Menstruatieverlof: waarom (niet)?
In Spanje lanceerde de regering onlangs een wetsvoorstel om menstruatieverlof in te voeren. Een goed idee? Of zorgt dit voor ongelijkheid op de werkvloer?
Het is de basisstelling in het boek 'De Nee Club' van vier vrouwelijke wetenschappers actief in de Verenigde Staten. Volgens hen komen taken die maar weinig individuele waardering of carrièrekansen opleveren buitenproportioneel vaker bij vrouwen terecht. Ze voerden hierover zelf onderzoek uit. En ze richtten een Nee-club op, die vrouwen moet helpen om vaker neen te zeggen tegen wat ze zelf omschrijven als ‘niet-promotiewaardige taken’.
“Dat zijn taken die voor een organisatie belangrijk zijn, maar ten koste gaan van je tijd die de kern uitmaakt van je eigen baan. Tijd die belangrijk is om hogerop te komen”, klinkt het. Dergelijke niet-promotiewaardige taken vergen vaak geen specifieke kennis en zijn door haast iedereen uit te voeren. Ze lijken nobel, maar verhogen je succes niet.
“Als je er veel van doet, gaan ze zelfs in je nadeel spelen. Ze kunnen ook leiden tot overbelasting, met een negatieve invloed op je welzijn. En op je gezin. Terwijl we merken dat veel andere collega’s net meeliften met dit soort taken.”
Extra: Je krijgt meer 'ja' als je 'nee' kan zeggen
In hun boek halen de auteurs het voorbeeld aan van een dame die op een hogeschool ook instond voor de lessenroosters. Een cruciale taak voor de school, al leverde het haar geen credits, promotie of loonsverhoging op.
“We verwachten dat vrouwen ‘ja’ zeggen op dat soort taken. Daarom doen ze het en daarom vragen we het hen ook. Als ze neen zeggen, zouden ze zich er zelfs schuldig bij voelen. Vrouwen nemen dergelijke taken ook serieus, waardoor ze slachtoffer worden van hun eigen ‘succes’.”
Volgens de auteurs kunnen vrouwen deze kwestie niet in hun eentje oplossen. “Het grote probleem zijn de gewoontes binnen organisaties. Maar een gelijkere verdeling van dergelijke taken is ook goed voor organisaties. Het is een kwestie van je personeel zo effectief mogelijk in te zetten. En ook te werken aan een cultuur waar iedereen zijn steentje bijdraagt.”
CHECK: Vrouwen en mannen gelijk op de arbeidsmarkt?
Lees ook: Shit waar je als vrouw mee moet dealen
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine / De Nee Club – Hoe we voorkomen dat vrouwen het minst gewaardeerde werk op zich nemen, Linda Babcock, Brenda Peyser e.a., Uitgeverij Business Contact
28 november 2022In Spanje lanceerde de regering onlangs een wetsvoorstel om menstruatieverlof in te voeren. Een goed idee? Of zorgt dit voor ongelijkheid op de werkvloer?
Zijn er qua diversiteit op het werk grote verschillen tussen werkgevers en werknemers? In het beleid niet echt, maar in de praktijk op de werkvloer vaak wel.
Vrouwen spelen een belangrijke rol in het succes van bedrijven. Helaas ontbreekt vaak de erkenning. 5 redenen waarom er nood is aan meer vrouwelijke werknemers!
Vrouwen hebben gemiddeld minder vaak werkbaar werk dan mannen. Bovendien blijft het verschil tussen mannen en vrouwen in Vlaanderen toenemen...
Als vrouw krijg je vaak te maken met ongepaste vragen of opmerkingen, ook op kantoor... De oneliners zijn divers maar voor veel vrouwen herkenbaar.
Het probleem van spanning op het werk lijkt al jaren alleen maar toe te nemen, en de pandemie heeft daarbij niet geholpen...
Wil je als vrouw dat een man je aanspreekt op de datingapp Tinder? Een job blijkt hierbij cruciaal.
Ben je pas ontslagen? Of ben je van plan om ontslag te nemen? Bereken dan hier je opzegtermijn!
Welke elementen spelen mee in de zoektocht naar de eerste job bij startende ingenieurs?