Werkplek
Vorige

1 van 663

Volgende
Volgend artikel:

Jongeren op de werkvloer: wat zijn de misverstanden over Gen Z?

Waarom is hybride werken zo vermoeiend?

Hybride werken vermoeiend
Quasi alle bedrijven hebben hun manier van werken moeten aanpassen sinds maart 2020. Thuiswerken is bijna een jaar de norm geweest. Sindsdien bevinden we ons in een vage periode van afwisselend tele- en kantoorwerk. Werkgevers hebben inmiddels wel een systeem van hybride werk 'opgelegd'. Dat laatste woord is bewust gekozen, want overleg met werknemers was er nauwelijks. En daar wringt het schoentje.

Win-win?

In theorie biedt hybride de beste oplossing voor alle partijen. Het combineert niet alleen kantoor- en telewerken in een schema waarbij persoonlijke samenwerking en teamwork mogelijk blijven. Er vloeit ook een grote flexibiliteit uit voort, en de mogelijkheid om gericht thuis te werken.

Ook werkgevers zagen voordelen omdat ze een gevoel van controle behielden en hun werknemers bleven zien. Een win-winsituatie voor iedereen dus. Of toch niet?

Lees ook: 5 voordelen én 5 nadelen van hybride werken tijdens corona

Geen ervaring

Werkgevers drongen vaak regelingen op zonder voorafgaand overleg. Niet uit slechte wil, want ze kunnen nauwelijks teren op ervaring op het vlak van hybride werken. Terwijl mensen in tijden van een pandemie naar een voorspelbare en consistente routine zoeken, vraagt hybride werken net regelmatige veranderingen in die dagelijkse gewoonten.

Start en … stop

We moeten nu twee werkplekken onderhouden: op kantoor en thuis. In veel bedrijven zijn dinsdag en donderdag thuiswerkdagen. Dat betekent dat we elke dag een stop-startroutine moeten inbouwen: laptop heen en weer nemen, documenten meenemen (en ze niet vergeten!). Die verandering van omgeving betekent ook een dagelijkse psychologische verschuiving. En dat creëert vermoeidheid: het constante gevoel van nooit gesetteld te zijn en stress ervaren om dingen te vergeten.

Hybride werken: wat wil de werknemer zelf?

Altijd aan

Pendelen tussen kantoor en thuis blijkt toch een goede psychologische impact te hebben op de mogelijkheid om het werk af te sluiten. Wie thuis werkt, heeft het gevoel ‘altijd aan' te moeten zijn. Dat digitaal presenteïsme kan leiden tot overwerk en burn-outs, waarvan de gevolgen op lange termijn verwoestend kunnen zijn.

Eigen schema

Toch kan hybride werk ook een voordeel zijn voor werknemers. Het gaat mis als een baas het werkrooster dicteert. Overleg is noodzakelijk, zelfs op individuele basis, zodat iedereen grenzen kan stellen en in staat is om zijn eigen schema te beheren.

Hybride werken, van droom tot realiteit: 7 tips

Verschuivingen

Hybride is een gemoedstoestand waarbij we naadloos van de ene setting naar de andere bewegen. Daarom zijn er mechanismen nodig die werknemers de juiste thuiswerksoftware bieden én ook degelijke afstandswerkopstellingen geven waardoor er een psychologische verschuiving plaatsvindt tussen het kantoor en thuis.

Op dit moment zitten we in een groot werkexperiment en de kinderziektes van hybride werken zijn nog niet meteen opgelost. Als we meer controle krijgen over onze werkpatronen, dan zal dat zijn vruchten afwerpen voor werknemers en werkgevers.

Daarom werkt hybride werken: 5 redenen

(gg/em) - Bron: BBC

2 maart 2022
Anderen bekeken ook