Verhoog je kansen bij een sollicitatiegesprek
De uren voor je als sollicitant de deur binnengaat, kunnen van doorslaggevend belang zijn. Wij geven je vijf onverwachte tips.
Een nieuwe studie genaamd ‘First is Best’, recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS One, wijst uit dat mensen consequent een voorkeur hebben voor opties die ze het eerst hebben gezien. De eerste in de rij, de eerste salade op een menu … vaak wordt het eerste als het beste beschouwd.
Drie experimenten die in de studie werden uitgevoerd, toonden telkens aan dat participanten consistent een voorkeur hebben voor mensen (verkopers, teams, zelfs criminelen, nvdr.) of consumptiegoederen die het eerst aan hen werden gepresenteerd. Mensen of goederen die op een tweede, derde of een nog later moment werden voorgesteld, maakten een veel minder grote kans om gekozen te worden.
Daarnaast toont onderzoek van de Duitse biologieprofessor Christoph Randler aan dat mensen die vroeger aan hun dag beginnen, actiever en doelgerichter zijn dan mensen die dat niet doen. Dat houdt bijgevolg het voordeel in dat jij ’s ochtends actiever overkomt bij die HR-manager tijdens dat belangrijke sollicitatiegesprek en dat hij (of zij) op zijn (of haar) beurt ook actiever en doelgerichter te werk gaat.
Tot slot blijkt het ideale uur voor een sollicitatiegesprek tussen 10 uur en 11 uur ’s ochtends te zijn. Om de simpele redenen dat jouw gesprekspartner wellicht al zijn kop koffie achter de rug heeft en zijn dringende zaken al heeft kunnen doornemen. Daarnaast is de lunchpauze op dat moment nog niet voor meteen, waardoor je niet te maken krijgt met een geïrriteerde hongerige personeelsmanager.
Maar uiteraard krijg je vaak niet zélf de keuze om het uur van je sollicitatiegesprek vast te leggen. Als sollicitant moet je je steeds schikken naar de wensen van je potentiële werkgever, ook als dat betekent dat je vrijdagavond om zes uur op gesprek moet komen. Jammer, maar helaas …
(nm)
12 september 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De uren voor je als sollicitant de deur binnengaat, kunnen van doorslaggevend belang zijn. Wij geven je vijf onverwachte tips.
Oefening baart kunst! En dat is bij een sollicitatiegesprek niet anders. We geven een overzicht van de vragen die je thuis zeker moet oefenen.
Een sollicitatiegesprek neemt al gauw een uur in beslag. Maar het zijn de eerste en de laatste drie minuten die bepalen of je uiteindelijk de job krijgt.
Zeker als jobs schaars zijn, is het belangrijk jezelf tijdens een sollicitatiegesprek van je beste kant te tonen. Maar hoe doe je dat?
Narcisten scoren beter tijdens sollicitatiegesprekken dan meer bescheiden kandidaten. Hun zelfliefde levert vaak de gewenste resultaten op.
Een toffe werksfeer is bepalend voor je werkgeluk. Unilin Group heeft dat goed begrepen en zorgt ervoor dat medewerkers zich goed voelen.
Als vader of partner van de moeder kan je na de geboorte een beroep doen op geboorteverlof (vaderschapsverlof), om tijd door te brengen met je pasgeboren kind.
Je elke dag naar je werk moeten slepen, is frustrerend. Door enkele kleine dingen aan jezelf te veranderen kan je terug plezier krijgen in je job. 5 tips!
Je hebt gesolliciteerd voor de ideale job maar uiteindelijk ontvang je toch die afwijzing. Wat kun je doen zodat je volgende keer wél door de selectie komt?