Hybride werken: van droom tot realiteit, 7 tips
De kans is groot dat er na de coronacrisis meer van thuis gewerkt zal worden, maar niet elke dag. Hybride werken, dat is dé toekomst.
In theorie biedt hybride de beste oplossing voor alle partijen. Het combineert niet alleen kantoor- en telewerken in een schema waarbij persoonlijke samenwerking en teamwork mogelijk blijven. Er vloeit ook een grote flexibiliteit uit voort, en de mogelijkheid om gericht thuis te werken.
Ook werkgevers zagen voordelen omdat ze een gevoel van controle behielden en hun werknemers bleven zien. Een win-winsituatie voor iedereen dus. Of toch niet?
Lees ook: 5 voordelen én 5 nadelen van hybride werken tijdens corona
Werkgevers drongen vaak regelingen op zonder voorafgaand overleg. Niet uit slechte wil, want ze kunnen nauwelijks teren op ervaring op het vlak van hybride werken. Terwijl mensen in tijden van een pandemie naar een voorspelbare en consistente routine zoeken, vraagt hybride werken net regelmatige veranderingen in die dagelijkse gewoonten.
We moeten nu twee werkplekken onderhouden: op kantoor en thuis. In veel bedrijven zijn dinsdag en donderdag thuiswerkdagen. Dat betekent dat we elke dag een stop-startroutine moeten inbouwen: laptop heen en weer nemen, documenten meenemen (en ze niet vergeten!). Die verandering van omgeving betekent ook een dagelijkse psychologische verschuiving. En dat creëert vermoeidheid: het constante gevoel van nooit gesetteld te zijn en stress ervaren om dingen te vergeten.
Hybride werken: wat wil de werknemer zelf?
Pendelen tussen kantoor en thuis blijkt toch een goede psychologische impact te hebben op de mogelijkheid om het werk af te sluiten. Wie thuis werkt, heeft het gevoel ‘altijd aan' te moeten zijn. Dat digitaal presenteïsme kan leiden tot overwerk en burn-outs, waarvan de gevolgen op lange termijn verwoestend kunnen zijn.
Toch kan hybride werk ook een voordeel zijn voor werknemers. Het gaat mis als een baas het werkrooster dicteert. Overleg is noodzakelijk, zelfs op individuele basis, zodat iedereen grenzen kan stellen en in staat is om zijn eigen schema te beheren.
Hybride werken, van droom tot realiteit: 7 tips
Hybride is een gemoedstoestand waarbij we naadloos van de ene setting naar de andere bewegen. Daarom zijn er mechanismen nodig die werknemers de juiste thuiswerksoftware bieden én ook degelijke afstandswerkopstellingen geven waardoor er een psychologische verschuiving plaatsvindt tussen het kantoor en thuis.
Op dit moment zitten we in een groot werkexperiment en de kinderziektes van hybride werken zijn nog niet meteen opgelost. Als we meer controle krijgen over onze werkpatronen, dan zal dat zijn vruchten afwerpen voor werknemers en werkgevers.
Daarom werkt hybride werken: 5 redenen
(gg/em) - Bron: BBC
2 maart 2022De kans is groot dat er na de coronacrisis meer van thuis gewerkt zal worden, maar niet elke dag. Hybride werken, dat is dé toekomst.
Thuiswerken of terug naar kantoor? Hoe vaak willen we naar bureau en welke dagen werken we liefst thuis? Rekruteringsspecialist Robert Walters onderzocht het.
De pandemie heeft onze manier van werken grondig veranderd. Maar wat houden we daar van over? En hoe ziet onze werkplek er uit als we terug naar kantoor gaan?
Nu we steeds vaker telewerken of hybride werken, zijn we steeds minder vaak fysiek aanwezig op kantoor. Hebben we nog wel een externe kantoorruimte nodig?
Telewerken thuis vanuit je eigen, vertrouwde bubbel maar toch op geregelde tijdstippen op kantoor afspreken met collega’s: the best of both worlds?
Thuiswerken wordt stilaan het nieuwe normaal. Maar als telewerker moet je ook tijdens je huiselijke workation deadlines halen. Zijn thuiswerkers even productief als op kantoor?
Zie jij dat hybride werken wel zitten? De combinatie van thuiswerken én werken op kantoor heeft zowel voor- als nadelen ...
Telewerken doe je in principe waar je maar wil … maar niet altijd wanneer je maar wil. Toch zijn heel wat taken perfect uit te voeren buiten de “kantooruren”!
Wie iedere dag vroeg uit de veren moet om naar het werk te vertrekken, kan zich maar beter in genoeg positieve energie onderdompelen. Daarom deze tips!