Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

Waarom een extra dosis lef nooit kwaad kan

Boek Elon Musk
Ondernemer Elon Musk is het prototype van zakelijk lef. “De overtuiging dat je geen lef hebt, is meestal een excuus om in je veilige comfortzone te blijven.” (Egbert Edelbroek)
Lef is een belangrijke sleutel tot meer succes en voldoening in je werk en leven. En wat blijkt? Je kan het je eigen maken, lezen we in het boek ‘Lef kun je leren’ van Egbert Edelbroek. “Veel mensen zijn niet goed in het inschatten van risico’s. Ze schatten ook hun eigen veerkracht te laag in.”

Veel mensen denken bij lef vooral aan korte, fysieke uitdagingen, zoals parachutespringen. “Maar voor de meeste mensen zijn vooral de minder explosieve en minder zichtbare vormen van lef belangrijk”, oppert Egbert Edelbroek. Hij omschrijft lef als het vermogen om je angsten te trotseren en risico’s aan te gaan om daarmee een waardevol doel te bereiken. Denk hierbij aan belangrijke keuzes over veranderingen in je werk: zal ik solliciteren voor deze baan? Of spreek ik die collega aan op ongepast gedrag?

Lef bestaat overigens in diverse varianten. Dat gaat van samenwerken (sociaal lef), omgaan met tegenslagen (psychologisch lef), ondernemerschap (zakelijk lef), je lijf en leden riskeren (fysiek lef) tot durven afwijken van kaders en regels (innovatief lef). Hoe dan ook, het concept zit in de lift. “Steeds meer zaken vragen om organisaties met ondernemende, wendbare en innovatieve medewerkers.”

Lees ook: Wie deze eigenschap bezit, maakt snel carrière

1. Waarom heb je meer lef nodig?

In je werk kan extra lef je op diverse manieren helpen. “Het kan je impact vergroten, je persoonlijke groei versnellen en zorgen voor meer voldoening.” Maar ook privé kan extra lef je winst opleveren. Edelbroek wijst op die zaken waar mensen aan het eind van hun leven doorgaans spijt van hebben.

“Vaak gaat het dan over onvoldoende ontwikkeld en getoond lef. Zoals mensen die zeggen dat ze meer hun eigen dromen hadden moeten waarmaken, in plaats van te doen wat anderen van hen verwachtten. Of die vinden dat ze tijdens hun leven meer hun gevoelens hadden moeten uiten, in plaats van ze te onderdrukken.”

Extra: Waarvan heb jij spijt als je sterft?

2. Kan je lef leren?

Ja, want uit onderzoek zou blijken dat lef ruwweg voor een derde wordt bepaald door aanleg en voor twee derde door hoeveel je het ontwikkelt. “De overtuiging dat je geen lef hebt, is meestal een vorm van zelfsabotage, een excuus om in je veilige comfortzone te blijven”, oppert de auteur, die in zijn boek een stappenplan biedt om die comfortzone te vergroten.

“In steeds meer situaties die je nu eng en oncomfortabel vindt, voel je je dan op je gemak.” Edelbroek paste zijn eigen plan ook toe om een eigen ruimtevaartbedrijf te starten.

Ontdek: 6 ultieme tips om uit je comfortzone te stappen en te groeien

3. Waar hou je best rekening mee?

Sommige zaken helpen je om de juiste doelen te kiezen. “Bij bepaalde keuzes, waarbij veel op het spel staat – een job, een huis, een relatie, … – heb je meer tijd nodig om de knoop door te hakken. Bij het vergroten van lef in niet-acute situaties, kan je het meest en het makkelijkst impact realiseren op de kwaliteit van je leven en werk.

Een ander punt is dat we lef meestal associëren met het nemen van risico’s. Maar in de praktijk brengen risicovolle keuzes ook kansen met zich mee. Wanneer iemand van job verandert, dan houdt dat zowel kansen als bedreigingen in. Alleen onderschatten we vaak de kansen en overschatten we de risico’s.

“Heel wat mensen nemen bedreigingen waar die niet reëel zijn. Ze zijn niet goed in het inschatten van risico’s. Veel mensen schatten daarnaast hun eigen veerkracht te laag in. En vaak onderschatten ze ook de steun uit hun omgeving, waardoor ze risico’s onnodig uit de weg gaan.”

CHECK: Je hebt doelen nodig om gelukkig te zijn

(William Visterin) - Lef kun je leren - Vergroot je comfortzone in 7 stappen, Egbert Edelbroek, Business Contact, ISBN 9789047015703, april 2022, 256 pagina's.

13 mei 2022
Anderen bekeken ook