Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 205

Volgende
Volgend artikel:

10 oorlogstactieken om die job te veroveren

Waarom blijven Europeanen langer werkloos?

Meer dan 50% van de Europese werklozen zit langer dan een jaar thuis, in de VS is dit amper 20%. Hoe komt dat?
#

De VS lijkt de crisis sneller achter zich te laten dan Europa, of toch op arbeidsniveau. Hun werkloosheidsstatistieken passen zich sneller positief aan dan de Europese.

Vooral op het vlak van langdurige werkloosheid, hinkt Europa achter. Zo’n 50% van het werklozenaantal bestaat uit langdurig werklozen (= meer dan een jaar zonder job), waarvan 15% al meer dan 4 jaar werkloos is. Zeker Zuid-Europa blijft een probleemzone. In Amerika zit maar 20% van het aantal werklozen langdurig thuis.

Verschillen

Enkele opvallende verschillen:

  • Amerikanen zijn mobieler dan Europeanen. Hiermee wordt bedoeld dat ze sneller bereid zijn om te verhuizen voor een baan. 30% van de Amerikanen woont niet meer in zijn geboortestaat, in Europa is dat cijfer maar 2,8%. Uiteraard spelen landsgrenzen, taal en cultuurverschillen hier wel een rol in. Verder is het belangrijk om rekening te houden met opleidingsverschillen. Een diploma wordt niet in elk land als evenwaardig gezien.
  • Verschillende EU-landen bieden bij ontslag of jobverlies een jaar (of meer) ondersteuning, terwijl dat in de VS maar 26 weken is. Iets dat Europese werklozen misschien wat passiever maakt in hun zoektocht naar een nieuwe job?
  • In Europa groeit de actieve bevolking (meer mensen zoeken werk), in de VS neemt deze af (veel mensen stappen uit de arbeidsmarkt). Dat levert natuurlijk ook een vertekening op in de werkloosheidsstatistieken.

Negatieve effecten

Hoewel er een lichte daling is in het werkloosheidscijfer in Europa (van 12,1% naar 11,1%), moet er toch gelet worden op de negatieve bijwerkingen van de verontrustend negatieve werkloosheidsstatistieken.

Een van de bijwerkingen is bijvoorbeeld dat het geboortecijfer in Europa daalt. Mensen willen wachten tot ze een stabiele job hebben, willen eerst kunnen sparen of willen gewoon geen kinderen op de wereld brengen in een voor hen soms uitzichtloze situatie.

Het valt verder nog op dat landen met een hoge werkloosheidsgraad, een lagere levensverwachting hebben.

Binnen Europa

Toch hoeven we niet per se naar Amerika te kijken om te zien hoe het beter kan. Duitsland en Denemarken zijn bijvoorbeeld 2 Europese landen die het goed doen. Hoe pakken zij het werkloosheidsprobleem aan?

Beide landen voorzien in talrijke programma’s voor bijscholingen en volledige opleidingen voor werknemers en (langdurig) werklozen. Verder hebben ze geïnvesteerd in een flexibele arbeidswetgeving die hun werkloosheidscijfer relatief laag houdt.

(sjv) – Bron: Express.be 

25 augustus 2015
Anderen bekeken ook