Heb jij spijt van je loopbaan?
Eén op drie werknemers heeft spijt over hoe hun carrière tot dusver is verlopen. De jongere generatie vertoont hierbij meer spijt dan de oudere.
In ‘De kracht van Spijt’ breekt bestsellerauteur Daniel Pink een lans voor onze meest ondergewaardeerde emotie. We doen er alles aan om spijt te voorkomen en als we het dan tóch hebben, praten we er liever niet over. Maar alleen als we onze fuck-ups onder ogen zien, kunnen we vooruit in het leven.
Het vaak aangehaalde ‘no regrets’ is dan ook een slecht advies, stelt Daniel Pink. Want wie leeft zonder spijt, leeft zonder reflectie. In de Engelse versie is de titel van het boek overigens ‘The Power of Regret.’
In het boek duiken diverse onderzoeken op over de oorzaken van spijt, en eigenlijk kan zowat alles aan de basis liggen van onze spijt: familie, ouderschap en relaties. Maar zeker ook opleiding (die je bijvoorbeeld niet hebt behaald) en je loopbaan (die je graag anders had zien lopen).
Lees ook: Heb jij spijt van je loopbaan?
Pink verzamelt in zijn boek talloze verhalen van mensen die ergens spijt over hadden, van misgelopen liefdes tot nooit gelukte droomcarrières. Zo concludeert hij dat er twee soorten spijt bestaan: ‘als ik maar’ en ‘had ik maar niet’. Vooral die eerste vorm blijkt lastig, want in de loop der jaren krijgen we veel meer spijt van de kansen die we niet hebben gegrepen dan van de kansen die we wel hebben gegrepen (en waar het is misgelopen).
Hoe kan je omgaan met deze vormen van spijt? In het geval van een ‘had ik maar niet’ is de aanpak misschien nog het eenvoudigst: je fout erkennen (ook voor jezelf) en eventueel een sorry (als het impact heeft op anderen), is vaak de enige optie.
Extra: 5 redenen waarom je fouten moét maken
Veel lastiger is de ‘als ik maar’ vorm van spijt. Dikwijls hebben we dan te maken met stopgezette studies, foute keuzes in de carrière, overspel of afgesprongen relaties. Ook in dit geval is directe actie soms een oplossing.
Het is zoals met de bekende Chinese wijsheid, die Pink aanhaalt in zijn boek: het beste moment om een boom te planten is twintig jaar geleden, het op één na beste moment is nu. Alleen kan je soms de klok niet meer terugdraaien, en is de spreekwoordelijke trein echt vertrokken. Die topfunctie kun je nu misschien wel vergeten. Of die misgelopen liefde is nu misschien gelukkig met iemand anders.
In elk geval raadt de auteur aan om ook mild te zijn voor jezelf. Mensen hebben de neiging om hun eigen invloed (ook uit het verleden) belangrijker te maken dan hij effectief is. Vaak hangt die promotie of goede investering echt niet alleen maar af van je eigen handelen, maar bijvoorbeeld van een toevallige ontmoeting of gewoon geluk.
Ontdek: Waarvan heb jij spijt als je sterft?
(William Visterin) - De kracht van spijt - Hoe terugblikken je vooruit helpt, Daniel Pink, Business Contact, 9789047016595, 256 pagina's
25 januari 2023Eén op drie werknemers heeft spijt over hoe hun carrière tot dusver is verlopen. De jongere generatie vertoont hierbij meer spijt dan de oudere.
Lef is een belangrijke sleutel tot meer succes en voldoening in je werk en leven. En wat blijkt? Je kan het je eigen maken.
Weinig Belgen zijn écht blij met hun werk. Maar waarom worden we eigenlijk ongelukkig op ons werk? En – nog belangrijker – wat kan je eraan doen?
De meeste uren van ons leven brengen we door op ons werk. Dan kan je je daar maar beter goed bij voelen ...
“De enige fout die je niet mag maken, is fouten vermijden”, aldus Remko van der Drift. Hij schreef er een boek over: ‘Fouten maken moet’.
Moet je vaak de confrontatie aangaan met je te bereiken doelen of meerjarenplannen? Nee, dit is geen must. Het is oké als je weinig of niet ambitieus bent...
Iedereen heeft grote dromen! Het is pas als je je wildste fantasieën van je bucketlist hebt afgevinkt dat je succesvol en gelukkig bent, niet?
Het is een onderzoek dat aan het denken zet: als jouw tijd op aarde erop zit, waarvan heb je dan spijt? Niet zozeer dat je te weinig hebt gewerkt.
Krijg je keuzestress bij het kiezen van je ultieme droomjob? Met de juiste vragen en eerlijke antwoorden kies je gegarandeerd de job die het best bij je past!