Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1074

Volgende
Volgend artikel:

Beobank doorbreekt stereotypes in banksector

Waarom 60-plussers gelukkiger zijn op het werk?

Op de werkvloer zijn het de zestigplussers die ronddartelen met de breedste smile!
#

Jongeren voelen zich het minst gelukkig in hun job

Jeugdigheid is meestal begeerlijk. Maar in deze kwestie heeft de jongere generatie minder geluk! En dat mag je letterlijk nemen. Ze scoren slechts een 7,4 op werkplezier, en ze zijn minder gelukkig dan hun oudere collega’s. Vooral dertigers beleven de minste fun (7,0). Dat blijkt uit het ‘Grote Enjoy your Job-onderzoek 2016’ van HR–dienstverlener ASAP bij 1.355 werkende Belgen.

Staat er een leeftijd op geluk?

Is werkplezier vooral een leeftijdskwestie? Of zijn er andere aspecten die een impact hebben? Er komen uit het ASAP-onderzoek enkele belangrijke tendensen aan de oppervlakte.

Al van in de vroege uurtjes van de werkdag merken we een duidelijk verschil tussen de generaties. Een gemiddelde ochtend in het leven van zestigplussers verloopt bijzonder relaxt. Het begint al van zodra ze hun ogen openen: zestigplussers worden het meest uitgerust wakker (74%). Ze starten hun dag het vaakst met een ontbijt (64%). En 75% van hen denkt er zelfs niet aan de deur uit te gaan zonder hun obligatoire kopje koffie. Het is duidelijk dat een vast ochtendritueel een goede start van de dag betekent.

Zestigplussers hebben stabiliteit gevonden in hun job

Ook hun persoonlijke jobbeleving drijft de jongste werknemers en hun oudere collega’s mijlenver uit elkaar. Zestigplussers hebben duidelijk stabiliteit gevonden in hun job. Ze weten wat er van hen verwacht wordt (98%), kunnen relativeren en voelen waardering van hun omgeving (90%). Van job-hoppen kan je hen niet beschuldigen. Integendeel: 30% oefent al 10 tot 19 jaar dezelfde functie uit, 55% al meer dan 20 jaar. Vaak ook nog eens bij dezelfde werkgever. En toch ervaren ze hun werk nog altijd als zinvol. Ze hebben het gevoel bij te dragen aan een groter geheel (86%) en vinden hun job gevarieerd (94%).

Voor jongeren ligt dat helemaal anders. Zij zijn vaak nog op zoek. Het is dan ook maar logisch dat die stabiliteit bij hen minder aanwezig is. Een opmerkelijke 17% geeft bijvoorbeeld aan te weinig werk te hebben. Door het gebrek aan ervaring en het feit dat ze nieuwe dingen moeten/mogen leren (81%), zijn ze ook het vaakst aangewezen op hulp (64%). Dat kan een onzeker gevoel creëren.

Flexibiliteit speelt een cruciale rol

Zestigplussers en zelfstandigen: het zijn niet toevallig de groepen die de grootste arbeidsvreugde ervaren. Zelfstandigen geven ‘vrijheid’ en ‘flexibiliteit’ aan als een belangrijke reden voor werkgeluk. Het valt ook op dat vooral ervaren zestigplussers het vaakst thuiswerken (14%). Ook weer die vrijheid en flexibiliteit dus. Zelfstandigen werken niet van 9 tot 5. Integendeel, ze maken heel wat extra uren. Maar als het aankomt op werkplezier halen ondernemers (8,3) het op een gemiddelde werkdag vlotjes van hun werknemende collega’s (7,3).

Zoek een job die bij je levensstijl past

Op zoek naar een job? Hou dan rekening met de werkomstandigheden. En hoe goed je die kan combineren met je persoonlijke levensstijl. Als ochtendmens sta je bijvoorbeeld best niet in de nachtploeg. Kom je ’s avonds pas echt tot leven? Dan is een ochtendpost geen goed idee. Een goede balans vinden tussen je werk en je privéleven, daar draait het om. Probeer een job te vinden waar vrijheid en flexibiliteit geen loos begrip is, want dat bepaalt voor een groot deel je werkplezier.

De resultaten nog eens samengevat in een handige infographic 

Infographic

(mr) - Het ‘Grote Enjoy your Job-onderzoek 2016’ van HR–dienstverlener ASAP liep in april 2016 bij 1.355 werkende Belgen (online onderzoek), waarvan 1.073 werknemers (arbeiders en bedienden) en 282 zelfstandige ondernemers. 

5 juli 2016
Anderen bekeken ook