Minder files door meer bedrijfsfietsen
Meer dan 1 op de 5 werknemers zou overwegen om het met een auto minder te doen mochten ze hun ‘droomfiets’ via het werk kunnen krijgen...
De fiets wint aan populariteit, en niet alleen bij de gewone mens. Heel veel bedrijven stimuleren hun werknemers om de auto in de ruilen voor een fiets. Opvallend: topmanagers kruipen ook zélf in het zadel. In het boek ‘Afspraak aan de meet’ laat Luc Rademakers zien hoe elf topondernemers, waaronder Hans Bourlon en Johan Thijs, groeien in hun functie met dank aan hun stalen ros.
Fietsen is niet alleen gezond, maar het geeft je ook minder stress en maakt je gelukkiger. Ziehier de voornaamste voordelen van fietsen op een rij...
Als je in de buitenlucht fietst, kunnen je geest en je lichaam helemaal ontspannen. Endorfines – het gelukshormoon bij uitstek – komen vrij, en het cortisolgehalte – ook wel het stresshormoon genoemd – daalt. Win-win!
Onderzoek toont aan dat als je drie keer per week 45 minuten fietst, je biologische leeftijd met maar liefst 9 jaar verlaagt. Ook leuk: je huid verjongt door te bewegen in de buitenlucht. En iedereen weet: als je je goed voelt in je vel, kun je de hele wereld aan.
Fietsen beschermt niet alleen oudere mensen tegen dementie, maar houdt je brein ook op een heel andere manier jong. Onderweg krijg je continu prikkels. Dat is een goede training voor je geheugen. Een absolute must voor iemand met veel verantwoordelijkheden.
Wie weinig slaapt, komt maar moeilijk de dag door. Je nachtrust is dus heel belangrijk! Als je overdag een uurtje fietst, dan komt dat je slaap alleen maar ten goede. Let wel: kruipt niet ’s avonds laat nog op de fiets, dat kan net het tegenovergestelde effect hebben.
Een bedrijfsleider die regelmatig ziek is? Een regelrechte ramp. Misschien daarom dat zoveel topmanagers vaak gaan fietsen. Want dat geeft de weerstand een boost. Je bent beter gewapend tegen bacteriën en virussen, zelfs als je in de regen fietst.
Als je de fiets neemt in plaats van de auto, vermijd je veel uitstoot en giftige gassen. Goed voor het milieu en je medemens. En zo bespaar je meteen heel wat centen uit, want je moet ook minder dure brandstof meer kopen.
Natuurlijk zonlicht? Dat betekent een gezonde dosis vitamine D, een onmisbaar ingrediënt voor de opbouw van botten en de werking van spieren. En een gezond lichaam kan natuurlijk tien keer meer aan.
Fietsen is de perfecte manier om samen op een ontspannen manier buiten te zijn met collega’s. Het tempo bepaal je helemaal zelf, waardoor er tijd is voor een gezellige babbel. Ideeën met andere topmanagers uitwisselen? In het zadel gaat het een stuk makkelijker. Wist je trouwens dat er in de Antwerpse Kempen een heus netwerk is? Het Netwerk Fietsende Managers brengt bedrijfsleiders samen die een voortrekkersrol willen nemen op het vlak van fietsbeleid in hun onderneming.
Als topmanager heb je natuurlijk een voorbeeldfunctie. Als je dus zelf op de fiets stapt, dan moedig je je werknemers aan hetzelfde te doen. Waar wacht je nog op?
(dt/em)
15 mei 2019Meer dan 1 op de 5 werknemers zou overwegen om het met een auto minder te doen mochten ze hun ‘droomfiets’ via het werk kunnen krijgen...
Vanaf dit jaar kan je in Gent terecht voor een gloednieuw traject Servicetechnieker batterij elektrische fiets. Top of the bill van het aanbod aan technische e-bikeopleidingen.
Excuses om niet met de fiets naar het werk te moeten rijden, had Frank Verjans genoeg. Maar sinds de zomer maakte hij een switch.
Ook als het weer én de afstand meezitten, grijpen werknemers sneller naar hun auto dan naar hun fiets.Daarom: 7 redenen om toch die fiets van stal te halen!
Een leasewagen kenden we al langer, maar intussen is ook de fiets – en meer bepaald de leasefiets – aan een opmars bezig. Een woordje uitleg ...
Met de zomer in aantocht kan je eindelijk dat goede voornemen voor dit jaar in de praktijk brengen: naar het werk fietsen. De pro's en contra's.
55-plussers ervaren veel vooroordelen bij het zoeken naar een job. Hans Bourlon van Studio 100 zet zijn eigen talenten in de kijker!
Betaalt je werkgever je een fietsvergoeding van maximaal 0,35 euro per kilometer dan moet je er geen belastingen of sociale lasten op betalen.
Vooral als intensivist aan UZ Leuven heeft Geert Meyfroidt al wat watertjes doorzwommen. Welke carrièrelessen geeft hij ons graag mee?