Sociale media
Vorige

1 van 180

Volgende
Volgend artikel:

Wat mag je over je werkgever op sociale media zetten?

Waarom je best zoveel mogelijk LinkedIn-contacten hebt

Op Facebook voeg je best niet iedereen zomaar als friend toe. Toch niet als je privacy je dierbaar is. Op LinkedIn ligt het anders. “Wees vooral niet te kritisch bij het beoordelen van LinkedIn-uitnodigingen”, betoogt Tom Scholte, specialist in personal branding. “Gewoon iedereen accepteren, want een groot netwerk heeft veel voordelen.”

Kwantiteit of kwaliteit, that’s the question. “Volgens de ouderwetse netwerkgedachte kunnen mensen maximaal 150 contacten onderhouden”, vertelt Tom Scholte, specialist in personal branding en medeauteur van het boek Personal brand.nl. “Dus hoe geloofwaardig en waardevol is dan iemand met een netwerk van meer dan 500 LinkedIn-contacten? Hoe kan je van al die mensen onthouden wie ze zijn en wat ze doen? Antwoord: dat kan je niet, en dat hoeft ook niet. Die oude netwerkgedachte kan in de vuilbak. Op LinkedIn geldt: hoe meer connecties hoe beter.”

Wel of niet toevoegen?

Zie LinkedIn dus als een puur zakelijk netwerk dat professionals kunnen gebruiken om hun organisatie- en loopbaandoelen te realiseren. Een onuitputtelijk netwerk van mensen die elkaar verder willen helpen. “Dan is iedereen erbij gebaat dat het zo groot en toegankelijk mogelijk is. En zo hoef je niet krampachtig te doen over wie je wel en niet toelaat.”

Voeg je dan werkelijk iédereen toe? “De enige personen die je niet toevoegt, zijn mensen die je niet vertrouwt, mensen waarmee je niet geassocieerd wil worden of die LinkedIn gebruiken als reclame- en verkoopkanaal. Verder accepteer je best gewoon iedereen die je ‘in real life' ook kent of die een persoonlijke uitnodiging schrijft waarom hij of zij met jou in verbinding wil staan.”

Geen koffie drinken

En over het zakelijk gebruiken (of uitbuiten) van je netwerk hoef je je niet schuldig te voelen, zegt Tom Scholte. “Zelfs niet als je een contact niet zo goed kent of lang niets van je hebt laten horen. Je bent tenslotte zelf ook beschikbaar voor anderen. Je moet niet met al je contacten elke week koffie gaan drinken. Je hoeft alleen af en toe te kijken waar ze mee bezig zijn en of je ze ergens mee kan helpen.”

En als je contacten tientallen updates per dag plaatsen of hun hele Twitterstream op LinkedIn doorzetten? “Dan kan je ze heel makkelijk uit je LinkedIn ‘timeline' verwijderen. Iedereen is gebaat bij een groot professioneel netwerk: sparen dus die connecties!”

5 tips van Tom Scholte om meer uit LinkedIn te halen

  • Aantekeningen maken
  • Je kan bij elk LinkedIn-contact aantekeningen maken die alleen voor jou zichtbaar zijn. Een makkelijke manier om aan te geven hoe, waar en wanneer je iemand hebt leren kennen.

  • Een groot netwerk zonder moeite
  • Met LinkedIn kan je je netwerk onderhouden zonder dat je met iedereen persoonlijk moet afspreken. LinkedIn en andere sociale media faciliteren namelijk een nieuw soort netwerkcontacten. Geen mensen die je allemaal voortdurend hoeft te onderhouden, maar gelijkgestemden die elkaar verder willen helpen. Hoe groter je netwerk, hoe beter je hiervan gebruik kan maken. Want des te meer mensen kan jij direct (je directe contacten) of via een tussenpersoon (de contacten van je contacten) benaderen als je een zakelijke vraag hebt of bijvoorbeeld een nieuwe job zoekt.

  • Handig als je nieuw werk zoekt
  • De nieuwe, krachtige tool Signal van LinkedIn kan je hier bijvoorbeeld goed voor inzetten. Dit maakt alle statusupdates van jouw contacten zichtbaar en doorzoekbaar. Maar niet alleen die van je directe netwerk, ook die van alle netwerken van jouw netwerk, en zelfs daar weer de contacten van. Nu hoef je niet al die statusupdates te volgen. Je kan ze namelijk heel goed doorzoeken als je een specifieke vraag hebt. Of filteren op datum, locatie, organisatie en tot welke ‘lijn' de netwerkcontacten mogen behoren.

    Stel dat je op zoek bent naar een baan als communicatieadviseur en je typt deze zoekwoorden in. We probeerden het zelf eens: we kregen 119 statusupdates waar de woorden ‘vacature communicatieadviseur' in voorkomen, waaronder 82 mensen (1 eerste lijn en 81 tweede lijn) die je direct of via één tussenpersoon kan benaderen.

  • Om dingen bij te leren of voor nieuwe interessante professionele contacten te leren kennen
  • Ook dan biedt LinkedIn Signal in combinatie met een groot netwerk leuke kansen. Je vindt er bijvoorbeeld wie op welke manier dingen deelt over ‘milieu en ruimte'. Je ontdekt zo nieuwe informatie en nieuwe netwerkcontacten.

  • Wie weet krijg je wel het aanbod van je leven
Want andersom werkt het ook: jouw statusupdates zijn vindbaar voor anderen. Als jij iets interessants te delen hebt of op zoek bent naar iets: ‘Share' het dan. Wie weet word je wel gecontacteerd voor een nieuwe baan of door een nieuwe klant. 12 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook