Teamwork
Vorige

1 van 416

Volgende
Volgend artikel:

10 dingen die je baas haat

Waar vind je de beste werkplekken? En wat deed corona ermee?

GPTW-Intro-Vlerick-01
“In het Great Place to Work-onderzoek geeft de evaluatie door de medewerkers de doorslag”, zegt Astrid Vandenbroucke van Vlerick Business School, hier naast Dirk Buyens.
Wat maakt een organisatie de ‘beste werkplek’, terwijl andere eerder doorsnee blijven? Aspecten zoals trots en vertrouwen geven de doorslag. We spraken erover met Dirk Buyens en Astrid Vandenbroucke van Vlerick Business School. Zij zijn de drijvende kracht achter het Great Place to Work Institute, dat in ons land elk jaar de Best Workplaces bepaalt. Een verkiezing waar het eindresultaat afhangt van de werknemers.

Hoe word je een Best Workplace?

In het jaarlijkse onderzoek van Vlerick Business School en het Great Place to Work Institute om tot het certificaat van Best Workplace te komen, staan enkele categorieën centraal. Enerzijds trots (zowel over je eigen inbreng, je team als je werkgever) en kameraadschap, met onder meer teamgeest en samenwerking. Anderzijds spelen ook geloofwaardigheid, respect en eerlijkheid een rol. Die geven een indicatie van het niveau van vertrouwen in een organisatie. Oftewel: in hoeverre vertrouwen medewerkers hun leidinggevenden en de leiderschapsstructuur van hun organisatie.

Extra: Heb jij vertrouwen in jouw leidinggevende?

“In ons onderzoek geeft de evaluatie door de medewerkers de doorslag”, vertelt Astrid Vandenbroucke, manager van Great Place to Work bij Vlerick Business School. Concreet moet minstens 70 procent van de werknemers een gemiddelde score van vier of vijf op een vijfpuntenschaal geven.

Hiermee krijgt de betreffende organisatie wel het zogenaamde Great Place to Work-certificaat, maar daarmee is het nog geen Best Workplace. Dat ben je pas als je als organisatie ook de culture audit doorstaat. Die telt om Best Workplace te worden voor één vierde mee, terwijl de medewerkers met hun voorafgaande score drie kwart van het eindoordeel bepalen.

“Bij deze culturele audit gaat het om aspecten zoals een inclusieve cultuur, waarden, leiderschap en innovatie. De zogenaamde HR-praktijk dus”, verklaart Dirk Buyens, professor bij Vlerick Business School. Het onderzoek wijst het overigens al jaren uit: Best Workplaces scoren op alle dimensies van het model (vertrouwen, trots en kameraadschap, maar ook HR-beleid) beter dan niet-gecertifieerde bedrijven. Dit geldt trouwens zowel voor kleine, middelgrote als grote bedrijven.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test

Impact van corona

De rondvraag bij de werknemers en HR-afdeling gebeurde dit jaar onder de specifieke corona-omstandigheden. Die waren best veranderlijk en grillig. “Het is voor organisaties in het algemeen geen gemakkelijk jaar geweest. De gemiddelde score is niet gestegen”, stelt Dirk Buyens van Vlerick Business School.

Dirk Buyens en Astrid Vandenbroucke van Vlerick Business School

“Corona had ook impact op de niveaus die wij bevragen: je eigen kijk op je job, je collega’s en de beleving rond je werkgever (trots, kameraadschap en vertrouwen). Het heeft er allemaal een invloed op, het zet organisaties op scherp”, weet Buyens. Toch gaf corona net ook mogelijkheden. “Het beeld is zeker niet universeel negatief, want sommige organisaties deden het net beter tijdens dit voorbije coronajaar.”

Ontdek: 6 grote lessen over werk die we door corona geleerd hebben

Welzijn en purpose voorop

Welke trends speelden er nog mee? “Bedrijven die doordacht hebben ingezet op welzijn deden het ook beter”, vertelt Astrid Vandenbroucke. “Vooral een zogenaamd holistisch perspectief en een brede kijk op welzijn werpt zijn vruchten af. Bij welzijn ging het dan niet alleen om fysieke gezondheid, maar bijvoorbeeld ook om het mentale aspect en zelfs het financiële luik. Organisaties die breed inzetten op wellbeing en er een proactieve houding en kijk op nahielden, deden het goed in het onderzoek.”

Het laatste aspect waar Best Workplaces het verschil maakten, is met de zogenaamde purpose.Best Workplaces die duidelijk communiceren waar ze voor staan, hebben duidelijk een streepje voor, ook bijvoorbeeld in het behoud van hun medewerkers.”

Checklist: is jouw werkgever bekommerd om jouw welzijn?

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

14 juni 2022
Anderen bekeken ook