Inhoud contract
Vorige

1 van 49

Volgende
Volgend artikel:

Arbeider/bediende: wat zijn de grote verschillen?

Waarom duurt een werkdag 7,5 uur?

Vraag je je weleens af waarom we 7,5 uur per dag werken? Eeuwen geleden werkten mensen van zonsopgang tot zonsondergang. Vanwaar komt die 38-(of 40)-uren werkweek dan?

Toen de jacht en de landbouw de enige bronnen van inkomsten waren, werkten de mensen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Maar dat is al lang verleden tijd. De bevolking groeide en het boerenleven maakte plaats voor andere jobs. Wanneer en hoe lang er gewerkt werd, hing vaak af van het soort werk dat mensen deden. Ook het seizoen speelde een rol. Maar waar komt onze 7,5- of 8-urendag dan vandaan?

De oorsprong vinden we terug in de Industriële Revolutie, waarin het werk radicaal veranderde. In de 18de eeuw werd de ene fabriek na de andere gebouwd en de werknemers werkten zo’n 12 tot 14 uur per dag. Voor het eerst volgde er een vast uurrooster. Zelfs kinderen werkten volgens dezelfde schema’s.

De socialisten

Behalve Robert Owen. Hij begon vroeger te werken en probeerde de werkdag in te korten tot 8 uren met de slogan ‘8 uren werk, 8 uren ontspanning, 8 uren rust’. Uiteraard slaagde hij hier niet in. Zijn werknemers werkten nog steeds 10 uren per dag, wat natuurlijk wel beter was dan de 14 uren die anderen klopten.

Het was uiteindelijk industrieel genie Henry Ford die de werkdag daadwerkelijk inkortte. En niet om de reden die je zou denken. Hij wou dat z’n werknemers in hun vrije tijd ontdekten dat ze écht een auto nodig hadden om te doen waar ze van droomden. En met succes. Henry Ford verkocht méér auto’s en zag zijn inkomsten stijgen, en dat alleen door z’n personeel minder lang te laten werken.

Weg met werkloosheid

Maar niet iedereen nam een voorbeeld aan Ford. Herinner je je de economische crisis in Amerika? Om de werkloosheid te doen dalen, voerde de regering een wet in die werkgevers verplichtte hun personeel meer te betalen voor de uren die ze bovenop de standaard 40 uren per week werkten. Het was dus goedkoper om iemand extra in dienst te nemen.

En vandaag?

Een échte, wetenschappelijk onderbouwde reden voor werkdagen van 8 (of 7,5) uren is er dus niet. Toch jammer dat Henry Ford geen werkdagen van 6 of 4 uren geprobeerd heeft. Hij zou nóg meer auto’s verkocht hebben!

(dt/em) - Bron: Omega HR Solutions 

22 juli 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook