De 5 meest voorkomende beroepen
Ons land telt 161.465 verkopers of winkelmedewerkers. Daarmee is verkoop qua functie het op één na meest voorkomende beroep in ons land.
Van voedingsmiddelen, decoratie en kleding tot verkoper van elektrische toestellen, sportartikelen en bloemen of in een doe-het-zelfzaak. Al deze verkopers, en nog heel wat meer, worden aanzien als knelpuntberoep.
Stonden er vorig jaar 4 verkopers op de lijst van knelpuntberoepen, dan zijn dat er vandaag 9. Vacatures voor verkopers blijken moeilijk in te vullen, los van de specialisatie. “De combinatie van verkoopvaardigheden en technische kennis vormt vaak een probleem”, zo klinkt het bij VDAB.
Is een job als verkoper iets voor jou? Go for happy en… solliciteer!
De competenties die werkgevers vragen van de kandidaten zijn namelijk divers. Verkopers moeten affiniteit met het product hebben, klantvriendelijkheid tonen, commercieel zijn, passen bij het imago van het bedrijf en over de juiste attitude beschikken. Voorts moeten ze ook kunnen werken met nieuwe technologieën en kennis hebben van het Nederlands of andere talen.
Verder maken ook de specifieke arbeidsomstandigheden het moeilijk om geschikte kandidaten te vinden. Denk aan deeltijds werk, weekendwerk en wisselende uurroosters.
Extra: Hoeveel verdien je als verkoper?
Overigens zijn er bij de verkoopprofielen nog zwaardere knelpunten. Vaak nog moeilijker te vinden zijn de managementprofielen in verkoop, zoals winkeldirecteurs of winkelmanagers. Commerciële profielen die, naast kennis van administratie en financiën, ook over leidinggevende capaciteiten moeten beschikken.
Een andere categorie van hardnekkige knelpunten zijn de technisch-commerciële adviseurs. Zo’n technisch-commercieel adviseur is de schakel tussen de klant en de diensten van het bedrijf. Dit profiel zorgt zowel voor de commerciële, technische als financiële aspecten van de dienstverlening.
Kandidaten hiervoor zijn moeilijk te vinden omwille van de gecombineerde vraag naar commerciële en communicatieve vaardigheden én technische kennis. Of hoe ook bij verkoopprofielen de nood aan technische profielen doorsijpelt.
Lees ook: Wat zijn de 5 meest voorkomende beroepen?
(William Visterin)
8 juni 2023Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Ons land telt 161.465 verkopers of winkelmedewerkers. Daarmee is verkoop qua functie het op één na meest voorkomende beroep in ons land.
Stefanie Vanderleyden legt uit welke opportuniteiten sales professionals in de automobielsector mogen verwachten…
2023 werd door de Europese Commissie uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Vaardigheden. Maar welke specifieke vaardigheden heb je nodig op de werkvloer?
De zoektocht naar personeelsmedewerkers voor loonadministratie verloopt steeds moeizamer. “Een ontzettend belangrijk, maar ondankbaar beroep.”
We vroegen aan een 77-jarige voormalige verkoper van keukens naar zijn vroegere job én naar de grootte van zijn huidige pensioen...
Welgeteld 234 knelpuntberoepen zijn er. Maar wat betekent dat voor jou én voor je (toekomstige) baas? “Werkgevers verlagen hun eisen.”
3.841 euro bruto. Dat is het gemiddelde maandloon van een verkoper in ons land. Al zijn er in de verkoop grote verschillen.
De klein- en groothandel is de grootste sector in onze nationale economie op het vlak van tewerkstelling. Hoeveel verdienen zij die er werken?
In de bouwsector is haast elke job een knelpuntberoep. En daar zijn er recent nog twee nieuwe bijgekomen: de rioollegger en de bodemonderzoeker.