Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 281

Volgende
Volgend artikel:

Etiquette in het sollicitatiegesprek: 10 tips

Waarom brengen jongeren hun ouders mee op sollicitatie?

Het gebeurt meer dan je denkt: ouders die hun kind vergezellen op hun zoektocht naar werk. De trend bestaat al in de VS, en het is maar de vraag of hij ook overwaait naar onze contreien. En willen we dat wel?
#

Jonge twintigers, de beruchte millennials, brengen steeds vaker hun ouders mee op sollicitatiegesprek. In de Verenigde Staten gaat het om 8% van de millennials. 6% van de recent afgestudeerden in de VS willen dat hun ouders een kopie van hun contractbrief krijgt. 2% wil dat hun ouders een kopie van hun feedbackbrief ontvangen. Akkoord, de overgrote meerderheid van de millennials wil hun ouders niet rond de sollicitatietafel. Maar je kan de cijfers niet helemaal negeren.

Helikopterouders

De opvoeding van de generatie millennials verliep anders dan die van vorige generaties. Ouders zijn veel meer betrokken bij het leven van hun kinderen en besteden veel aandacht aan hen. Naar een sollicitatiegesprek meegaan, is waarschijnlijk voor velen toch nog steeds een brug te ver, maar toch liegen de cijfers niet. Bij veel jonge twintigers zijn ouders ‘helikopterouders’: ouders die overbezorgd zijn over hun kinderen en zich te veel moeien met hun leven. Ze willen hun kind beschermen, maar doen daar vaak meer kwaad mee dan goed.

Overgekwalificeerd op de arbeidsmarkt

Maar alles enkel op de opvoeding steken is niet juist. We beleven onzekere economische tijden. Net afgestudeerden voelen zich soms overgekwalificeerd voor bepaalde functies. Vele van hen oefenen een job uit waarvoor je geen of een minder hoog diploma nodig hebt. Dat maakt sommige jobs nog gegeerder, waardoor de kandidaten alles uit de kast willen halen. Het is niet evident om er uit te springen als er enorm veel kandidaten zijn. Ouders kunnen dan in sollicitatiegesprekken een bijdrage leveren: ze weten door hun werkervaring beter welke selectiecriteria bedrijven belangrijk vinden en kunnen met dat inzicht hun kind beter promoten.

Goede trend of niet?

Deze trend is niet meteen een goede ontwikkeling. Recent onderzoek toont aan dat te veel bemoeienis van ouders kan leiden tot slechtere resultaten en een minder voldaan gevoel bij hun kinderen. Ouders die begeleiden in de zoektocht naar werk is een goede zaak. Ze kunnen steun bieden en tips geven. Maar ze effectief meebrengen naar het sollicitatiegesprek is geen goed idee.

Focus op kandidaat

Voor de rekruteerder lijkt het namelijk of je nog niet helemaal op je eigen benen kan staan. Het komt erg onprofessioneel over. De rekruteerder moet zich kunnen focussen op de kandidaat zelf. Uiteindelijk nemen ze de kandidaat aan, en niet zijn of haar ouders. Zullen de ouders dan ook elke dag hun kind vergezellen naar het werk?

Toch zijn er enkele werkgevers die ouders meer willen betrekken bij hun bedrijf. Meer zelfs, ze vragen er expliciet naar. Google hield een ‘Take Your Parents to Work Day’, waar 2.000 ouders naartoe kwamen. LinkedIn plant een gelijkaardig evenement in november.

Overwaaiende trend?

Zal deze trend ook naar onze contreien overslaan? Als het regent in de VS, druppelt het in België. Toch zijn er nog niet echt concrete gevallen bekend. De meeste Belgische millennials beseffen dat ze beter alleen op sollicitatie gaan. Als pas afgestudeerde voel je je jong en onervaren, maar dat bén je ook. Je moet je nog bewijzen, en daar is niets mis mee. Je hebt nog een heel carrièrepad af te leggen. Zoek je eigen weg, en laat je ouders thuis supporteren als je gaat solliciteren.

(mr) – Bron: The Huffington Post 

9 augustus 2016
Anderen bekeken ook