Hoe je eigen zelfbeeld vergroten: 7 tips
Ondernemerscoach Sabine van Meenen geeft enkele tips om je zelfbeeld te veranderen én een boost te geven …
Zo heb je generalisten die eerder ‘seriële specialisten’ zijn. Seriële specialisten bekwamen zich wel degelijk in een domein. Alleen houden ze niet levenslang vast aan dat ene domein. Velen zijn na een aantal jaren toe aan een nieuwe uitdaging. Sommigen doen dit nadat ze ‘meesterschap’ in een domein hebben bereikt.
Daarnaast heb je ook generalisten die verschillende interesses, passies en/of jobs combineren. Aangezien zij de afwisseling dag in dag uit nodig hebben, kunnen ze zich inderdaad niet in elk van die domeinen ingraven zoals een specialist dat zou doen. Althans niet binnen dezelfde tijdspanne. Toch kan je ook van hen niet zeggen dat ze ‘weinig weten van veel’. Ook zij zijn expert, bv. in het leggen van linken tussen – schijnbaar onverenigbare - domeinen. En de snelheid en het gemak waarmee ze zich kunnen inwerken in nieuwe thema’s is verbluffend.
Tenslotte, generalisten hebben vaak een onderliggende ‘rode draad’ doorheen hun verschillende interessegebieden. Vaak hebben ze dit zelf ook niet door, omdat ze soms zo uiteenlopend lijken. Denk bijvoorbeeld aan een journalist: de thema’s waarover hij schrijft kunnen heel divers zijn, maar zijn onderliggende rode draad kan de liefde voor het schrijven zijn, of bijvoorbeeld het ontdekken van nieuwe dingen.
Als je je niet helemaal vindt in de term ‘generalist’, zijn er ook andere opties. Dit zijn een aantal termen die regelmatig gebruikt worden voor mensen met een generalistenprofiel:
Ben je als generalist ook nog eens creatief, dan staat niets je in de weg om zelf een titel uit te vinden! Tenminste, als je hier behoefte aan zou hebben.
Waar liggen de talenten van een generalist zoal? Dit zijn de belangrijkste op een rijtje gezet:
Omgaan met onzekerheid
Leren
Nieuwsgierigheid
Samenvatten
Linken zien
Probleemoplosser
Bedrijven en sectoren waar onzekerheid en ambiguïteit zegevieren, en constante innovatie een must is, denken dus beter twee keer na vooraleer ze hun neus ophalen voor een generalist. En zeg nu zelf, waar heerst er tegenwoordig geen onzekerheid? En is innovatie niet voor iedereen belangrijk?
Kortom: de generalist moet herwaardeerd worden. Maar er is een addertje onder het gras: die herwaardering begint in de eerste plaats bij de generalist zélf. Kan hij zijn sterktes zelf niet zien of benoemen, dan zal er in de perceptie van de omgeving weinig veranderen.
Nog een kleine tip: neem niet teveel het woord ‘generalist’ in de mond als je jezelf voorstelt, maar vertrek eerder vanuit de sterktes hierboven vernoemd.
(sd) - Bron: www.creatievegeneralist.be
2 september 2014Ondernemerscoach Sabine van Meenen geeft enkele tips om je zelfbeeld te veranderen én een boost te geven …
Hoe komt het toch dat anderen zonder problemen aan een job lijken te geraken, maar jij niet? Jobat weet misschien wel waarom…
Instrumenten aanslepen, soundchecken, gesprongen snaren wisselen, water halen en nog zo veel meer. Daarmee zorgt roadie Johan Leys voor brood op de plank. Al vijftien jaar lang is hij een vast onderdeel van de Belgische muziekscène. Dat hij in het wereldje terecht is gekomen, is puur toeval.
Je hoort het vaak beweren: “ik durf geen ‘nee’ zeggen”. Nochtans zeg je beter gewoon 'ja', zij het niet altijd, natuurlijk. Wanneer wel, wanneer niet?
Zogenaamde 'probleemwerknemers' beseffen vaak niet dat zij eigenlijk het probleem zijn. Achterhaal of jij een moeilijke mens bent op het werk.
Stijn is al lang gebeten door technologie en innovatie. Bij Deloitte krijgt hij de kans om zijn kennis rond artificiële intelligentie verder uit te breiden.
De wens naar een hybride werkritme is soms zó groot dat het een breekpunt is voor werknemers als ze het niet krijgen. Gevolg? Quiet quitting. Maar wat is dat nu precies?
In steeds meer bedrijven kan je als medewerker gebruikmaken van een mobiliteitsbudget. Maar door het wetgevend kader is de groeimarge nu beperkt.
Ons wagenpark wordt steeds groener, en dan hebben we het niet over de kleur...