De creatieve generalist: Wat als je alles graag doet?
Onze maatschappij richt zich heel erg op specialisten. Maar wat als je veel kunt en vooral veel dingen graag doet?
Herinner je je MacGyver nog? Je weet wel, die actieheld die in de gelijknamige serie uit de jaren tachtig elke keer opnieuw in een lastig parket verzeild raakte, maar met de meest onwaarschijnlijke oplossingen wist te ontsnappen. Zoals die keer dat hij een bom ontmantelde met een paperclip. Of toen hij uit de gevangenis wist te ontsnappen met een voetbal, wat olijfolie en een krant.
Als de nood het hoogst is, piekt de creativiteit. Maar ook wanneer er weinig te doen valt, zoals tijdens de lockdown. Daar is Isaac Newton het perfecte bewijs van. Rond 1665 heerste er een plaag in de Londense districten en om te voorkomen dat de ziekte zich verder zou verspreiden, werd iedereen naar huis gestuurd. Het is in die tijd dat Newtons zwaartekrachtwet ontstond, toen hij een appel van een boom zag vallen. Waar hij nooit de tijd had om echt aandacht aan zo’n dingen te besteden, had hij toen zeeën van tijd om de alledaagse dingen rondom hem grondig te bestuderen.
Lees ook... De kunst van het niksen: belangrijker dan je denkt
Nu is het geen wetenschapper of actieheld die wordt uitgedaagd om creatief te denken, maar zowat de hele wereld. Supermarkten gaan aan de slag met duct tape en plexiglas om het veilig te houden voor iedereen, restaurants brengen hun gerechten tot in de woonkamer met doe-het-zelfpakketten en thuiswerkers toveren de berging om tot een gezellig thuiskantoor. De onwerkelijke situatie prikkelt het creatieve brein om er met z’n allen het beste van te maken.
Lees ook: Vijf handige creativiteitstips
Benieuwd of je creativiteit piekt? Eens testen! Verzin zoveel mogelijk toepassingen voor een potlood. Drie, twee, één, start!
Deze zogenoemde ‘alternate uses task’ werd ontwikkeld in de jaren zestig door psycholoog J.P. Guilford en wordt vandaag nog steeds gebruikt door onder meer Nasa om goede ingenieurs aan boord te halen. Maar even terug: hoeveel toepassingen kon je bedenken? Tien? Goed gedaan, je bent perfect normaal. Maar vroeger, als kleuter, deed je wellicht beter. Jammer genoeg verliezen we onze creativiteit pijlsnel. Omdat we door de jaren heen te kritisch zijn op het vlak van eigen ideeën.Extra: Laat je kind spelen voor een betere job later
Samengevat: een lockdown kan goed zijn voor je creatieve brein. Ga eens in gesprek met een vriend(in) die helemaal anders is, kuier door een wijk waar je normaal gezien nooit komt of schrijf een A4’tje vol, zonder het over één concreet thema te hebben. Gewoon neerkrabbelen wat in je opkomt… En? Je bent creatiever dan je denkt hé!
Hoe creatief ben jij? Doe de test!
(dt/em) - Bron: AD
22 februari 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Onze maatschappij richt zich heel erg op specialisten. Maar wat als je veel kunt en vooral veel dingen graag doet?
Er zijn 3 sollicitanten. De eerste heeft een hoog IQ. Nummer twee werkt erg planmatig en betrouwbaar. En de derde is creatief. Wie kies je best?
Wandelvergaderingen zijn het beste van twee werelden: gezond én creatief. Peggy Michiels weet er alles over...
Regelmatig niksen is belangrijk! Onderzoek heeft immers aangetoond dat iemand die regelmatig niets doet minder stress heeft, fysiek gezonder blijft, enz...
Om mensen gelukkiger te maken, vraag je wat ze willen en geef je ze dat ook. Toch? Fout!
Mensen die niet in één maar in meerdere dingen uitblinken, worden ook wel eens polymaten genoemd. Denk maar aan Leonardo da Vinci...
Ben jij weleens jaloers op echte creatievelingen? Goed nieuws! Jij kunt ook creatief leren denken.
Ondanks het vele telewerk en de glijdende werkuren, zijn er nog altijd heel wat files op de Vlaamse hoofdwegen...
Zelf je verlof kiezen, je werkplanning zelf invullen, geen baas meer die je komt storen, … Voor heel wat werknemers lijkt een carrière als freelancer een droom.