Glijdende werkuren wettelijk niet toegelaten
Glijdende werkuren zijn een hot topic op de werkvloer, en geliefd door veel werknemers. Verbazend genoeg is dat flexibel systeem niet wettelijk.
Toen de jacht en de landbouw de enige bronnen van inkomsten waren, werkten de mensen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Maar dat is al lang verleden tijd. De bevolking groeide en het boerenleven maakte plaats voor andere jobs. Wanneer en hoe lang er gewerkt werd, hing vaak af van het soort werk dat mensen deden. Ook het seizoen speelde een rol. Maar waar komt onze 7,5- of 8-urendag dan vandaan?
De oorsprong vinden we terug in de Industriële Revolutie, waarin het werk radicaal veranderde. In de 18de eeuw werd de ene fabriek na de andere gebouwd en de werknemers werkten zo’n 12 tot 14 uur per dag. Voor het eerst volgde er een vast uurrooster. Zelfs kinderen werkten volgens dezelfde schema’s.
Behalve Robert Owen. Hij begon vroeger te werken en probeerde de werkdag in te korten tot 8 uren met de slogan ‘8 uren werk, 8 uren ontspanning, 8 uren rust’. Uiteraard slaagde hij hier niet in. Zijn werknemers werkten nog steeds 10 uren per dag, wat natuurlijk wel beter was dan de 14 uren die anderen klopten.
Het was uiteindelijk industrieel genie Henry Ford die de werkdag daadwerkelijk inkortte. En niet om de reden die je zou denken. Hij wou dat z’n werknemers in hun vrije tijd ontdekten dat ze écht een auto nodig hadden om te doen waar ze van droomden. En met succes. Henry Ford verkocht méér auto’s en zag zijn inkomsten stijgen, en dat alleen door z’n personeel minder lang te laten werken.
Maar niet iedereen nam een voorbeeld aan Ford. Herinner je je de economische crisis in Amerika? Om de werkloosheid te doen dalen, voerde de regering een wet in die werkgevers verplichtte hun personeel meer te betalen voor de uren die ze bovenop de standaard 40 uren per week werkten. Het was dus goedkoper om iemand extra in dienst te nemen.
Een échte, wetenschappelijk onderbouwde reden voor werkdagen van 8 (of 7,5) uren is er dus niet. Toch jammer dat Henry Ford geen werkdagen van 6 of 4 uren geprobeerd heeft. Hij zou nóg meer auto’s verkocht hebben!
(dt/em) - Bron: Omega HR Solutions
22 juli 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Glijdende werkuren zijn een hot topic op de werkvloer, en geliefd door veel werknemers. Verbazend genoeg is dat flexibel systeem niet wettelijk.
Of je tijdens de werkuren naar de dokter mag gaan, verschilt naargelang de reden van het doktersbezoek. Iris Tolpe van Securex geeft tekst en uitleg …
Werknemers verliezen bijna een derde van hun werkweek door hun e-mails te bekijken en te beantwoorden. Dat blijkt uit onderzoek van McKinsey & Company.
De toekomst brengt hogere lonen, maar die gaan gepaard met meer werkuren. Voor wat hoort wat, maar wat voor effect gaat dat hebben op ons privéleven?
Kom je ’s morgens regelmatig op het werk toe met het gevoel dat je nog wel een extra uur slaap had kunnen gebruiken? Dr. Paul Kelley heb je alvast aan je zijde.
Flexibele werkuren zijn momenteel een van de meest populaire arbeidsvoorwaarden. Een goede balans tussen werk en privé vinden veel werknemers belangrijk.
Werknemers zijn niet noodzakelijk meer tevreden over hun werk-privébalans wanneer zij minder lange dagen werken of een hoger loon krijgen, zo blijkt.
Wat is een flexi-job precies? Wie kan het uitoefenen en wanneer? Hoeveel verdien je ermee? We beantwoorden al jouw vragen over flexi-jobs...
De stijging van het ziekteverzuim in ons land zet zich voort. In 2023 waren Belgische medewerkers bijna 10% van de werktijd afwezig door ziekte...