rollen

Een op de tien mensen krijgen de griep, en dat is op jouw werk niet anders. Een virus krijg je zomaar niet weg én steekt al snel de anderen in je omgeving aan. Het resultaat daarvan is simpel: jij wordt ziek en krijgt je werk niet af, maar ook je collega’s die je anders kunnen helpen, worden er ziek van. 7 dagen in bed, maal 2 of misschien wel 3 als je je collega’s erbij telt, en de stapels achterstallig werk worden groter en groter. Met een simpele prik maak je je eigen leven en dat van jouw omgeving dus véél gemakkelijker.

Blije jij, blije vrienden en collega’s

Je wil toch niet dat ze denken dat je de boel wil aansteken? Neem zelf dus het vaccin met open armen aan en raad het aan aan collega’s op het werk, familie, vrienden, ... Wie weet kom je zo nog wel op een goed blaadje te staan bij je baas ook, als hij dit te horen krijgt.

Tijd voor extra tijd!

Zowel op het werk als in je privé verdwijnen je taken en verplichtingen niet zomaar. Dat betekent dat er twee opties zijn als je ziek wordt: er wordt een tandje bijgestoken door de mensen uit je omgeving, of jij moet het inhalen achteraf. Vermijd dit nutteloze dilemma en kies voor de korte pijn, dat kleine prikje is vast beter dan je een week miserabel voelen.

Vaccineren kan ook op het werk

Sommige werkgevers bieden een vaccinatiemoment aan op het werk. Is dit bij jou niet het geval? Dan kan je je leidinggevende misschien wel proberen te overtuigen. Het vaccin is vanaf half oktober beschikbaar en kan gewoon door de bedrijfsverpleegkundige gezet worden. Het verhoogt de productiviteit van het bedrijf en zorgt voor heel wat minder ziekteverzuim. Daarbovenop is de aankoop van het vaccin terugbetaald, dus moet alleen het toedienen nog door je werkgever zelf vergoed worden.

Oh ja, na de prik kan je trouwens gewoon weer aan het werk. Het kost de werkgever slechts enkele minuten van jouw tijd, maar zorgt ervoor dat er geen extra ziektedagen opgevangen moeten worden.

(mr)

28 oktober 2019
Anderen bekeken ook