Welke sectoren zijn het meest (on)tevreden over hun loon?
Wie hard werkt, wil graag correct verloond worden voor de inspanning. Toch is niet iedereen gelukkig met de verloning. Wat kun je eraan doen?
Een werkuur kost een Belgisch bedrijf in 2020 gemiddeld 40,5 euro per werknemer, tegenover 38,6 euro in 2016. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van het vierjaarlijkse onderzoek naar de arbeidskosten van het Belgische statistiekbureau Statbel. De cijfers zijn gebaseerd op de populatie in bedrijven met minstens 10 werknemers.
Lees ook: Belgische uurlonen bij hoogste van de wereld
Die arbeidskost van 40,5 euro per uur is een gemiddelde, dat flink kan verschillen. Zo ligt de arbeidskost een pak hoger in de sector van productie en distributie van elektriciteit en gas (66,5 euro per uur), in de financiële sector (62,5 euro per uur) én in het onderwijs (58,4 euro per uur).
De laagste loonkosten per uur vinden we in de kunst, amusement en recreatie (30,9 euro). Kanttekening is wel dat deze cijfers beïnvloed worden door coronamaatregelen. Zo maakten werkgevers in de horeca in 2020 in ruime mate gebruik van tijdelijke werkloosheid, waardoor de arbeidskosten per werknemer in deze sector daalden.
Extra: Welke factoren bepalen je loon?
Uit een vergelijking van de loonkosten volgens bedrijfsgrootte blijkt dat die het hoogst zijn in grote bedrijven (43,5 euro per uur voor 500 tot 999 werknemers en 43,4 euro voor 1.000 werknemers en meer), terwijl de loonkosten per uur in kleine bedrijven (10 tot 49 werknemers) het laagst zijn, met 34,6 euro per gewerkt uur. De kosten per uur zijn het hoogst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Ten slotte ook nog dit: de arbeidskost bestaat uit het loon voor de werknemer, al is het natuurlijk meer dan dat. Zo bestaat 88,3 procent van de arbeidskosten uit directe lonen en premies, maar ook uit wettelijke sociale bijdragen ten laste van de werkgever.
Je loonbrief ontcijferd: een overzicht
(William Visterin)
21 oktober 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wie hard werkt, wil graag correct verloond worden voor de inspanning. Toch is niet iedereen gelukkig met de verloning. Wat kun je eraan doen?
Door van jouw brutoloon RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid)-bijdragen af te trekken, bekom je je belastbaar loon. Maar hoeveel rsz moet je nu betalen?
Bijna afgestudeerd of net aan het werk en van plan om (binnenkort) veel te verdienen? Hou er rekening mee dat de werkdag weleens lang kan worden.
Wie droomt van een hoger salaris, moet meestal eerst langs de baas passeren om opslag te vragen. Wat is hiervoor de perfecte timing?
Ons land staat in de top tien van hoogste lonen van de wereld. IJsland en Luxemburg voeren de lijst aan.
Belgische werknemers scoren hun loon gemiddeld 6,6 op 10. Toch vindt meer dan de helft hun loon niet in verhouding tot hun taken en verantwoordelijkheden...
Bijna 1 op de 2 Vlamingen maakt minstens wekelijks overuren en voor 10% zijn ze dagelijkse kost. Hoe zien de huidige regels rond overwerk er precies uit?
De arbeidsduur mag volgens de arbeidswet niet meer dan 38u per week en 8u per dag bedragen. Hoe het exact in elkaar zit lees je hier.
Wie door vacatures scrollt, komt vaak dezelfde termen tegen. Op het eerste gezicht lijken ze perfect bij jouw profiel te passen… maar is dat ook zo?