25 snacks van (minder dan) 100 calorieën
Wil je je liever niet op het werk volproppen met vettige snacks? Dan overweeg je best eens de volgende (gezonde) tussendoortjes …
Zelf springen we veel bewuster en kieskeuriger om met wat er in ons winkelmandje en de keukenkasten belandt. We wegen kost, voordelen, gezondheidsfactor en smaak af. Hier en daar een weloverwogen uitspatting voor iets waar we echt zin in hebben. Maar zelden grijpen we naar iets dat misschien over tijd is, niet helemaal onze smaak is, of niet binnen onze eetroutine past.
Die voorzichtigheid verdwijnt meteen als iemand een algemene mail stuurt met als onderwerp ‘zoet op de toog’ of ‘overschot van vergadering in de keuken’. De optelsom ‘gratis’ en ‘aanwezig’ lijkt genoeg om elke culinaire voorzichtigheid overboord te kieperen. Maar is dat echt alles dat nodig is om onze zin voor goed eten en onze smaakpapillen in de steek te laten?
Wat brengt kantoorvoedsel op tafel dat een stel volwassenen (die genoeg geld hebben om eender welke betere snack zelf te kopen) doet roven als een stel gulzige zeemeeuwen?
Ja, het is gratis. Volgens dr. Susan Albers-Bowling, psychologe en auteur van verschillende boeken over mindful eten, is dat een van de grootste redenen. Ze zegt dat we gemotiveerd worden om dingen te proberen die gratis zijn omdat het risico lager is. Je verliest geen geld als het niet lekker is. “Daarnaast krijgen we ook het gevoel dat we een koopje doen.”
Luke Ayers, assistent psychologie professor, gaat hiermee akkoord en benadrukt daarnaast nog een andere financiële drijfveer. “Mensen zijn minder geneigd om geld te spenderen aan een snack waarvan ze zich bewust zijn dat het ongezond is. Is het voedsel gratis dan neemt dat een barrière weg.”
“In de namiddag hebben mensen vaak last van een dipje en velen onder hen zullen dan op zoek gaan naar eten,” zegt Albers-Bowling. “Als het voor handen is, zijn we gemakswezens. Als het gemakkelijk en ‘daar’ is, dan gaan we ervoor.”
Collega’s zien eten, is geen hulp. Het zal mindless eten nog meer stimuleren. “Anderen zien eten, heeft een besmettelijk effect.”
Waar je eet, kan je eetgedrag evengoed beïnvloeden. Je zal vaak gemakkelijker nieuwe eetwaren proberen wanneer je in een andere omgeving bent. En dan kweek je een nieuwe eetgewoonte in die omgeving.
“Eet je eenmaal ongezond voedsel in een bepaalde omgeving, dan kan dat een goede aanzet zijn voor een nieuwe routine,” beweert Ayers. “De vaste pauzeplek wordt dan de plek waar collega’s zich een beetje meer laten gaan of iets gemakkelijker nieuwe producten proberen. Dit soort contextafhankelijk gedrag is veelvoorkomend in case studies die gaan over overeten, drugsverslaving en compulsieve gedragsstoornissen.
Stress kan zeker bijdragen tot slechte eetgewoontes. “Comfort food helpt bij velen om stress en angst los te laten,” beweert Ayers. “Het is interessant om te weten dat stress en angst (of de zenuwachtigheid die daarmee gepaard gaat) ervoor zorgen dat je zelfcontrole verzwakt. Stress zorgt er dus voor dat het moeilijker wordt om zoete verleidingen te weerstaan, want het saboteert onze zelfcontrole.”
Willen je collega’s en jijzelf toch wat minder vaak onbewust eten? Dan zijn er wel enkele dingen die je kan doen om dat ‘werksnacken’ te voorkomen.
Overweeg een andere plek voor het gratis eten. “Als het eten op een locatie ligt die je pad vaak kruist, of waar jij en je collega’s graag ontspannen, dan gaat de kans op onbewust eten omhoog,” herinnert Albers-Bowling ons. Het is een idee om gemeenschappelijke snacks naar een pauzeruimte of lounge op een andere verdieping te verplaatsen of naar een plek waar je niet al te vaak langskomt. Als je ervoor moet ‘werken’ of iets meer gerichte inzet doen, dan ben je je bewuster van je acties en dat vermindert het mindless eten.
