Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 382

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Waar is een werkuur het duurst?

Waar is een werkuur het duurst
Een werkuur is het duurst in de elektriciteits- en gassector en het goedkoopst in de horeca. Arbeidskosten liggen ook hoger in grote bedrijven.

Een werkuur kost een Belgisch bedrijf in 2020 gemiddeld 40,5 euro per werknemer, tegenover 38,6 euro in 2016. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van het vierjaarlijkse onderzoek naar de arbeidskosten van het Belgische statistiekbureau Statbel. De cijfers zijn gebaseerd op de populatie in bedrijven met minstens 10 werknemers.

Lees ook: Belgische uurlonen bij hoogste van de wereld

Hoogste vs. laagste arbeidskosten

Die arbeidskost van 40,5 euro per uur is een gemiddelde, dat flink kan verschillen. Zo ligt de arbeidskost een pak hoger in de sector van productie en distributie van elektriciteit en gas (66,5 euro per uur), in de financiële sector (62,5 euro per uur) én in het onderwijs (58,4 euro per uur).

De laagste loonkosten per uur vinden we in de kunst, amusement en recreatie (30,9 euro). Kanttekening is wel dat deze cijfers beïnvloed worden door coronamaatregelen. Zo maakten werkgevers in de horeca in 2020 in ruime mate gebruik van tijdelijke werkloosheid, waardoor de arbeidskosten per werknemer in deze sector daalden.

Extra: Welke factoren bepalen je loon?

Grootte bedrijven

Uit een vergelijking van de loonkosten volgens bedrijfsgrootte blijkt dat die het hoogst zijn in grote bedrijven (43,5 euro per uur voor 500 tot 999 werknemers en 43,4 euro voor 1.000 werknemers en meer), terwijl de loonkosten per uur in kleine bedrijven (10 tot 49 werknemers) het laagst zijn, met 34,6 euro per gewerkt uur. De kosten per uur zijn het hoogst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Ten slotte ook nog dit: de arbeidskost bestaat uit het loon voor de werknemer, al is het natuurlijk meer dan dat. Zo bestaat 88,3 procent van de arbeidskosten uit directe lonen en premies, maar ook uit wettelijke sociale bijdragen ten laste van de werkgever.

Je loonbrief ontcijferd: een overzicht

(William Visterin)

21 oktober 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook