13 manieren om een burn-out te voorkomen
We spenderen decennia aan werken en kloppen vaak meer dan 40 uren per week. Hoe kan je dan een burn-out vermijden? 13 tips!
In buurlanden als Nederland zijn er al honderden getrainde hartcoherentiecoaches. In Duitsland vind je ze terug in kuuroorden en ziekenhuizen. In het Verenigd Koninkrijk zijn er onder meer bedrijfstrainingen rond.
Maar in België is hartcoherentie niet zo bekend. “Jammer, want hartcoherentie is een wetenschappelijk gefundeerd en efficiënt middel dat helemaal niet veel tijd kost”, opperen Katrien Geeraerts en Louis Van Nieuland in hun boek ‘Blijven Ademen’ dat intussen al aan zijn achtste herdruk toe is en ook al een Franse versie heeft. Louis Van Nieuland geeft zelf opleidingen rond dit thema aan professionals. Hij richtte recent Nerva op, een platform voor hartcoherentiecoaches in Vlaanderen.
In ‘Blijven Ademen’ doen de auteurs onder meer de complexe werking van chronische stress uit de doeken. Vaak wordt daarbij vooral gefixeerd op de lichamelijke klachten. Maar het leren ontspannen en onder controle krijgen van je lichaam en geest is zeer belangrijk. Hartcoherentie heeft op deze lichamelijke problematiek een grote impact, benadrukken ze. “Ademhaling is de enige functie van het autonome zenuwstelsel die je kan beïnvloeden met je wil. Het is de sleutel om je hartritme in balans te brengen”, zo klinkt het. Maar ook hart, hormonen en emoties én beweging en voeding, komen bij dit alles – en ook in hun boek – aan bod.
Zo’n hartcoherentiecoach leert je alvast op een specifieke manier te ademen via oefeningen, zodat je zenuwstelsel in balans komt. Zo zal zo’n coach je meten met behulp van een biofeedbacksysteem, want hartcoherentie is meetbaar. “Ook in België vragen organisaties steeds meer naar hartcoherentietrainingen. Ook omdat de methode, zowel preventief als curatief, kan worden ingezet in het kader van hyperventilatie, stress en burn-out.”
Lees ook... Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
(William Visterin)
Blijven Ademen, hartcoherentie als antwoord op burn-out, hyperventilatie en stress - Katrien Geeraerts, Louis Van Nieuland, Uitgeverij M-Books, 159 blz.
7 oktober 2020We spenderen decennia aan werken en kloppen vaak meer dan 40 uren per week. Hoe kan je dan een burn-out vermijden? 13 tips!
Te veel stress is absoluut niet goed voor je lichaam en je geest. Maar in een gezonde dosis, kan het je wél helpen! Waar ligt de grens?
Altijd maar weer dat werk mee naar huis, nooit eens het gevoel dat je taken voor vandaag zijn afgerond ... een herkenbaar gevoel? Het kan ook anders!
Kom jij maar moeilijk tot rust? Ben jij voortdurend aan het piekeren en krijg je daar ontzettend veel stress van? Overweeg dan eens de volgende tips ...
Een ochtendroutine kan je helpen om je dag goed op te starten, en het goede nieuws: het hoeft géén uren te duren.
Heb jij ook zo’n lange to-dolijst op het werk vandaag? Geen probleem, neem wat vaker een pauze! Het maakt jouw werkdag alleen maar productiever en efficiënter!
Stress hoort bij het leven. Hoe je ermee omgaat, maakt een wezenlijk verschil en is vaak afhankelijk van hoe jij je voelt op dat moment.
Hoe kom je de dag zo ontspannen mogelijk door? Ann Baeke, coach en trainer bij Natural Leadership, én illustrator Eva Mouton geven tips.
Minder stress, meer focus en een betere nachtrust. Wil je dat ook? Dan kan mediteren je ongetwijfeld helpen, de effecten zijn wetenschappelijk bewezen.