Bedenk jezelf waarom je dat snoepje gaat halen. Heb je honger of verveel je je? “Een goede regel is om jezelf af te vragen of je het wel echt lekker vindt. Ben je er niet dol op, eet het dan niet.”
Een andere manier om je niet te laten verleiden door middelmatige tot slechte snacks, is door zelf een voorraad met je eigen eten aan te leggen. Trakteer jezelf met je zelf uitgekozen lekkernijen. Creëer een cultuur op kantoor voor wat je kan en mag meebrengen naar het werk (bijvoorbeeld fruit op maandag, geen overdadig gesuikerd snoepgoed, koffiekoeken in plaats van taart, …).
Je kan daarnaast nog afspreken om bijvoorbeeld al de verjaardagen van de maand te bundelen, zodat je niet heel de tijd verleid wordt om te zondigen, maar gewoon een grotere viering hebt.
De lounge of pauzeruimte is waar collega’s even ontspannen. Creëer je er de slechte gewoonte om te snoepen dan ga je dat met die ruimte associëren. Een herinrichting van de ruimte of het herdefiniëren van de gewoontes die ermee gepaard gaan, kan dan helpen. Je kan bijvoorbeeld zorgen dat er altijd fruit ligt in plaats van snoepgoed of oudbakken koeken. Misschien is er de mogelijkheid om een automaat te installeren met gezonde alternatieven?
Collega’s gaan er vaak heen om even te bekomen van hun dag of op de pauzeknop te drukken tijdens een stressmoment. Vraag rond bij collega’s welke dingen er kunnen voorzien worden die hen doen ontspannen: magazines, planten, muziek, ...
In plaats van altijd naar de klassieke snacks te grijpen, stimuleer elkaar om iets nieuw of uniek te introduceren. Breng iets zelfgemaakt mee, een niet veelvoorkomende combinatie of gewoon iets nieuw dat je altijd al hebt willen proberen, maar nog niet aan toegekomen bent. Zo kan je misschien een kantoorkookboek starten of een familierecept delen.
“De meesten onder ons zitten in een routine of zelfs een sleur als het op voeding aankomt. Iets nieuw proberen is altijd leuk,” raadt Albers-Bowling aan. Zo verzeil je niet in een slechte gewoonte, prikkel je je smaakpapillen, en heb je er weer een leuk gespreksonderwerp bij. Daardoor vermijd je weer dat je mindless aan het eten bent en wordt het snacken eerder een verrijking dan iets dat je zonder het te beseffen doet als je je aan het vervelen bent.
Mag je dus helemaal niet meer snoepen op de werkvloer? Tuurlijk wel, maar je houdt er best je gedachten bij. En af en toe een donut die al iets langer in de doos zit, wegkapen... het kan wel eens smaken.
(sjv) - Bron: Fast Company
27 augustus 2019Wil je je liever niet op het werk volproppen met vettige snacks? Dan overweeg je best eens de volgende (gezonde) tussendoortjes …
Nood aan ontspanning? Daar is helaas niet altijd tijd voor. Toch zijn deze relaxmomenten cruciaal, tijd of niet. Rek er minstens 5 minuten voor uit...
Pannenkoeken bakken op een computer of popcorn maken aan de bureau. De Chinese vlogster Little Ye kan het allemaal.
Geen tijd om ’s morgens een uitgebreide lunch klaar te maken? Geen zorgen. Deze 10 gerechten maak je makkelijk op voorhand klaar.
Skip je je pauze wel eens? We hebben dat (half) uurtje pauze écht nodig om gefocust te blijven. Met deze tips blijf je scherp, de hele dag door.
De meeste mensen hebben ’s morgens weinig tijd of trek om te eten. Een beetje ontbijtinspiratie kan ’s morgens aan tafel zitten misschien leuker maken.
De gevreesde namiddagdip vermijden? Kies voor een recept met één van deze ingrediënten ...
Wil je net dat beetje meer succes? Of wil je gewoon gezond zijn? Met dit zelfhulpprogramma bereik je het allemaal. En je hebt amper 21 dagen nodig!
Deze 5 heerlijke én gezonde gerechten maak je de dag voordien in een mum van tijd klaar en neem je gewoon mee in een glazen pot!