Verjaag je ochtendhumeur en ga fluitend naar je werk: 6 tips
Ben jij iemand die je maar beter gerust laat ’s ochtends? Met deze 6 tips dartel je naar het werk!
Ben je vaak moe? Prikken je ogen? Heb je regelmatig last van hoofdpijn? Voel je je soms lusteloos? Of heb je moeite met focussen? Als je op meerdere van deze vragen “ja” antwoordde, is je werkruimte wellicht te donker.
Niets zo nefast voor je productiviteit als slechte verlichting. Nochtans kan beter licht een flinke productiviteitswinst opleveren. De juiste lichtsterkte verhoogt je concentratievermogen en kan er zelfs voor zorgen dat je minder snel ziek wordt. Je voelt je fitter, scherper en krijgt meer gedaan.
Licht is dus belangrijker dan we denken. Met name daglicht stimuleert ons bioritme. Het menselijk lichaam is immers afgestemd op de natuurlijke cyclus van daglicht. Te weinig daglicht of matig afgesteld kunstlicht kunnen je lichaamsfuncties en humeur nadelig beïnvloeden. Het zal je dan ook niet verbazen dat veel mensen tijdens deze periode met een winterdipje kampen. Door een gebrek aan licht zitten we minder goed in ons vel, slapen we slechter en zijn we prikkelbaarder.
De logica zelf, maar licht is cruciaal voor de arbeidsveiligheid. Zonder licht kunnen we onmogelijk onze job uitvoeren. Daarnaast is ook de kans op arbeidsongevallen veel groter. Goede verlichting op de werkvloer stimuleert je activiteit, verhoogt je efficiëntie en bevordert je nauwkeurigheid.
Verlichtingssterkte wordt uitgedrukt in lux. Om je een idee te geven: op een zonnige dag tellen we meer dan 10.000 lux, op een regenachtige dag ongeveer 1.000 lux. Doorgaans is 500 lux op kantoor ruim voldoende. Doe je precisiewerk? Dan heb je minstens het dubbele nodig. In een refter volstaat 200 lux. De hoeveelheid licht hangt dus samen met de activiteit die je uitvoert.
Bezorgd om het aantal lux op je werk? Klein lichtpuntje: met een handige app op je smartphone meet je de verlichtingssterkte op je werkplek helemaal zelf. Bovendien kan je enkele maatregelen treffen om de lichtsterkte te optimaliseren:
Zo komen je collega’s en jijzelf de werkdag stralend door.
(mr)
17 december 2019Ben jij iemand die je maar beter gerust laat ’s ochtends? Met deze 6 tips dartel je naar het werk!
Het ontwerp van een kantoor heeft directe invloed op het moreel van de medewerkers. Hoe kan je mensen makkelijker met elkaar laten samenwerken?
Alle levende wezens (of toch de meeste) hebben licht nodig om goed te functioneren. Dat geldt ook voor mensen. Zorg dan voor voldoende lichtinval op de werkvloer.
Werk je elke dag op kantoor? Merk je dat niet alles even goed lukt? Dan kun je voortaan de schuld op de verlichting steken. Een gebrek aan licht maakt je immers dommer.
Verschillende studies tonen aan dat een creatief en innoverend kantoordesign een positieve impact heeft op ons stressniveau enz...
Ben je na een lange werkdag helemaal uitgeput? Dan kom je misschien wel een paar vitaminen te kort. De oplossing? Naar buiten!
Om goed te presteren, moet je je mentaal en fysiek goed in je vel voelen. In de praktijk laten kantoren echter vaak te wensen over. Dit doe je er aan!
Een goede sfeer is cruciaal op je werk. In haar boek ‘Het overloopeffect’ presenteert Meredith Van Overloop zeven hefbomen die kunnen zorgen voor een betere sfeer op de werkvloer.
Een jonge vrouw met spataders, een grauwe huid én een bochel. Als je niet oppast, zie je er ooit misschien zelf zo uit. De schuldige? Je bureaustoel.