Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 750

Volgende
Volgend artikel:

Ruim 4 op 10 bedienden krijgen vakantiedagen niet opgebruikt

Waarom elke werkdag pas om 10u zou moeten beginnen

tea time
Geloof het of niet, maar een werkdag zou nooit voor 10u mogen beginnen, en daar zijn zelfs nog wetenschappelijk verantwoorde redenen voor ook! Goed nieuws voor zij die zich graag nog eens omdraaien in bed.

“Foltering”

Dr. Paul Kelley, professor aan de universiteit van Oxford en slaapexpert, beweert al enkele jaren dat we met z’n allen te vroeg opstaan. Kelly noemt het zelfs een foltering om werknemers vroeger dan 10u te laten beginnen. Ze worden moe, gestresseerd en ziek van de uitputting. De natuurlijke klok van ons lichaam stemt niet overeen met het ritme van onze maatschappij. We slapen te weinig waardoor we niet in staat zijn om zowel mentale als fysieke topprestaties te leveren.

En bij studenten?

Dezelfde vaststellingen doet Dr. Kelley bij studenten, waar de schooldag meestal rond 8.30u begint. Slaapexperimenten hebben uitgewezen dat een 16-jarige voor 10u niet in staat is het beste uit zijn of haar brein te halen. Voor universiteitsstudenten zouden de lessen zelfs niet voor 11u mogen beginnen. Veel studenten zullen hier maar al te graag mee akkoord gaan.

Hij kan het weten. Paul Kelley is zelf voormalig leerkracht van een middelbare school in North Tyneside in Groot-Brittannië. Hij veranderde het startuur van de lessen van 8.30u naar 10u en het aantal studenten met grote en grootste onderscheiding steeg maar liefst met 19%. Hij verwacht dan ook dat gemiddeld gezien de schoolresultaten met 10% zullen stijgen als de overheden zijn advies volgen.

Ochtendstond heeft goud in de mond?

Maar niemand die ooit heeft verteld dat goud in je mond niet per se gezond is. Men kan het lichaam niet aanleren om op een bepaald tijdstip op te staan, maar toch proberen we dit elke dag. Kelley spreekt van een enorm gezondheidsprobleem waar vooral het hart en de lever onder lijden. Hij zegt zelfs dat slaaptekort het grootste probleem van deze tijd is. Het heeft een negatieve impact op je langetermijngeheugen en bovendien verhoogt het aanzienlijk de kans op een drugs- en alcoholverslaving. Er zijn maar weinig wereldproblemen waar zoveel mensen mee te maken hebben maar wat toch vrij gemakkelijk kan opgelost worden. In Oxford starten al duizenden kinderen hun schooldag om 10u bij wijze van experiment. Er zijn verder ook meer dan honderd scholen verspreid over Engeland die deelnemen aan een vierjarig experiment rond het startuur van de school. Men hoopt in 2018 de eerste resultaten te kunnen bekendmaken.

In afwachting dat Dr. Paul Kelley een echte aardverschuiving in de professionele wereld kan teweegbrengen en je echt pas om 10u mag gaan werken, kan je er toch al voor zorgen van op tijd te gaan slapen. Slaaptekort is mentaal en fysiek ongezond, maar ook nefast voor de productiviteit op het werk. Hier lees je meer over de gevolgen van het gebrek aan optimale nachtrust. Slaap wel!

(mr) 

17 juni 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook