Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 219

Volgende
Volgend artikel:

Een fiets voor 300.000 zorgmedewerkers

Waarom Japanners niet blij zijn met 10 extra dagen vakantie

Foto door Louis Lo via Unsplash
Moest de overheid ons ineens 10 dagen extra vakantie opleggen, zouden we waarschijnlijk een gat in de lucht springen. In Japan zijn ze daar minder enthousiast over.

In Japan staat er een grote gebeurtenis op de planning. Keizer Akihito treedt namelijk af. Een gelegenheid die de overheid de ‘Golden Week’ (Gouden week) heeft gedoopt.

Niet blij

Deze gelegenheid wordt gevierd met een 10 dagen durende feestperiode. Tijdens deze 10 dagen moet de bevolking dus niet gaan werken. Tot ontsteltenis van de bevolking zelf.

De krant Asahi Shimbun polste naar de reactie van de Japanners en constateerde dat 45% van de ondervraagden ongelukkig was met de lange ‘pauze’. Niet meer dan 35% zou wel blij zijn met de beslissing. Volgens reissite Expedia zou zelfs 46% niet opgezet zijn met de Gouden Week.

De reden?

Waarom zou je niet blij zijn met 10 dagen extra vakantie? De meeste mensen die negatief tegenover de verlofperiode staan, halen het extra werk aan dat bij een afwezigheid komt kijken. Ze zeggen dat extra vakantie ook extra klusjes met zich meebrengt en dat er ondertussen ook voor de kinderen moet gezorgd worden. “De naschoolse opvang is namelijk ook gesloten en de kinderen kunnen dus nergens heen,” legt een alleenstaande ouder uit aan The Japan Times.

Een ouder die in de dienstensector werkt, wijst op de problemen die het voor ouders in die sector meebrengt. De dienstensector blijft namelijk grotendeels wel actief. “Voor ouders in de dienstensector brengen de 10 extra feestdagen wel wat kopzorgen mee. Naschoolse opvang, crèches, … alles is gesloten.”

Niet iedereen kan de 10 dagen zomaar zorgeloos opnemen. Takeru Jo werkt in een pizzeria en zegt dat ook hij de dagen niet zal kunnen opnemen, omdat het in die periode juist extra druk zal zijn voor hen.

Andere respondenten hebben zelfs geen idee wat ze met al die extra vrije tijd moeten aanvangen. “Eerlijk, ik heb geen idee wat ik met mijn tijd moet doen als we ineens 10 dagen vakantie krijgen. Als je wilt rondreizen, zal het overal druk zijn en de kosten voor een tour zijn plots de hoogte ingeschoten,” aldus Seishu Sato (31) die actief is in de financiële sector. “Misschien ga ik een tijdje bij mijn ouders logeren.”

Vakbond

Ook Shuichiro Sekine, afgevaardigde van de vakbond Haken-Union, is niet opgezet met de plotse feestdagen. Veel werknemers die per uur of per dag betaald worden, zullen nu niet hun volledige loon krijgen. “Ik heb nog niemand horen zeggen dat ze de extra vakantie als een geschenk zien.”

De vakantieperiode zal 27 april 2019 starten en eindigen op 6 mei 2019. De keizer treedt af op 1 mei 2019. Zijn oudste zoon Naruhito zal dan de troon overnemen. Het is de eerste keer in 200 jaar dat een keizer troonsafstand doet.

Moest prinses Elizabeth ooit de troon van haar vader willen overnemen, zullen veel Belgen wel 10 dagen verlof zien zitten, gokken wij.

(sjv) - Bron: Newsweek / MSN.com 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook