Ontspanning
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Verlofdagen over? Plan je vakantie snel

Waarom eten we werkelijk alles op de werkvloer?

Donuts van twee dagen geleden? Broodjes met ongedefinieerd beleg van de vergadering van vanmiddag? Overgebleven snoep van het verjaardagsfeestje van iemand zijn of haar kind? Alles smikkelen we in een mum van tijd zonder veel nadenken op. Waarom?

Zelf springen we veel bewuster en kieskeuriger om met wat er in ons winkelmandje en de keukenkasten belandt. We wegen kost, voordelen, gezondheidsfactor en smaak af. Hier en daar een weloverwogen uitspatting voor iets waar we echt zin in hebben. Maar zelden grijpen we naar iets dat misschien over tijd is, niet helemaal onze smaak is, of niet binnen onze eetroutine past.

Die voorzichtigheid verdwijnt meteen als iemand een algemene mail stuurt met als onderwerp ‘zoet op de toog’ of ‘overschot van vergadering in de keuken’. De optelsom ‘gratis’ en ‘aanwezig’ lijkt genoeg om elke culinaire voorzichtigheid overboord te kieperen. Maar is dat echt alles dat nodig is om onze zin voor goed eten en onze smaakpapillen in de steek te laten?

Wat brengt kantoorvoedsel op tafel dat een stel volwassenen (die genoeg geld hebben om eender welke betere snack zelf te kopen) doet roven als een stel gulzige zeemeeuwen?

Het is gratis

Ja, het is gratis. Volgens dr. Susan Albers-Bowling, psychologe en auteur van verschillende boeken over mindful eten, is dat een van de grootste redenen. Ze zegt dat we gemotiveerd worden om dingen te proberen die gratis zijn omdat het risico lager is. Je verliest geen geld als het niet lekker is. “Daarnaast krijgen we ook het gevoel dat we een koopje doen.”

Luke Ayers, assistent psychologie professor, gaat hiermee akkoord en benadrukt daarnaast nog een andere financiële drijfveer. “Mensen zijn minder geneigd om geld te spenderen aan een snack waarvan ze zich bewust zijn dat het ongezond is. Is het voedsel gratis dan neemt dat een barrière weg.”

Het is onbewust

“In de namiddag hebben mensen vaak last van een dipje en velen onder hen zullen dan op zoek gaan naar eten,” zegt Albers-Bowling. “Als het voor handen is, zijn we gemakswezens. Als het gemakkelijk en ‘daar’ is, dan gaan we ervoor.”

Collega’s zien eten, is geen hulp. Het zal mindless eten nog meer stimuleren. “Anderen zien eten, heeft een besmettelijk effect.”

Het hangt af van je omgeving

Waar je eet, kan je eetgedrag evengoed beïnvloeden. Je zal vaak gemakkelijker nieuwe eetwaren proberen wanneer je in een andere omgeving bent. En dan kweek je een nieuwe eetgewoonte in die omgeving.

“Eet je eenmaal ongezond voedsel in een bepaalde omgeving, dan kan dat een goede aanzet zijn voor een nieuwe routine,” beweert Ayers. “De vaste pauzeplek wordt dan de plek waar collega’s zich een beetje meer laten gaan of iets gemakkelijker nieuwe producten proberen. Dit soort contextafhankelijk gedrag is veelvoorkomend in case studies die gaan over overeten, drugsverslaving en compulsieve gedragsstoornissen.

Het verlicht stress

Stress kan zeker bijdragen tot slechte eetgewoontes. “Comfort food helpt bij velen om stress en angst los te laten,” beweert Ayers. “Het is interessant om te weten dat stress en angst (of de zenuwachtigheid die daarmee gepaard gaat) ervoor zorgen dat je zelfcontrole verzwakt. Stress zorgt er dus voor dat het moeilijker wordt om zoete verleidingen te weerstaan, want het saboteert onze zelfcontrole.”

Wat kunnen we eraan doen?

Willen je collega’s en jijzelf toch wat minder vaak onbewust eten? Dan zijn er wel enkele dingen die je kan doen om dat ‘werksnacken’ te voorkomen.

1. Locatie

Overweeg een andere plek voor het gratis eten. “Als het eten op een locatie ligt die je pad vaak kruist, of waar jij en je collega’s graag ontspannen, dan gaat de kans op onbewust eten omhoog,” herinnert Albers-Bowling ons. Het is een idee om gemeenschappelijke snacks naar een pauzeruimte of lounge op een andere verdieping te verplaatsen of naar een plek waar je niet al te vaak langskomt. Als je ervoor moet ‘werken’ of iets meer gerichte inzet doen, dan ben je je bewuster van je acties en dat vermindert het mindless eten.

2. Motivatie

Bedenk jezelf waarom je dat snoepje gaat halen. Heb je honger of verveel je je? “Een goede regel is om jezelf af te vragen of je het wel echt lekker vindt. Ben je er niet dol op, eet het dan niet.”

3. Eigen voorraad

Een andere manier om je niet te laten verleiden door middelmatige tot slechte snacks, is door zelf een voorraad met je eigen eten aan te leggen. Trakteer jezelf met je zelf uitgekozen lekkernijen. Creëer een cultuur op kantoor voor wat je kan en mag meebrengen naar het werk (bijvoorbeeld fruit op maandag, geen overdadig gesuikerd snoepgoed, koffiekoeken in plaats van taart, …).

Je kan daarnaast nog afspreken om bijvoorbeeld al de verjaardagen van de maand te bundelen, zodat je niet heel de tijd verleid wordt om te zondigen, maar gewoon een grotere viering hebt.

4. Herbekijk de functie van de lounge

De lounge of pauzeruimte is waar collega’s even ontspannen. Creëer je er de slechte gewoonte om te snoepen dan ga je dat met die ruimte associëren. Een herinrichting van de ruimte of het herdefiniëren van de gewoontes die ermee gepaard gaan, kan dan helpen. Je kan bijvoorbeeld zorgen dat er altijd fruit ligt in plaats van snoepgoed of oudbakken koeken. Misschien is er de mogelijkheid om een automaat te installeren met gezonde alternatieven?

Collega’s gaan er vaak heen om even te bekomen van hun dag of op de pauzeknop te drukken tijdens een stressmoment. Vraag rond bij collega’s welke dingen er kunnen voorzien worden die hen doen ontspannen: magazines, planten, muziek, ...

5. Iets nieuw

In plaats van altijd naar de klassieke snacks te grijpen, stimuleer elkaar om iets nieuw of uniek te introduceren. Breng iets zelfgemaakt mee, een niet veelvoorkomende combinatie of gewoon iets nieuw dat je altijd al hebt willen proberen, maar nog niet aan toegekomen bent. Zo kan je misschien een kantoorkookboek starten of een familierecept delen.

“De meesten onder ons zitten in een routine of zelfs een sleur als het op voeding aankomt. Iets nieuw proberen is altijd leuk,” raadt Albers-Bowling aan. Zo verzeil je niet in een slechte gewoonte, prikkel je je smaakpapillen, en heb je er weer een leuk gespreksonderwerp bij. Daardoor vermijd je weer dat je mindless aan het eten bent en wordt het snacken eerder een verrijking dan iets dat je zonder het te beseffen doet als je je aan het vervelen bent.

Mag je dus helemaal niet meer snoepen op de werkvloer? Tuurlijk wel, maar je houdt er best je gedachten bij. En af en toe een donut die al iets langer in de doos zit, wegkapen... het kan wel eens smaken.

(sjv) - Bron: Fast Company

27 augustus 2019
Anderen bekeken ook