Hoe reageren bij racisme op de werkvloer?
Mensen blijven volharden in racisme. Ook op de werkvloer. Hoe ga je daar als slachtoffer of collega best mee om?
Herinner je je nog het relletje dat ontstond nadat de Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken Teodoro Locsin tweette: "China, my friend, how politely can I put it? Let me see … O … GET THE FUCK OUT!" Na de harde kritieken verwijderde hij het bericht, maar hij liet nog weten dat hij met "zachtaardig diplomatisch spreken gewoonlijk niets voor elkaar krijgt". Of de hoofdletters dan wel zo tactvol waren, valt te betwijfelen. Maar één ding is zeker: Locsin kreeg wereldwijd aandacht. Missie geslaagd, zou je denken.
Maar is het wel verstandig als je vloekt om te krijgen wat je wilt? Op vele plekken word je raar bekeken als je je zo’n krachtterm laat ontglippen, en toch kan een zorgvuldig gebruikt ‘scheldwoord’ (of twee) je heel wat voordelen opleveren.
Laat één ding duidelijk zijn: haatdragende taal, racistische of seksistische opmerkingen en grof taalgebruik zijn nooit gerechtvaardigd. Het gaat dan ook om de woorden die wat vager in betekenis zijn. Denk maar aan verdomme, shit of miljaar! Het zijn woorden waarmee je niet per se kwetst, maar die wel als onbeleefd worden gezien.
Extra: Hoe reageren bij racisme op de werkvloer?
Volgens Timothy Jay, vloekexpert en gepensioneerd hoogleraar psychologie aan het Massachusetts College of Liberal Arts, legt niets zoveel nadruk als een simpele vloek. Het is een uitlating die je emoties perfect weergeeft, en net dat is de waarde van vloeken. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat vloeken fysieke en emotionele pijn kan verlichten.
Nog belangrijker is het sociale aspect van vloeken. Denk maar aan de jeugd. Als je als leerkracht diezelfde woorden gebruikt, kom je op een gelijk speelveld. Het creëert geen afstand maar meer verbinding, en dat kan in je voordeel spelen.
Bovendien heeft zowat elke gemeenschap zijn eigen reeks taboewoorden, of het nu om serveersters of burgerlijk ingenieurs gaat. Het gebruik van gemeenschappelijke taal, waaronder krachttermen, kan je helpen om naadloos in een sociale gemeenschap te glijden.
Vloeken zegt trouwens niet alleen iets over de sociale groep waartoe je behoort, maar ook over je eigen persoonlijkheid. Wist je dat het gebruik van krachttermen je betrouwbaarder of intelligenter kan laten lijken? Vloeken kan zelfs gezien worden als een demonstratie van nieuwheid, flexibiliteit en creativiteit.
Hoe emotioneel intelligent ben jij? Doe de test!
Maar hoe je het draait of keert, vloeken blijft meestal een schending van de gedragscode. En sommige mensen lijken makkelijker die grens te overschrijden dan anderen.
Zo komen mannen in machtsposities met hun gevloek veel sneller weg dan vrouwen. Het wordt gezien als kleedkamerpraat, of typisch mannengedrag. Vrouwen daarentegen worden meteen als obsceen beschouwd als ze vloeken. Hetzelfde geldt voor mensen met een zwarte huidskleur. Zij zouden als aanstootgevend beschouwd worden wanneer ze de woorden fuck of shit gebruiken.
Het is een kwestie van macht. Het zijn de machtige mannen die historisch gezien de regels hebben bedacht, en die ze kunnen overtreden zonder al te zware gevolgen. Voor alle anderen is de inzet hoger.
Of de regels zullen veranderen nu de jeugd veel meer vloekt? De kans is klein. De generaties die het harde taalgebruik niet gewoon zijn, hebben nog altijd de grootste macht op de werkvloer. Dus je wacht best met vloeken tot je baas het zelf doet. En dan nog pas je maar beter op, want je weet nooit of je kleurrijke taal de perceptie die anderen van jou hebben, negatief beïnvloedt. Kortom: vloeken is altijd een risico!
Lees ook: Vloeken is meest irritante kantoorgedrag
(dt/em) - Bron: BBC
18 juni 2021Mensen blijven volharden in racisme. Ook op de werkvloer. Hoe ga je daar als slachtoffer of collega best mee om?
In de ene job krijg je het al harder te verduren dan in de andere. Welke werknemers krijgen regelmatig (onterechte) kritiek te slikken?
Enkele tips om tijdens stressmomenten het hoofd koel te houden.
Twijfel je over je professionele imago? Hier zijn enkele basispunten en -waarden om op te letten:
Jaren hard werken om een professioneel imago op te bouwen, en dan door één opmerking totaal door de mand vallen. Het kan zeker, dus let op met wat je zegt!
Je invloed op de werkvloer vergroten? Succesvol kantoorpolitiek bedrijven, doe je met deze vier geheimen.
Bedrijven automatiseren hun routinematige werkzaamheden of besteden ze uit. Net daarom worden andere competenties belangrijker.
In Nederland werd een 35-jarige werknemer op staande voet ontslagen nadat hij zijn teamleidster had uitgemaakt voor ‘fucking hoer’.
Je baas staat op het punt een drastische beslissing te nemen, maar je voelt meteen dat de gevolgen dramatisch zullen zijn. Herkenbaar? Dat is je buikgevoel...