Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 267

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdienen jouw burgemeester en schepenen?

Waarom geen transfersom voor nieuwe werknemers?

Jaloers op de grote sommen die voetballers krijgen voor hun transfer naar een andere ploeg? Dirk Vanstipelen, directeur van Syntra Limburg, stelt voor dat grote bedrijven voortaan ook een transfersom betalen als ze veelbelovend talent wegkapen bij een andere kmo.
#

Christian Benteke kreeg twee jaar geleden 46,5 miljoen euro voor z’n transfer naar Liverpool. Manchester City telde maar liefst 75 miljoen euro neer om Kevin De Bruyne binnen te halen. En dat is in het voetbal de normaalste zaak van de wereld. Tenminste als het om sterrenspelers gaat. De nieuwe club betaalt in feite een opleidingsvergoeding wanneer die een speler bij een kleine club wegkaapt.

Volgens Dirk Vanstipelen, directeur van Syntra Limburg, kan dat principe perfect in de bedrijfswereld worden toegepast. Want ook daar heerst er een ‘war for talent’. Alleen hebben de kmo’s niet altijd het budget om ervaren werknemers aan te nemen. Ze leiden hun nieuwe werkkrachten vaak zelf op om ze nadien te verliezen aan de grote ondernemingen. Dat is een dubbel verlies: opleidingskosten én een goede werkkracht.

Meespelen op de markt

Een transfersom zou daar verandering in kunnen brengen. Uiteraard wil élk bedrijf alleen maar de beste mensen in huis hebben, en volgens Dirk Vanstipelen moeten ze dan maar bereid zijn om daarvoor te betalen. Zo kunnen de kmo’s nieuwe mensen opleiden, hun toppers laten blijven of zelf op zoek gaan naar de beste mensen voor hun bedrijf.

Een andere mogelijkheid volgens Vanstipelen is aan de hand van een contract werknemers te laten binden aan het bedrijf. Zij die één of meerdere extra opleidingen kregen, zouden dan gedurende een aantal jaren geen ontslag kunnen nemen. Maar of dat juridisch zomaar kan, is nog maar de vraag.

Nederland

Uit een onderzoek van BNR Nieuwsradio in Nederland blijkt dat dit idee niet nieuw is. Ook daar blijkt dat een transfersom een goede oplossing zou zijn als extra zekerheid voor een bedrijf. Het is alleen nog wachten op echte praktijkvoorbeelden.

(dt/em) - Bron: Made in Limburg 

28 november 2017

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook