En dan nu iedereen recht, alstublieft
Er waait een nieuwe wind door het kantoorleven. Het is niet alleen ‘zitten is het nieuwe roken’, maar ook: ‘rechtstaan is het nieuwe bewegen’.
Een doorsnee medewerker komt, zonder extra inspanningen, aan ongeveer 3.000 stappen per dag. Maar de streefnorm ligt hoger.
Zeven tot acht uur aan één stuk zitten, is geen goed idee. Het is aangewezen om minstens om het uur het werk even te onderbreken en op te staan.
Aanbevolen wordt om je drie tot vijf keer per week een half uur intensief in te spannen, bijvoorbeeld door te lopen, fietsen of zwemmen.
Met dokter Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij Attentia, bespreken we de toenemende aandacht voor bewegen op kantoor, van health apps en corporate welzijnsprogramma’s tot de mythe van de 10.000 stappen. “Hoe meer we bewegen, hoe beter.”
“Er is een trend. Ik zie bedrijven steeds meer initiatieven nemen. En ik zie ook meer individuele aandacht, bijvoorbeeld onder de vorm wandelclubs die alsmaar meer leden trekken. De technologische evolutie met stappentellers en apps werkt dit alles in de hand. Zo trekt een bedrijf als Apple meer en meer de kaart van de gezondheid. Het gevolg van al deze technologie is dat je je gezondheid of beweging gemakkelijker dan ooit kunt opvolgen. Stappentellers worden intussen automatisch gesynchroniseerd met je smartphone. En veel smartphones registreren zelf ook stappen, ook al zijn die nog minder betrouwbaar.”
“Als je als persoon of bedrijf alleen op bewegen mikt, lijkt me dat niet voldoende. Een welzijnsbeleid is breder dan dat en het besteedt bijvoorbeeld ook aandacht aan andere aspecten zoals slaap, gezonde voeding of work-life balance. Tegelijk moet ik toch ook stellen dat bewegen een cruciaal aspect is. Daarom moet het eigenlijk altijd een onderdeel zijn van je welzijnsbeleid. Het heeft een grote en positieve impact op onze gezondheid. Een mens is geëvolueerd om regelmatig te bewegen.”
“Het is natuurlijk een mooi rond getal, maar een relatief arbitrair streefcijfer dat in de jaren zestig door een Japans bedrijf naar voren is geschoven als succesvol marketingmiddel voor de allereerste stappenteller. Eigenlijk kun je zeggen dat hoe meer je beweegt, hoe beter het is en hoe meer effect het heeft. Maar dat is niet lineair: 20.000 stappen zetten op een dag heeft niet dubbel zo veel effect op je gezondheid dan 10.000 stappen.”
“Het hangt bovenal af van persoon tot persoon. Iemand die gewend is om dagelijks 2.000 à 3.000 stappen te zetten, maakt met 6.000 stappen per dag al een mooie vordering. Het is ook een kwestie van bewustwording, om bijvoorbeeld vaker de trap te nemen en je wagen wat verder weg te parkeren van je kantoor. Ten slotte geef ik nog mee dat het voor een mens, alvast in theorie en in het algemeen, ook goed is om af en toe wat intenser te bewegen. Bijvoorbeeld door twee à drie keer per week een half uurtje te lopen om je hart wat extra te laten pompen. Ook intensievere inspanningen zijn goed.”
Laetitia doet haar collega’s stappen tot in Nepal
(Nathalie Dirix / William Visterin) - Foto: @fotofelux - Bron: MARK Magazine
Er waait een nieuwe wind door het kantoorleven. Het is niet alleen ‘zitten is het nieuwe roken’, maar ook: ‘rechtstaan is het nieuwe bewegen’.
Waarom ’s avonds nog in je eentje je loopschoenen aantrekken, als je dat tijdens de middag ook met je collega’s kunt doen?
De voedingsdriehoek, die kennen we allemaal. Maar sinds kort bestaat er ook de bewegingsdriehoek. Een gezond leven is meer dan gezond en gevarieerd eten.
Zitten is het nieuwe roken, wordt wel eens gezegd. Het is in elk geval zo dat ze allebei rampzalig zijn voor de gezondheid.
Meer en meer bedrijven zoeken naar manieren om hun personeel aan het bewegen te krijgen en verplichten het zelfs. Een goeie zet of een stap te ver?
De vraag is simpel, het antwoord divers. Van een check-up met uitgewerkt programma, een voetbalcompetitie, een sportkalender of een challenge tot een heus festival.
'Gebiedsingenieur', zo staat er op het visitekaartje van Els Liekens. Maar daarnaast is Els ook de vrouw die yogasessies organiseert voor haar collega's bij Aquafin.
We zitten met zijn allen te veel neer. Gemiddeld 9 uur per dag. Door wandelvergaderingen in te plannen, zorg je voor meer beweging tijdens de dag.
Bij Unilin loopt sinds een jaar of twee een interessant initiatief: intervisiesessies. Al gelden enkele opvallende spelregels.