Hoe zal werken er in de toekomst uitzien?
Covid-19 zou onze manier van werken grondig veranderen, dachten we… Maar klopt dat wel? Hoe zal werken in de toekomst er écht uitzien?
Naast de algemene terugkeer naar kantoor draagt ook de mobiliteit bij aan het aanbod van satellietkantoren of hubs, klinkt het bij EQUANS, het vroegere Engie Solutions. “Voor Antwerpen creëerden we twee hubs, in Sint-Niklaas en Geel, die afhangen van onze vestiging in Antwerpen”, vertelt Sarah Van Keilegom, communication manager bij EQUANS.
“Zo ontzorgen we onze collega’s én klanten uit Oost- en West-Vlaanderen en uit de regio Kempen en Limburg. Deze hubs zijn er zowel voor bedienden als technici.” Tegelijk zijn de vijftig vestigingen van EQUANS toegankelijk voor collega’s on the move. “Zij kunnen er zich connecteren op het netwerk. In de grotere kantoren in regio Antwerpen, Brussel, Luik en Namen zijn er voor hen flex desks ter beschikking.”
CHECK: Ziet jouw kantoor er ook anders uit sinds corona?
Het is een recent fenomeen dat bedrijven experimenteren met lokale werkplekken of coworkingplekken, waar medewerkers hun collega’s ontmoeten zonder (lang) in de file te staan.
“Ook de zoektocht naar talent is hierbij een drijfveer. Mensen zijn vaak niet langer bereid om urenlang onderweg te zijn van en naar hun werk”, oppert Thierry Janssen, oprichter van Xwork, dat sinds kort in ons land een Booking.com-achtig platform voor kantoorruimtes of -hubs aanbiedt.
Cruciaal is dat deze hubs zich niet op meer dan dertig minuten van de betreffende werknemer bevinden. “Wat wij aanbieden zou drie jaar geleden niet mogelijk zijn geweest. Corona heeft alles veranderd.”
Xwork is zelf geen eigenaar van de veertigtal locaties die het aanbiedt, maar tracht een evenwichtige verspreiding over het ganse land aan te bieden. Het mikt hierbij op werknemers van grote- en middelgrote bedrijven, en maakt hiervoor afspraken met hun werkgevers. Het bedrijf rondde deze zomer een proefproject af met een tiental grote bedrijven, en komt intussen met een commercieel aanbod.
Extra: In 5 stappen naar de ideale werkomgeving
“Net na de coronapandemie dachten we dat er twee opties waren om te werken: op kantoor of thuis”, zegt Thierry Janssen. “Zo’n coworkingplek of hub is dus keuze nummer drie. Het is, volgens ons, een plek die de werkgever ter beschikking zou kunnen stellen op minder dan dertig minuten van thuis. En die dertig minuten doe je als werknemer dan bijvoorbeeld met de wagen, het openbaar vervoer of de fiets”, klinkt het.
“De stijgende energieprijzen waren nog geen item toen wij ons concept uitwerkten, maar ook dat speelt meer en meer een rol. Het kost namelijk steeds meer aan verwarming en elektriciteit om in je thuiskantoor aan de slag te gaan. En het is ook niet goedkoper geworden om naar je werk te rijden met de wagen. Niet iedereen beschikt over een tankkaart.”
Ontdek: 7 tips om energie te besparen tijdens het thuiswerken
(William Visterin) - Foto’s: Xwork
15 september 2022Covid-19 zou onze manier van werken grondig veranderen, dachten we… Maar klopt dat wel? Hoe zal werken in de toekomst er écht uitzien?
Wie van thuis werkt, verbruikt meer energie. Met de stijgende energieprijzen komen deze 7 tips om energie te besparen tijdens het thuiswerken dus van pas!
Zeker in het tijdperk van het hybride werken is een ergonomische en gezonde werkplek cruciaal. Sommige bedrijven zetten dit hoog op de agenda.
Wat als je thuis geen goede werkplek hebt of het gebrek aan gezelschap je stoort? De oplossing: flexwerken in een coworkingplek!
Organisaties zien hun werknemers na twee coronajaren graag weer meer afzakken naar kantoor. Maar daar lijken ze niet altijd even vlot in te slagen.
Onze werkplek verandert voortdurend. Maar wat is nu eigenlijk de ideale werkomgeving? Professor Veerle Hermans geeft tips...
Na de pandemie kregen veel kantoren een andere functie waarbij interactie centraal staat. Is jouw kantoor aangepast aan de nieuwe realiteit?
Hybride werken mag in heel wat gevallen dan wel the best of both worlds combineren, ook voltijds telewerken kan de perfecte match zijn...
Als we één ding geleerd hebben tijdens de pandemie, dan is het dat we niet van 8u tot 22u op kantoor moeten zijn. Waarom blijft aanwezigheid toch zo belangrijk?