Zo belandt jouw idee niet in de vuilbak van je baas
Je hebt een fantastisch idee, maar dit verkocht krijgen aan je baas kost tijd én vereist een goede strategie. Daarom: enkele praktische tips.
Onderzoekers van de KU Leuven en het Nederlandse vermogensfonds Instituut Gak gaven zo'n 540.000 werknemers de unieke kans om hun baas eerlijk en ongehinderd te beoordelen. In totaal werden maar liefst 122.000 leidinggevenden, verspreid over België en Nederland, geëvalueerd.
De beoordeling gebeurde op basis van een uitgebreide enquête, met concrete vragen zoals ‘Creëert je baas een goede werksfeer?’ tot ‘Durft je baas knopen doorhakken?’ en ‘Komt hij of zij gemaakte afspraken en verplichtingen na?’.
Het resultaat is opvallend: jonge leidinggevenden, tussen de 20 en 34 jaar, scoren over het algemeen beter dan oudere managers.
"Jonge leidinggevenden doen het gemiddeld op alle vlakken beter, zowel op het takenaspect als op de relatie tussen baas en werknemer. Hun leiderschapsstijlen worden meer gewaardeerd", zegt medeonderzoekster Jana Deprez van de KU Leuven. Ze is promovenda in de organisatiepsychologie en werkte anderhalf jaar aan dit onderzoek. “Jonge managers scoren hoger op alle leiderschapsstijlen en alle leiderschapsgedragingen die positief ervaren worden door medewerkers."
Jana Deprez van de KU Leuven legt uit hoe die verschillen tussen jonge en oudere leidinggevenden kunnen verklaard worden.
Jonge leidinggevenden geven minder directe bevelen en staan meer in contact met de wensen van hun medewerkers. Jonge managers zijn volgens hun ondergeschikten ook democratischer: beslissingen nemen ze snel samen, in groep. Dat komt waarschijnlijk doordat de jongere leidinggevenden een hogere opleidingsgraad hebben en tijdens die studies werd veel meer aandacht geschonken aan sociale vaardigheden en teamwork dan vroeger. Dit heeft een impact op hun latere leiderschapsstijl.
Opmerkelijk genoeg haalt de jongere garde ook op het vlak van duidelijke communicatie en het uitdragen van een heldere toekomstvisie globaal gezien de beste punten. Ze zijn over het algemeen actiever in hun rol van baas.
Jongere managers maakten recent de omschakeling van ondergeschikte naar leidinggevende. Zij weten nog goed welk idee zij zelf hadden van 'een goede baas'. Ze herinneren zich nog goed wat hen allemaal stoorde bij hun chef. Vaak worden ze gedreven door het gevoel: ‘Ik wil het anders doen. Beter ook’. Voor een jongere baas is leidinggevende worden een bewuste stap waarbij hij goed gaat nadenken hoe hij die rol gaat invullen. Voor wie pas later in zijn carrière promotie maakt, is het eerder in de eerste plaats belangrijk als carrièrestap.
Jonge leidinggevenden coachen en ondersteunen hun medewerkers meer.
De werknemers geven aan dat oudere managers het gemiddeld moeilijker vinden om te delegeren en sneller toegeven aan klagende medewerkers om zo conflicten uit de weg te gaan.
Oudere leidinggevenden hebben meer inhoudelijk zware taken, en hebben minder tijd voor people management. Een jongere baas krijgt vaak meer tijd om zich echt te richten op de puur leidinggevende taken.
De relatie tussen jonge leidinggevenden en hun medewerkers wordt over het algemeen beter geëvalueerd. Maar geen nood voor de ouders managers, er is ook goed nieuws: oudere leidinggevenden scoren niet op alle vlakken slechter. “In absolute cijfers is ook hun evaluatie relatief goed. Ze zijn bijvoorbeeld beter in ‘leading by example’, vinden hun medewerkers. Ze stellen hoge doelen en werken zelf heel hard om doelen te behalen”, besluit Jana Deprez van de KU Leuven.
(mr) – Van het KU Leuven onderzoek werden 2 heel concrete en toegankelijke websites gemaakt: managemijnbaas.nl en leidinggevenaanjongeren.nl. Daar kan je onder meer een zelftest doen en 2 gratis e-boeken over het onderwerp downloaden.
9 juli 2014Je hebt een fantastisch idee, maar dit verkocht krijgen aan je baas kost tijd én vereist een goede strategie. Daarom: enkele praktische tips.
Als je baas herhaaldelijk iets doet dat je functioneren of dat van de afdeling schaadt, dan moet je dat kunnen aankaarten. Evident is dat natuurlijk niet.
Stressvol aan de top? Niet echt, blijkt uit een studie van Harvard. De studie toont aan dat leidinggevenden minder stress ervaren dan niet-leidinggevenden.
Als je een jonge baas krijgt, kan dat confronterend zijn. Deze tips helpen je er beter mee om te gaan.
Personen die niet vertrouwd zijn met macht, blijken deze sneller te misbruiken wanneer ze in een leidinggevende positie worden geplaatst, zo blijkt.
Buurtzorg Nederland is een thuiszorgorganisatie met meer dan 4.300 medewerkers. Opvallend: het bedrijf heeft geen managers, leidinggevenden en hr-afdeling.
Aan welke eigenschappen moet een goede baas voldoen? Volgens psychologen bezitten goede leiders de volgende kenmerken …
6 op de 10 werknemers weten van elkaar wat ze verdienen. En 6 op de 10 ondernemingen geven hun werknemers duidelijk mee hoeveel ze zullen verdienen.
Steeds meer werknemers lijken een workation wel te zien zitten. Maar wat houdt dat precies in?